Analiza tradea: Paul u Rocketsima

Veliki trade dogodio se danas popodne. Nakon preseljenja Jimmya Butlera u zapadnu konferenciju, destinaciju je promijenio i Chris Paul. On, nažalost, nije pojačao oslabljeni Istok već je iz Los Angelesa preselio u Houston. Treba odmah napomenuti da je Paul, kako mu i priliči, postupio gospodski i obavijestio svoju ekipu da namjerava potpisati za Houston te im tako dao šansu da ipak ne izađu iz ove priče praznih ruku. I uistinu nisu. Dogovor je ovakav: Paul aktivira zadnju godinu svog ugovora (imao je player opciju) te u trade aranžmanu seli u Houston u zamjenu za Patricka Beverleya, Loua Williamsa, Sama Dekkera i pick prve runde 2018. (top 3 zaštita).

Houston Rockets i Chris Paul

Rocketsi su uspjeli u svom naumu – dodati drugu zvijezdu uz Jamesa Hardena na roster. Paul je fenomenalan talent i najbolji playmaker generacije. Radi se o vrhunskom floor generalu koji u svakom trenutku zna što radi. Iako je ušao u godine kada će početi fizički padati, igrač takve inteligencije i talenta ne podliježe uobičajenim pravilima. Međutim, iako je Paul vrhunski vođa tranzicijske igre kakvu voli trener Houstona Mike D’Antoni, ujedno je navikao na popriličan broj postavljenih napada, a ne na 7-sekundi-ili-manje tip napada. Opet, Paul se može prilagoditi svim stilovima, a dosadašnji način igre uzrokovan je i konstrukcijom ekipa za koje je nastupao. Drugi upitnik koji se nameće je kako će izgledati podjela lopte između njega i Hardena. Potonji je lani nosio ogroman teret igrajući upravo na poziciji razigravača i pomoć u kreaciji mu je zaista bila potrebna. No Paul nije pomoć u kreaciji, već je jednako dominantan na lopti (i poziciji). Zbog dobrog vanjskog šuta obojica mogu igrati i bez lopte, sada je samo potrebna prilagodba i nešto maštovitije akcije od onih lanjskih. Tranzicija će biti ubojitija nego ikad, ali na postavljene napade će biti potrebno više od „Harden s centrom igra pick and roll, ostali se rašire“. Šteta je ne iskoristiti arsenal koji imaju na raspolaganju, nadamo se da D’Antoni zna kako.

Što se tiče gubitaka, Lou Williams se ionako u doigravanju, unatoč nekoliko solidnih partija, pokazao kao zamjenjiv. Beverley je sjajan terijer i solidan napadač, ali Paul je također obrambeni as, a u napadu je nemjerljivo bolji. Dekker je solidno all-around krilo koje se vrlo dobro uklapa u sistem, ali je za pretpostaviti da su Clippersi inzistirali upravo na njemu kao mladom talentu.

Spominju se već nova pojačanja kako bi se oformila nova velika trojka i bacila rukavica izazova Warriorsima i Spursima. Kao mamac služi Ryan Anderson, iako nužan za širenje reketa u njihovom sistemu. Ali mogućnost dodavanja Paula Millsapa ili Paula Georgea (važno je zvati se Paul) preveliko je iskušenje za takvu ekipu. Ostaje samo pitanje kome treba Anderson i njegov ogromni ugovor. Nije isključeno da će morati koristiti treću ekipu u tradeu poput Sacramento Kingsa koji bi apsorbirali njegov ugovor u zamjenu za odgovarajući povrat u vidu pickova ili mladog talenta. Ili napraviti direktan trade s njima te tako otvoriti prostor za potpis nekoga od slobodnih igrača.

Što se tiče Paula ova odluka je vrlo dvojbena, ali i razumljiva. Čovjek je želio ići u ekipu koja ima šanse boriti se za naslov. Procijenio je da su Clippersi već prošli svoj maksimum, a postoji i šansa da druga violina Blake Griffin napusti ekipu. JJ Redick je već bivši, a DeAndre Jordan je već nuđen drugim ekipama. Jesu li Rocketsi contenderi? Teško, ali ne i nemoguće. Krenimo metodom eliminacije. U Warriorse ne može. Slijedeća ekipa najbliže naslovu su Cleveland Cavaliersi koji teško da bi se odrekli Kyriea Irvinga. Nakon toga dolaze San Antonio Spursi koji bi možda bili bolji fit, ali je upitno kakvih su se resursa principijelni Spursi spremni odreći da bi napravili mjesta Paulu. Također, pridruživanjem Paula, upravo se možda Rocketsi nameću kao druga momčad Zapada. Uspiju li u svom naumu dodavanja još jednog all-stara, postaju prvi stalker na potencijalni posrtaj Warriorsa.

Kratkoročna ocjena: 5 (dodavanje veličine kao Paul ne zaslužuje ništa manje)
Dugoročna ocjena: 4
Ocjena za Paula: 4/5

Los Angeles Clippers

I više je nego evidentno da se dolaskom Jerrya Westa vuku pametniji potezi. Prvo na draftu, a sada i u ovom slučaju. Naravno, sve priče bi bile uzaludne da Paul nije postupio ovako i dao im pregovaračku šansu. Gubitak franšiznog talenta nikada nije potez prema naprijed pa tako nije ni ovaj. No jednostavno nisu imali izbora te su iz podijeljenih karata izvukli maksimum. Na koji način promatrati dobivene igrače ovisi o odluci Blakea Griffina. Ako on odluči ostati i preuzeti ključeve ekipe, tada je Beverley vrlo dobar startni razigravač, Lou Williams sjajni gunner, a Dekker mlado krilo vrijedno startne pozicije. Jordan tada također vjerojatno ostaje, a Clippersi ostaju solidna ekipa nešto nižeg dometa, tipa 7. mjesto konferencije.

Međutim, digne li Blake sidro, stvari se mijenjaju, a svi igrači na rosteru, uključujući pridošlice, postaju resursi i trade chipovi u neminovnom rebuildingu. Dekker je jedini vrijedan zadržavanja u tom slučaju. Nije isključen ni novi sign-and-trade aranžman kojim bi možda prikupili još poneki resurs. To bi vrijedilo kada bi Clippersi ne bi bili na velikom tržištu i u vlasništvu Stevea Balmera, upravljani od strane Jerrya Westa te vođeni Docom Riversom. Tom tercetu zasigurno nije do građenja od temelja. Očekujte ili maksimalni ugovor Griffinu, ili blockbuster trade u kojem će umjesto njega sletjeti neka druga zvijezda. Zabava zagarantirana.

Uz spomenute igrače su dobili i ovaj draft izbor koji će, ako Paul i Rocketsi kliknu, biti pred sam kraj prve runde. Da, talentom su izgubili mnogo, ali stavljeni pred zid nisu ostali praznih ruku. Što reći, kraj jedne ere u „gradu anđela“.

Kratkoročna ocjena: 3 (sve ovisi o idućim potezima)
Dugoročna ocjena: 4