Powered by Thunder

Genijalac Sam Presti preko ljeta je nabacio novi imidž ekipi iz Oklahome. Najkorisnijem igraču lige, Russellu Westbrooku, pridružili su se Carmelo Anthony i Paul George, dvije izbjeglice s Istoka u potrazi za prstenom. Nova “velika trojka” koja se s pravom možda ne može ni nazvati tako, bacila je u sjenu jednog od ključnih igrača Thundera ove sezone, Stevena Adamsa.

Najveći dlan drafta 2013. izabran je 12. pickom u prvoj rundi. Ovaj masivan i snažan centar porijeklom s Novog Zelanda svoju igru bazira na fizičkoj nadmoći. Najčešće je zadužen za prljave poslove čemu u prilog ide njegova nevjerojatna tjelesna konstitucija.

U napadu je primarno u ulozi dominantnog ofenzivnog skakača i kreatora prostora na protivničkom dijelu terena. Preciznim i nepomičnim blokovima stvara prostor za vanjski šut, a vlastite poene većinom bilježi u odličnim pick’n’roll akcijama s Westbrookom, te pospremanjem otpadaka suigrača na račun boxing out igre i ofenzivnog skoka.

Vrijedi spomenuti i da je Adams u ovom trenutku najbolji ofenzivni skakač u ligi. Ove sezone napredak je očit i u hvatanju lopti u reketu i završavanju na obruču jer je s realizacijom od 64% iz igre pri samom vrhu lige.

Govorimo i o čudesnom obrambenom igraču. Fizički opet jednako nadmoćan obranu igra agresivno, često pregrubo i nasilno. Može biti odličan rim protector, ali i pick’n’roll branič. Sposoban je zaustaviti nižeg igrača na perimetru, jer preko Adamsa je teško uputiti šut, ali još je teže proći ga driblingom zbog odlične koordinacije i pokretljivosti. To je odlika koja bi se mogla pokazati itekako važnom i korisnom protiv ozbiljnijih ekipa u doigravanju, ako do tamo dođu.

Tek su mu 24 godine, a svojim znanjem i iskustvom već sad daje jednu višu dimenziju ekipi s velikim obrambenim, ali i napadačkim potencijalom. Mjesta za napredak uvijek ima i bit će zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru “Big Kiwi” nastaviti razvijati. A prilika za veći uspjeh je već ovdje, ove sezone, praktički stvorena ni iz čega. Sve bolja Oklahoma s ovakvom se ekipom ima pravo nadati ulasku u doigravanje, a možda i borbi za naslov.