U Irvingovim cipelama

Utorak je bio velik dan za malenog Isaiaha Thomasa. Prvi put otkad je razmjenom Celticsa i Cavaliersa završio u Clevelandu izašao je na glamurozni parket NBA-a. Uz velike su ovacije navijači Cavsa dočekali Isaiaha, čovjeka koji bi trebao skinuti dio tereta s leđa LeBronu Jamesu i čovjeka koji bi trebao uskočiti u cipele Kyrieja Irvinga za kojeg je upravo bio i razmijenjen. I nemojte da vas naslov zavara, Isaiah neće uskočiti u nove patike Kyriejevog brenda (iako su tražene u NBA-u, pitajte samo Johna Walla), nego bi trebao uskočiti u Irvingovu ulogu u Clevelandu.

Za Thomasa, to će biti nešto novo. Kroz cijelu njegovu karijeru predviđali su mu ulogu šestog igrača, ulogu igrača koji vam može donijeti poene s klupe što je u svim momčadima uvijek potrebno. To je bilo tako sve do dolaska u Boston i upoznavanja jednog od najvećih košarkaških umova u ligi danas, Brada Stevensa. Bostonov strateg Isaiaha je prometnuo u prvo ime tima te u jednog od najboljih scorera u cijelom NBA-u. Sada će Isaiah biti u novoj ulozi – ulozi druge violine i potpore najboljem igraču današnjice.

Cijeli sustav Bostona vrtio se oko Thomasa. Ekipa je radila za njega, stvarala mu što bolje situacije u kojima može iskoristiti svoju brzinu i šut, imao je sve ovlasti i bio je šef ekipe. Prošle sezone, u kojoj je Isaiah pružao daleko najbolje partije u karijeri, zabijao je 28,9 poena u prosjeku te imao sedmi najveći usage rate u NBA-u, po čemu je bio čak ispred Jamesa i Irvinga. To mu je pomoglo da postane treći najbolji strijelac lige, no to u Clevelandu neće biti moguće.

Iako je sam Isaiah rekao kako se jako raduje igrati s LeBronom jer će imati puno više prostora i obrane neće moći svu koncentraciju usmjeriti na njega, morat će postati učinkovitiji. Više neće imati loptu u rukama toliko kao što je imao u Bostonu te će i broj akcija za njega biti smanjen. U Bostonu je imao 19,4 šuteva po utakmici – ukoliko Tyronn Lue ne planira uzimati šuteve Kevinu Loveu i cijelom ostatku momčadi, ta Thomasova brojka će se znatno smanjiti.

Bez obzira na to, Isaiah Thomas bit će od velike pomoći LeBronu na kojem je u dosadašnjem toku sezone bio velik teret. Sigurno je da u Clevelandu ne žele da se LeBron toliko troši u ovom dijelu sezone. Iako Thomas nema sve Irvingove kvalitete u izolacijama i igri jedan na jedan, za njega će biti upravo takvih situacija kao što je bilo i za Irvinga jer osim LeBrona, Cavsi ove sezone nisu imali pravog čovjeka za to.

Ipak, činjenica je da napad Cavaliersa funkcionira dobro i bez Thomasa. Dio momčadi koji je kroz nekoliko perioda ove sezone štekao jest obrana i na tome Lue radi već neko vrijeme. S Calderonom, Wadeom i Shumpertom na jedinici Cavsi su dobili na duljini i visini u obrani što im je, između ostalog, omogućilo i bolje switchanje u obrani. Taj recept više neće funkcionirati s vrlo niskim Thomasom koji je prošle sezone bio playmaker s najlošijim defenzivnim rejtingom u ligi.

Tako će Thomas još unazaditi trenutno najlošiji segment igre kod Cavaliersa te stvoriti dodatne probleme za trenera Luea. Lue će moći “prepisivati” od Stevensa koji je Thomasa znao sakrivati na najlošijem protivničkom igraču i protiv slabijih ekipa to će paliti. No, doći će playoff. Doći će vjerojatno finale konferencije s Bostonom. Ako to prođu, dalje će ih čekati Golden State ili možda Houston. Protiv takvih ekipa, Thomasova ranjivost u obrani neće moći biti sakrivena.

Mnogi su kao razlog zbog kojeg Boston neće u bližoj budućnosti osvojiti naslov, iako su bili krcati pickovima i potencijalom, uzimali činjenicu da im glavna zvijezda, Isaiah Thomas, ne može igrati obranu. Sada kad su ga tradeali u Cleveland, bojim se da će, iako će dodati ofenzivnog baruta, njegova obrana i Cavaliersima predstavljati preveliku kočnicu u borbi za naslov.