Corey Brewer: James će ove godine igrati obranu

Je li James Harden uistinu toliko loš obrambeni igrač kao što ga se prikazuje ili jednostavno svaki njegov obrambeni kiks za čas postane viralni hit?

Obrana nisu samo brojke. Jer, Harden je svake godine u samom vrhu bekova u NBA-u po pitanju ukradenih lopti i blokadi po utakmici dok je po obrambenom ratingu (108 primljenih koševa na 100 posjeda prošle sezone) među boljim pojedincima u ekipi Houston Rocketsa. No, njegova česta nezainteresiranost prilikom obrambenih akcija i dozvoljavanje suparničkim igračima da mu se ušuljaju iza leđa na njega je bacila reputaciju jednog od lošijih obrambenih igrača u ligi.

Harden je u nekoliko navrata izjavio da jednostavno ne može igrati 40 minuta po utakmici jednako efikasno na obje strane parketa. Naredne sezone moglo bi mu biti i teže s obzirom na to da je Houston napustila njihova druga velika zvijezda i nominalno najbolji obrambeni igrač Rocketsa, Dwight Howard.

Mislim da će ove godine igrati bolju obranu. Pustimo prošlost iza nas i razmišljajmo o budućnosti Rocketsa. James će ove godine igrati obranu“, smatra njegov kolega iz svlačionice Corey Brewer.

J.B. Bickerstaffa je na klupi Rocketsa zamijenio Mike D’Antoni, što je, uz još nekoliko promjena u stručnom stožeru razveselilo Hardena, a brza i napadačka košarka koju njeguje novi trener trebala bi mu savršeno odgovarati. Iako je za vrijeme D’Antonijeve ere u Phoenix Sunsima malo tko bio usredotočen na njihovu obranu, rating je bio puno bolji nego što se to činilo, uvijek su bili u sredini lige.

Ako Harden stvarno poradi na svojoj obrambenoj igri, Rocketski bi mogli postati itekako konkurentni u borbi za najviše pozicije na Zapadu. U protivnom, njihova će košarka i dalje biti oku ugodna, no ona će ih teško odvesti daleko u doigravanju.