Friday, March 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toronto Raptors

Veæi dio ekipa u NBA ligi u novu sezonu je ušlo sa mislima okrenutim ljetu 2010 i slobodnim igraèima koje ono nosi. Raptorsi ne spadaju u tu skupinu.

Jasno je i zašto. Oni imaju jednoga od tih igraèa, Chris Bosha, i ne žele ga izgubiti. Slièno kao i Cleveland Cavaliers i oni æe pokušali uèiniti sve što je u njihovoj moæi da sa pozitivnim rezultatom uspiju uvjeriti svoju zvijezdu da je ostanak najbolje rješenje. Pozitivan pomak se mogao vidjeti veæ krajem prošle sezone kada su od otpisane ekipe gotovo stigli do doigravanja, što bi se vjerojatno i dogodilo da je sezona potrajala koji tjedan više. Uz Bosha, najzaslužniji za to je bio Andrea Bargnani, prvi izbor drafta 2006. godine. Svoj prosjek od 15-tak koševa dignuo je preko 20 u posljednjem mjesecu. Trio je kompletiran Jose Calderonom, prvim razigravaèem, kojeg su krpali cijelu prošlu sezonu i koji je preskoèio Europsko prvenstvo da bi što spremniji ušao u novu sezonu.

Ovo su igraèi oko kojih su u Torontu procijenili da vrijedi graditi ekipu za novu sezonu.

Transferi:

Devet igraèa je došlo dok je sedam otišlo. To je rezultat reorganizacije ekipe èiji bi konaèni cilj trebao biti zadržavanje Bosha. Koliko su dobro poslovali možemo samo nagaðati dok æemo konaèni rezultat vidjeti krajem sezone. Minimum koji su sebi postavili kao cilj je ulazak u doigravanje.

Igraè koji bi im trebao najviše pomoæi u tome je Hedo Turkoglu. Nakon što je prije dvije sezone proglašen za igraèa koji je najviše napredovao, prošlu je odigrao na vrhunskom nivou i jedan je od najzaslužnijih za ulazak Orlando Magica u veliko finale gdje su ih kasnije pobijedili Lakersi. Radi se o polivalentnom igraèu koji može igrati, ako je to nužno, bilo koju poziciju u ekipi. Odlièna kontrola lopte i ulaz za igraèa njegove visine, šut, solidan igraè u obrani, košarkaška inteligencija samo su neke od njegovih prednosti. Njime su pokrili poziciju krila koju krpaju godinama sa igraèima koji nisu ni približno njegove kvalitete. Veliki dobitak za Raptorse.

Ostala pojaèanja su: Jarret Jack, razigravaè koji je došao kao slobodni igraè iz Indiane nakon odliène sezone u kojoj je gotovo zasjenio i bivšeg igraèa Toronta T.J. Forda, Rasho Nestoroviæ, centar koji je veæ igrao u Raptorsima i dobro je upoznat sa organizacijom te bi trebao bi biti solidna zamjena na poziciji centra, Marco Bellineli, šuter koji se nije uspio dokazati u Warriorsima i ovdje æe tražiti priliku za novi poèetak, Antoine Wright, nažalost ozljeðen tijekom predsezone ali sada se vraæa i njegov posao bi trebao biti kao i u Dallasu da zaustavi najopasnije vanjske protivnièke igraèe i kao takav bi trebao biti pojaèanje za Toronto koje inaèe ne krasi neka posebna igra u obrani. Sa drafta je doveden kao 9. izbor DeMar Rozan i odmah baèen u vatru. Potencijala ima, barem gledajuæi utakmice predsezone u kojima je dobio veliku priliku za dokazivanje i solidno je iskoristio.

Kljuèni igraè:

Hedo TurkogluHedo Turkoglu. Mnogi predbacuju Boshu da, mada se radi o izvrsnom igraèu, nije dokazao da je u stanju sam, kao recimo Wade ili James, odvesti svoju ekipu do doigravanja i ako æemo se sa time složiti onda bi ove sezone Hedo trebao biti ta prevaga koja æe omoguæiti Raptorsima korak naprijed.

Prednosti i mane:

U ovom trenutku, za mene je, uz talent koji ova ekipa posjeduje, najveæa prednost dubina. Mislim da je uprava odradila odlièan posao preko ljeta i što je još važnije nisu za to potrošili previše dolara.

Mana im je obrana. To je i lani bio veliki problem. Pod koševima im fali mase te znaju biti u velikim problemima protiv ekipa koje imaju dominantnog centra. Ništa bolje nije ni na vanjskim pozicijama.

Prognoza:

Ulazak u doigravanje, ali to neæe biti nimalo lako jer ima 6-7 ekipa koje gotovo ravnopravno konkuriraju za èetiri mjesta. Od velike važnosti æe biti problem uigranosti starosjedioca i svih ovih prinova. Ukoliko taj problem riješe brzo onda æe sve biti puno lakše.

Latest Posts

NE PROPUSTITE