Pacific: Borba za Los Angeles

Prièa ne samo Pacific divizije veæ èitave NBA lige ove godine su Clippersi koji drže prvo mjesto ispred ponosnog, starijeg te do sada puno uspješnijeg brata ekipe Lakersa. Ostatak divizije èine Warriorsi koji više djeluju kao ekipa koja kada ima noæ može drugima pomrsiti raèune, nego ozbiljan pretendent za doigravanje, Sunsi koji su stari i loši, te Kingsi koji su mladi i talentirani ali izuzetno nedisciplinirani te neiskusni.

Los Angeles Clippers (20-11)

Ekipa koja nikada nije osvojila titulu, poznata po negativnim omjerima pobjeda i poraza, nesretnim ozljedama, ružno paèe NBA lige postalo je Lob Angeles i Lob City. Dolaskom prije svega Paula te Billupsa, Butlera te povratnika u ligu te Kenyona Martina postali su ne samo jedna od najatraktivnijih ekipa lige, veæ ozbiljan konkurent za najveæe stepenice. S ekipom Miamija vode bitku po broju zakucavanja i pojavljivanju u highlightsima, no dolaskom Chris Paula dobili su odliènog clutch igraèa a s Butlerom, Mo Williamsom i Martinom iskustvo. Kombinacija iskusne vanjske linije te mlade i iznimno atletske centarske linije navela je kritièare da prestanu govoriti kako Clipperse dolaze gledati oni koji ne mogu dobiti kartu za Lakerse. Ozljeda Billupsa koja æe ga udaljiti s terena ostatak sezone te upitna kvaliteta trenera najveæi su problemi ove ekipe. Billups je poznat kao jedan od onih koji traži loptu u neizvjesnim završnicama, odlièno razigrava suigraèe te je uz to više nego solidan obrambeni igraè, pa Randy Foye i Mo Williams imaju praktièki neizvediv zadatak da njegov izostanak uèine neprimjetnim. Nastup u playoffu nije upitan no koliko ova relativno svježe složena ekipa može kada se bude igrala ozbiljna košarka s manje poteza koji æe se naæi u Top 10, s više ozbiljne obrane te postavljenih napada tek nam preostaje vidjeti.

Los Angeles Lakers (20-14)

Ekipa koja je 2009. i 2010. godine osvajala naslove, dominirala ligom, oduševljavala sistemom, sve je izgubila u seriji protiv Dallasa. Doživjeli su “metlu”, ostali bez legendarnog Phila Jacksona, pokušali dovesti Paula pa nakon tog zaustavljenog tradea razmijenili nezadovoljnog Odoma u jako “pametnoj” razmjeni s Dallasom za prava tradea njegovog ugovora. A najnovija vijest je i otvoreno nezadovoljstvo Gasola svojim nerazjašnjenim statusom. Mike Brown postao je novi trener pa Lakersi oèekivano primaju manje koševa, no isto tako dugo vremena nisu zabijali manje. Najveæi dobitak sezone su partije Bynuma koji nakon odraðene kazne na poèetku djeluje moæno, nema problema s ozljedama te je iza Howarda najdominatniji centar lige. Kobe se u sezoni kada je izgubio odliènog prijatelja Odoma te pola svoje imovine u rastavi sa suprugom dosta traži, pa jedno vrijeme dokazuje da može bilo kome ubaciti 40 i napucava se, da bi zatim pokušavao ukljuèiti suigraèe. A suigraèi su izuzet Paua i Bynuma loši, klupa nikada kraæa pa se ipak unatoè svemu tome Lakersi nalaze na omjeru 20 pobjeda i 14 poraza. Spominje se dolazak Arenasa, potencijalno otpuštanje Metta World Peacea te se traži novo rješenje za poziciju razigravaèa koju iskusni Fisher oèigledno više ne može igrati kako je nekada znao. Jedno je sigurno, Lakersi æe ponovo uæi u doigravanje, a tamo su unatoè “metli” od prošle godine uvijek opasni.

Golden State Warriors (13-17)

Konkurencija na Zapadu je slabija nego prethodnih godina, ekipa Golden Statea godinu dana iskusnija, Mark Jackson uèinit æe obranu manje tragiènom i Warriorsi bi mogli vidjeti doigravanje. Bio je to stav nove ere koja je trebala poèeti ove sezone, a kada pogledamo nakon dosadašnjih utakmica ništa se nije promjenilo i opet su to dobri stari Warriorsi. Ekipa koja je meðu najboljim ekipama lige po broju postignutih poena te asistencija ponovo služi kao nagazna mina koja u svakom trenutku može eksplodirati, no koja ne može konstantno praviti štetu. Dovoðenje Kwamea Browna za više nego zavidan ugovor nije donijelo skoro ništa dobroga, Curry muku muèi sa zglobovima, Ellis divlja, a Mark Jackson polako odustaje od nešto sporijeg stila košarke s kvalitetnijom obranom i prepušta igraèima da rade ono što najbolje znaju: trèe, napucavaju se i luduju. Skokovi i obrana standardni su problemi ove ekipe a bez toga playoff æe teško doæi. Izostanak iz doigravanja opravdati æe sa obeæanjem kako sljedeæe godine sigurno ulaze, dvoranu æe napuniti atraktivnom košarkom u kojoj se može vidjeti jako puno poena, no kako æe opravdati otpuštanje Lina ostati æe vjeèna enigma.

Phoenix Suns (14-20)

Sunsi su ekipa kod koje je svjetlo na kraju tunela toliko udaljeno da se uopæe sumnja postoji li. Stari su, a nisu dovoljno dobri da mogu dostiæi doigravanje, mladih nada nema, Hill i Nash s jako puno godina moraju predvoditi ekipu u nikada pretrpanijem rasporedu. Najbolji strijelac ekipe je Marcin Gortat, doveden je povratnik iz mrtvih Redd, a Nash iz nepoznatog razloga ne inzistira na razmjeni koja æe mu dati zadnju priliku za naslov. Stil igre run and gun teško da mogu provoditi u djelo jer je glavnim uzdanicama tog sustava problem toliko trèati. Roster im je prepun prosjeènih igraèa poput Warricka, Shannona Browna te Childressa koji nisu uspjeli ostaviti tragove u svojim bivšim klubovima pa su sreæu odluèili pronaæi u Sunsima. Ekipa koja je do prije nekoliko godina bila redoviti sudionik doigravanja, svojom run and gun igrom imala zaseban sistem s kojim se bilo teško nositi sada se nalazi na 13. mjestu Zapada sa šansama za playoff malo veæim od Bobcatsa.

Sacramento Kings (11-22)

Glavno pitanje koje se vrti oko ekipe Kingsa ne odnosi se na nastup u playoffu veæ hoæe li Sacramento u skoroj buduænosti imati NBA predstavnika. Izgradnja nove dvorane je nužnost, a gradovi poput Seattlea èekaju priliku da uskoèe. Dok se u uredima vodi bitka na terenu igraèi vode svoju i to ne baš uspješno. Nalaze se na omjeru od 11 pobjeda i 22 poraza te su na predzadnjem mjestu Zapada i svima u organizaciji je jasno kako æe playoff ponovo doživjeti samo na televizoru. Iako im glavne zvijezde poput Evansa, Cousinsa te Thorntona  još moraju stasati te su dosta mlada ekipa ne može se reæi kako je pred Sacramentom obeæavajuæa buduænost. Razlog je u disciplini te ponašanju van terena tih zvjezdica koje poput Evansa  ostvare više pozornosti svojim videom policijske potjere nego onima vezanim uz košarku. Da ne bi zaostao za njime Cousins se jednog dana sjetio da nema više buduænosti u Sacramentu te zatražio trade da bi nakon odraðene utakmice kazne ponovo igrao kao da se ništa nije dogodilo. Utjecaj koji bi mogli imati na još za sada dobre, vrijedne i mlade igraèi poput novaka Fredettea te Hicksona mora navesti èelne ljude organizacije na razmišljanje. Talent koji imaju je neupitan no bez rada i discipline to jednostavno nije dovoljno.