Thursday, April 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

1988: Isiah Thomas herojski do rekorda finala

NBA Finale 1988. godine pamtit će se kao godina kada su branitelji naslova Lakersi ispunili obećanje trenera Pata Rileya da će obraniti naslov prvaka.

Ali samo neki će se sjetiti nevjerojatne igre Isiaha Thomasa u šestoj utakmici.

Iako su Lakersi šestu utakmicu pobijedili 103-102 (a zatim i sedmu koja im je osigurala drugi uzastopni naslov), najznačajniji trenutci ipak pripadaju Thomasu.

Pistonsi su gubili 56-48 u trećoj četvrtini kada je Thomas postigao 14 poena na slijedeći način: dva slobodna bacanja, koš sa pola metra nakon skoka u napadu, tri skok šuta, šut od table i polaganje.

Zatim je, malo više od četiri minute prije kraja četvrtine, Thomas doskočio na stopalo Michaela Coopera i odšepao je izvan terena.

Unatoč ozbiljnije uganutom gležnju, Thomas se vratio na teren 35 sekundi nakon ozljede i nastavio je puniti koš Lakersa. Do kraja četvrtine pogodio je 11 od 13 šuteva što je bilo dostatno za 25 poena, čime je postavio rekord NBA Finala po zabijenim koševima u jednoj četvrtini. Zahvaljujući odličnoj igri Thomasa, Pistonsi su prešli u vodstvo 81-79.

Pistonsi su na kraju izgubili utakmicu, ali ne zahvaljujući veoma borbenom Thomasu. Utakmicu je završio s natečenim malim prstom, ubodom u oko, ogrebanim licem, uganutim gležnjem ali i 43 poena, 8 asistencija, 6 ukradenih lopti te dovoljno poštovanja za cijeli život.

Dobili smo čudo od Thomasa, iako je bio ozljeđen, rekao je nakon utakmice trener Pistonsa Chuch Daly. On nas je vratio u utakmicu. U napadu nije imao podršku drugih igrača koje smo trebali za pobjedu. Bili smo 45 sekundi od NBA naslova prvaka, što još mogu reći?

Ono što je Isiah Thomas napravio u drugom poluvremeno bilo je nevjerojatno, složio se trener Lakersa Pat Riley.

Mislio sam da je u zabludi kada je rekao da ide uzeti utakmicu u svoje ruke, rekao je Magic Johnson. Vidio sam kako je to već prije napravio. Bio je u svome ritmu. Kada počne skakutati, to znači da je u svome ritmu. To znači da je spreman.

Latest Posts

NE PROPUSTITE