Ray Allen krivi vodstvo Heata za neuspjeh u finalu 2014.

Nakon što je Dwyane Wade nedavno usporedio probleme kroz koje prolaze Cavaliersi s onima koje je Heat imao u sezoni 2013./14., te teme se dotakao i Ray Allen. Najuspješniji tricaš u povijesti NBA-a s Wadeom je u Heatu igrao dvije sezone te bio dio obrane naslova u sezoni 2012./13.

Ipak, godinu poslije, Spursi su im se osvetili i nisu dopustili da osvoje i treći naslov zaredom. Allen smatra da su za to krivi ponajviše vodstvo franšize te trener Erik Spoelstra. Žalio se kako igrači nisu imali dovoljno odmora.

“Nama igračima je bilo zaista teško. Organizacijski, nisu se prilagodili. Većina ekipe je već bila u puno finala. I ja sam bio stariji igrač i igrao sam puno u posljednjih pet ili šest sezona. Vodstvo kluba i trener se jednostavno nisu prilagodili tome. Bili smo najstarija u ekipa u NBA-u, a uz to smo imali i jako težak raspored. Svaki praznik smo bili na gostovanjima. Samo smo pokušavali naspavati se i odmoriti tijelo. Istrošili smo se, umorili smo se, i definitivno smo bili umorni i na kraju sezone. Ali i dalje smo bili dobri, i dalje smo došli do finala.”

Spoelstra je mirno odgovorio na Allenove kritike.

“Trebamo biti otvoreni kritikama jer nismo bili prvaci tri puta zaredom. Ali teško je osvojiti ovu ligu više puta zaredom, pogotovo jer smo igrali u četiri uzastopna finala. Skidam kapu ekipama koje su uspjeli biti prvaci tri godine zaredom. Ali volim Raya.”

Ipak, Allen i dalje krivi upravu za relativno lak poraz u finalu protiv Spursa (4:1).

“Bili smo jako stara ekipa i imali smo već gomilu utakmica iza sebe, no i dalje smo igrali milijun utakmica u sezoni, i dalje smo morali imati sve treninge i raditi sve te stvari koje te do kraja godine istroše. Stalno smo bili na nogama. Nisu znali očuvati naša tijela.”

“Kad ti igrači tri ili četiri godine zaredom igraju u lipnju, već si morao shvatiti kako odmoriti te igrače. Ne moramo imati trening. Ne moramo imati shootaround. Moramo biti samo mentalno spremni. Zbog tih stvari se potrošiš na duge staze.”