Najava drafta: Kendall Marshall

Nakon što je zadnjih par draftova bilo prepuno razigravaèa, ove godine ih imamo svega 3 koja su vrijedna spomena, a Kendall Marshall je jedini èisti razigravaè od njih.

Gledajuæi ovog mladiæa odmah se sjetite old-school playmakera koji imaju samo jedan cilj dok dirigiraju napad svoje ekipe, kako svome suigraèu omoguæiti postizanje laganih poena.

Marshall nije uvijek bio takav tip igraèa, dok je igrao za Bishop O’Connell srednju školu prosjeèno je postizao 15 poena, uz 9 skokova i 6 asistencija.

Kao freshman na sveuèilištu North Caroline imao je ulogu zamjenskog razigravaèa, ali je do kraja sezone prisilio trenera Roya Williamsa da mu preda palicu prvog organizatora igre momèadi. Marshall se odužio sa 16 asistencija uz samo 3 izgubljene lopte u pobjedi protiv Florida Statea. U svojoj drugi sezoni bio je još bolji, postavio je rekord asistencija u povijesti North Caroline. Sve je izgledalo idealno za North Carolinu kojoj su mnogi predviðali minimalno Final Four završnog NCAA turnira, meðutim tijekom NCAA turnira Kendall je pri padu slomio šaku desne ruke (inaèe šutira lijevom) i medicinski tim mu nije mogao dopustiti da zaigra i samim time se izgubila nada za North Carolinu da dogura daleko.

Kendall Marshall je 193 centimetra visok pass-first playmaker. Odlièno upošljava suigraèe i to se vidi iz statistike (9,7 asistencija prosjeèno po utakmici), takoðer treba spomenuti kako ima najbolji omjer asistencija po minuti još od 2001. godine (od tada se poèelo mjeriti time sistemom ). Takoðer je najbolji što se tièe omjera asistencija i izgubljenih lopti koji mu je 3,51. Ima visok stupanj košarkaške inteligencije, dobru kontrolu lopte i bit æe vrlo vjerojatno igraè koji æe biti u kategoriji najboljih asistenata lige.

Meðutim vidi se mnogo loših strana Marshalla koje æe još više doæi do izražaja u NBA ligi. Poene praktièki ne zabija (7,8 po susretu) i šut mu je jako upitan. Nema izraðenu šutersku formu, a ni statistika mu nije na strani. Ne kažnjava igraèe koji mu ostavljaju prostora za šut. Nema eksplozivni prvi korak pomoæu kojeg bi napravio višak, ali najkritiènija stavka mu je obrana. Nije atletièan niti ima velik raspon ruku (193 centimetara), ima slab rad nogu i mnogi se pitaju kako æe on èuvati najbolje i najeksplozivnije razigravaèe tipa Rose, Parker, Westbrook i ostale.

Takoðer treba napomenuti da je omjer asistencija i izgubljenih lopti tako visok jer ne napada reket i samim time nema ni previše šansi za gubiti lopte.

Sve u svemu igraè koji bi nas trebao oduševiti s pregršt prelijepih asistencija, dok na svim ostalim segmentima igre mora puno raditi kako bi imao uspješnu NBA karijeru.

Osobni karton

Ime:  Kendall Dewan
Prezime: Marshall
Roðen: 19. kolovoza 1991.
Pozicija: razigravaè
Visina/težina : 193 cm/ 88 kg
Sveuèilište: North Carolina
Godina: Sophomore
Predviðanje: Lottery pick

Usporedba: Ricky Rubio

Ekipa kojoj bi najviše odgovarao: Portlandu hitno treba playmaker i raèunajte da æe ga oni izabrati svojim drugim, odnosno ukupno 11. izborom drafta.