Treba li mijenjati format playoffa?

Posljednjih se dana ponovno aktualizirala priča o mijenjanju sustava doigravanja u NBA ligi. U dosadašnjem sustavu u playoff odlazi osam najboljih ekipa iz svake konferencije, te se ekipe iz različitih konferencija mogu međusobno susresti tek u finalu. Zagovaratelji promjena, međutim, traže da se 16 ekipa koje će igrati playoff odredi prema ukupnom omjeru pobjeda i poraza u sezoni, neovisno o konferenciji.

O mogućim promjenama govorio je i komesar lige Adam Silver na nedavno održanom All-Star vikendu u Los Angelesu:

“Nastavljamo ozbiljno razmišljati o mogućim promjenama. Želimo dati priliku da se dvije najbolje ekipe lige mogu susresti u finalu. U idućim godinama moguća je situacija da se dvije najbolje ekipe stalno susreću u finalu konferencije.”

Iz Silverovih riječi jasno je da se ozbiljno razmišlja o toj mogućnosti kako bi liga bila balansiranija. Ipak, mora se uzeti u obzir kako takva odluka sa sobom nosi i određene probleme. Kao prvo, mnogi fanovi već su izrazili nezadovoljstvo jer bi takva odluka predstavljala daljnje odstupanje od tradicije, kao što se i dogodilo kada je promijenjen format All-Star utakmice. U finalu se susreću najbolja ekipa Istočne i Zapadne konferencije još od 1950. godine, te bi ovo bila još jedna gigantska promjena.

Želju za ostankom na sadašnjem formatu doigravanja izrazio je i četverostruki MVP lige LeBron James:

“Bilo je zanimljivo eksperimentirati s All-Star utakmicom i promijeniti format. No, nemojmo se zanositi time i mijenjati playoff. Neka stvari ostanu kakve i jesu.”

Možda i najveća mana predloženog sustava su daleka putovanja. Uzmimo za primjer potencijalni okršaj Bostona i Portlanda u prvoj rundi doigravanja. Ekipe bi, ionako već umorne od 82 odigrane utakmice u regularnoj sezoni morale prijeći 4080 kilometara, koliko iznosi zračna udaljenost između ova dva grada. Kada bi ta serija otišla do odlučujuće sedme utakmice, momčad bez prednosti domaćeg parketa prešla bi tu udaljenost čak pet puta. Ipak, ni to nije nerješiv problem. Liga bi ponovno mogla krenuti s regularnom sezonom malo ranije ili povećati razmake između utakmica u playoffu.

Kada pogledamo stanje na NBA ljestvici u trenutku pisanja teksta, sve momčadi koje bi se našle u doigravanju imaju više pobjeda nego poraza. Na Istoku je točno osam takvih ekipa, dok su na Zapadu ispod crte Clippersi i Jazzeri iako imaju veći broj pobjeda. Kada pogledamo ljestvicu sa 16 najboljih ekipa neovisno o konferenciji, stanje nije bitno  drugačije. 15 bi ekipa ostalo u playoffu, dok bi Miami Heat zamijenili Los Angeles Clippersi. Kad bi se igralo prema novopredloženom sistemu, već u prvoj rundi imali bi odlične potencijalne okršaje. Tako bi se već tada mogli susresti Cleveland i Oklahoma. Definitivno bi to ponudilo više uzbuđenja, a trenutno najbolje ekipe lige, Warriorsi i Rocketsi, ne bi mogli međusobno igrati sve do velikog finala.

Sigurno je da je ovo pravedniji sustav seedinga ekipa, te shvaćam zašto ima dosta pobornika. Tko bi više želio gledati LeBronovu šetnju Istokom svake godine, dok se na Zapadu Warriorsi muče sa Spursima, Rocketsima, Oklahomom i brojnim izazivačima koji smatraju da su dostojni da ih skinu s trona. Ipak, mislim da je za ligu trenutno bolje da sve ostane po starom ukoliko se ne bi mijenjao i raspored regularne sezone. Raspored je i ovako sam po sebi zgusnut i iscrpljujuć, što vidimo po broju teških ozljeda ove sezone. Također, tu je i tradicija koja se nikako ne smije lako ostaviti po strani. Kao što se često zna reći: ne radimo promjene samo da nešto promijenimo.