Youth is Green

Strašna ozljeda Gordona Haywarda prvog dana NBA sezone ostavila je u šoku brojne navijače Bostona. Nakon što su im mnogi analitičari predviđali borbu za naslov, novonastala situacija bacila je Celticse daleko od borbe za titulu. Barem je tako trebalo biti da u Haywardove cipele nisu uskočili sjajni mladi Jayson Tatum i Jaylen Brown.

Oba gore navedena igrača izabrana su kao treći pickovi drafta dvije godine zaredom. Treći izbor drafta 2016., Jaylen Brown u svojoj prvoj sezoni u ligi nije imao preveliku rolu u momčadi Bostona. U 78 odigranih utakmica u prosjeku je bilježio 6,6 poena, 2,8 skokova i 0,8 asistencija po utakmici. Na kraju svoje rookie sezone Jaylen je izrazio da nije potpuno zadovoljan svojom igrom te da je spreman na mukotrpan rad u pripremama za sljedeću sezonu.

Na prošlome draftu Celticsi su trećim izborom u svoje redove doveli 19-godišnjeg Jaysona Tatuma sa sveučilišta Duke. Oba mladića Celticsi su odlučili testirati kroz veliku minutažu u Ljetnoj ligi. Jaylen je odmah pokazao ogroman napredak ostvaren to ljeto te se doslovno poigravao s protivničkim igračima. Ništa manje nije zaostajao ni Jayson koji je s Jaylenom činio okosnicu te momčadi. Mladići su si po uzoru na svoje tadašnje brojeve na dresovima dali nadimak 7/11 (eng. seven-eleven)

Haywardova ozljeda otvorila je neočekivano velik prostor za Tatuma i Browna u samoj NBA ligi te im pružila daleko veću minutažu nego su se isprva nadali. Jaylen je u svojoj drugoj sezoni znatno poboljšao svoje brojke te u trenutku pisanja teksta u prosjeku ima 14,5 poena, 5,8 skokova i 1,2 asistencije po utakmici.

S druge strane, Jayson Tatum je svojom igrom oduševio sve NBA fanove. Koliko zrelo Tatum igra, teško je povjerovati da ima samo 19 godina te da igra svoju prvu sezonu u ligi. Trenutno šutira nevjerojatnih 48 posto za tri poena, a zabija 14,2 poena po utakmici uz 5,6 skokova.

Ne treba zaboraviti niti mladog playmakera Terryja Roziera. Iako nominalno tek treća opcija u ekipi na svojoj poziciji, Rozier pruža veliki doprinos svaki put kada uđe u igru. Brad Stevens ga izuzetno cijeni, a mladi Rozier bi u dosta NBA momčadi već sada mogao biti startni razigravač.

Uzevši sve ovo u obzir, budućnost izgleda sjajno za navijače Bostona. Kada budu kompletni (povratak Haywarda) te ovi mladići dosegnu svoj puni potencijal, Celticsi bi mogli imati zastrašujuće dobro ekipu koja će godinama vladati ligom.