Što trade u Cleveland znači za Žižića?

Ante Toni Žižić bio je dio najveće razmjene u NBA-u ovoga ljeta, a i jedne od najvećih razmjena ikad. Zajedno s Isaiahom Thomasom i Jaeom Crowderom zamijenio je Boston Clevelandom. Tako je došao u priliku igrati s LeBronom Jamesom u najozbiljnijem konkurentu Warriorsa. No, postavlja se pitanje koja će biti Antina uloga u Cavaliersima i je li ovaj trade za njega dobar ili loš.

Potrošeno je mnogo vremena i riječi analizirajući razmjenu između finalista Istočne konferencije. Bilo je puno polemike oko toga tko je pobjednik, a tko gubitnik tradea. Možemo zaključiti da je najveći gubitnik zapravo naš Ante Žižić, a postoji više razloga zašto je tome tako.

Ante Žižić je, nakon odlične sezone u Turskoj, u Bostonu dočekan s velikim očekivanjima. Možda i prevelikim. Kako je Boston cijelu prošlu sezonu muku mučio sa skokom, očekivalo se da će Ante sa svojom visinom i fizičkom konstitucijom puno pomoći i da će biti korišten kao backup centar te da bi čak u nekim situacijama mogao biti na terenu s onim najboljima kako bi rasteretio Ala Horforda u „prljavim poslovima“ ispod obruča. Ipak, Ante nije zadovoljio stratega Bostona Brada Stevensa te generalnog menadžera Dannyja Aingea.

Prvi znak da spomenuti dvojac nije zadovoljan Žižićem bio je potpisivanje Arona Baynesa, čime je 20-godišnji  Splićanin izgubio mjesto drugog centra u ekipi. Ruku na srce, Ante je odigrao Ljetnu ligu slabije od očekivanja. Nije pokazao ništa osim borbenosti i želje. Izgledao je kao da je htio uhvatiti apsolutno svaki skok te je tu pretjerano trošio energiju pa je ostatak njegove igre patio.

U Bostonu su odlučili da im Ante više ne treba te su ga poslali u Cleveland. Antu ni tamo nisu dočekale dobre vijesti. Došao je u ekipu sa najširom klupom u ligi. Potpisivanjem Dwyanea Wadea, postalo je sve izglednije da će Kevin Love startati na poziciji centra. U prijevodu to znači da Tristan Thompson seli na klupu kao prva rezervna opcija za tu poziciju, druga je Channing Frye, a Žižiću se preostaje nadati da će u rotaciji biti ispred Kendricka Perkinsa i Waltera Tavaresa.

Poznato je da Tyronn Lue voli okružiti LeBrona šuterima kako bi im on svojim ulascima pod koš ostavljao prostora te ih zatim pronalazio usamljene iza linije za tri poena. U takvom sustavu je i Tristan Thompson bio višak, a kako i Žižić ima nepostojeći šut za tri, tako i od njega tu nema koristi. Channing Frye, iako ima puno mana, je i dalje ispred Žižića upravo zbog odličnog šuta.

Isto tako, Tyronn Lue, za razliku od Stevensa, nije poznat kao trener koji posvećuje pažnju razvijanju mladih igrača. Ante bi se u Bostonu sigurno puno bolje uklopio i puno više napredovao, no očito nije pokazao dovoljnu kvalitetu. Iako je sigurno velika čast igrati s najboljim igračem današnjice, ako Ante želi napredovati, najbolje bi mu bilo nadati se da će ga Cleveland upotrijebiti kao asset u tradeu za neku zvijezdu te da će završiti u momčadi u kojoj bi mogao dobiti puno više prilike nego što trenutno može u Cavaliersima.