Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Charlotte Bobcats

Bobcatsi u novu sezonu ulaze nakon najbolje godine u povijesti franšize. Pod palicom Larryja Browna Bobcatsi su èak u ožujku ove godine izgledali kao ekipa koja bi mogla uhvatitit po prvi puta u svojoj povijesti doigravanje, no katastrofalni finiš (1-7) sezone izbacio ih je iz bilo kakvih kalkulacija za playoff i ubacio ih u bubanj za lutriju.

Transferi:

Ovoga ljeta uprava nije bila posebice aktivna u dovoðenju znaèajnijih pojaèanja u klub. Oni su jako velik dio svojih planova odradili tijekom prošle sezone kada su promijenili skoro èitavu ekipu. U Charlotte su redom dovedeni Raja Bell, Boris Diaw, DeSagana Diop i Vladimir Radmanoviæ, dok je klub napustio Jason Richardson, njihovo dotadašnje najubojitije oružje, i još nekolicina igraèa koja se nisu baš nešto dokazala.

Goruæe pitanje je bilo da li æe Raymond Felton potpisati produžetak ugovora. Na kraju se to ipak nije dogodilo i Felton ulazi u zadnju godinu svojeg rookie ugovora sa Catsima. Navodno je odbio novi dugogodišnji ugovor kojim bi dobivao oko 7 milijuna dolara godišnje. No uz mladog D.J. Augustina i dolaska Flipa Murrayja nebi se èudio da se Felton osjeæa pomalo nepoželjnim u njegovom trenutnom klubu i da traži svoju priliku za odlazak iz ovog grada.

Uz to klub je napustio i njihov prvi draft pick ikada, Emeka Okafor, koji je poslan u New Orleans za Tysona Chandlera. Razmjena na prvi pogled nema baš previše smisla, pogotovo ne za Bobcatse, no oni su odluèili olakšati malo svoj budžet i zamjeniti Okaforinih 5 godina ugovora za Chandlerove 2 godine. U Chandleru su dobili još jednog odliènog defanzivca koji æe biti strah i trepet pod obruèima, naravno ako ostane zdrav cijelu sezonu što bi moglo predstavljat poveæi problem za njega. Dobili defenzivca, ali zato izgubili ofenzivca što bi moglo pretstaviti puno veæi problem jer je ekipa poprilièno tanka kada u pitanje doðe napad.

Na draftu su izabrali Geralda Hendersona koji bi trebao biti ta nova napadaèka opcija, ali struènjaci koji su ga pratili kažu da je više obrambeni tip igraèa nego napadaèki, iako igra poziciju beka-šutera. Drugi izbor im je bio krilni centar Derrick Brown koji æe biti prièuva za Diawa.

Kljuèni igraè:

Gerald Wallace U napadaèki jako limitiranoj momèadi kljuèni igraè sigurno mora biti onaj koji im donosi najviše koristi u napadu. U ovom sluèaju to je Gerald Wallace. Odlaskom Okafora Wallace je postao jedina prava napadaèka opcija za Bobcatse i ove sezone bi mogli vidjeti velike stvari, i velike brojke, od njihovog glavnog krila. Koliko Gerald “Crash” Wallace znaèi za Bobcatse možete vidjeti i pogledom na njegovu prošlogodišnju statistiku: 16.6 koševa, 7.8 skokova, 0.9 blokada, 1.7 ukradenih lopta.

Prednosti i mane:

Oèito je da je Larry Brown veliki pobornik filozofije “obranom do naslova”, kako i nebi kad je s tom filozofijom veæ osvojio jedan prsten, kao trener Pistonsa u sezoni 2003-04. Tako je od jedne ispod prosjeène obrambene ekipe (u sezoni 07./08. Bobcatsi su bili tek 20. ekipa u NBA lige kad je u pitanju obrana) napravio vrlo respektabilnu obrambenu momèad (prošle sezone su bili 7. u ligi po pitanju obrane). No isto tako uspio je pogoršati njihov napadaèki uèinak i to bi mogao biti njihov najveæi problem ove sezone. Prošle sezone su bili najgora ekipa po ubaèenim poenima u utakmici, a kako se ovog ljeta nisu napadaèki pojaèali sumnjam da æe se drastièno pomaknuti sa samog dna.

Prognoza:

Prošlogodišnji uspjeh mogao bi se malo poboljšat i postavit novi rekord franšize jer je ekipa duže na okupu i odraðene su zajednièke ljetne pripreme, no teško da æe to biti dovoljno za ulazak u doigravanje. Njihova jugoistoèna divizija ove godine puno je jaèa nego prošle i uopæe ne vidim koju bi momèad u toj diviziji mogli pobijediti, dakle 5. mjesto na jugoistoku i zaèelje na istoku njihova je sudbina.

Latest Posts

NE PROPUSTITE