NCAA: Kentucky uvjerljivo do osme titule

Momèad Kentucky Wildcatsa novi je prvak sveuèilišnog prvenstva Amerike. Kentucky je opravdao ulogu favorita ne samo u finalu, nego i favorita od poèetka sveuèilišne sezone.

U finalnoj utakmici, odigranoj u Superdomeu u New Orleansu, pred više od 70 000 ljudi, pobijedili su momèad Kansasa rezultatom 67:59.

Ovom pobjedom Kentucky je stigao do svog osmog osvojenog prvenstva, prvog nakon 1998. godine, te su se približili UCLA-u koji je na vrhu s 11 osvojenih naslova.

Trener Kentuckyja, John Calipari, koji je veæ dva puta došao do Final Foura (Massachusets 1996., Memphis 2008.), ali nije uspio podignuti trofej, konaèno je potvrdio svoju reputaciju i s osvojenim naslovom. U svojoj momèadi je imao pet igraèa koji æe vrlo vjerojatno na predstojeæem draftu biti izabrani u prvoj rundi, a svih pet igraèa su na sveuèilištu na prvoj ili drugoj godini.

U finalu su se susrele dvije ekipe s najviše pobjeda u povijesti sveuèilišnog prvenstva. Kansasu je ovo bio 14. dolazak meðu èetiri najbolje ekipe na sveuèilištu, a Kentuckyju 15. Kansas je tri puta osvajao ovo natjecanje, od èega posljednji puta 2008. kada su u finalu pobijedili veæ spomenuti Memphis s Caliparijem, ali i s Derrickom Roseom.

Potpuno suprotan ulazak u utakmicu od prošlogodišnjeg finala, kada se niti jedna ekipa nije uspjela sastati sa šutom, vidjeli smo u sinoænjem finalu. Obje ekipe su ušle dosta raspoloženo u napadu, ali što je važnije opuštenije u obrani. Tako da je nakon samo 4 minute na semaforu stajalo 11:9 za Kentucky. Ipak, tek drugi napad Kentuckyja mogao je naslutiti suprotno. Naime, prilikom jednog kontranapada Wildcatsa, toènije Michaela Kidd-Gilchrista, poprilièno èvrsto i ružno su ga zaustavili Kansasovi igraèi, Tyshawn Taylor i Jeff Witney.

Nakon te èetiri minute Kentucky radi prvu znaèajniju seriju. S nekoliko dobro odigranih obrana, odnosno blokada, uspjeli su brzim kontrama, prvenstveno preko Dorona Lamba i Terrencea Jonesa postiæi nekoliko laganih koševa, te stigli do vodstva 23:14, što je uzrokovalo da trener Kansasa mora pozvati prvi timeout.

Ipak, niti to nije pomoglo. Igraèi Kentuckyja su vrlo rijetko završavali napad bez postignutog koša, tako da se Kansasu bilo vrlo teško približiti. Sada je red došao na Kidd-Gilchrista i Marquisa Teaguea, a s tri uzastopne trice Kentucky stiže do vodstva od èak 16 poena, toènije 37:21. Do poluvremena Kansas je uspio smanjiti zaostatak za 2 koša, te se rezultatom 41:27 otišlo na odmor. Zanimljivo je spomenuti kako vjerojatniji prvi pick ovogodišnjeg drafta Anthony Davis, u prvom poluvremenu nije postigao niti jedan koš, ali je do tog trenutka veæ imao 9 skokova, 4 asistencije i 3 blokade.

Prvih šest minuta drugog dijela proteklo je u poprilièno neorganiziranoj igri, s dosta brzih napada, ishitrenih šuteva i izgubljenih lopte, što je i uzrokovalo da u tom dijelu padne samo 6 koševa (3-3). Polovicom drugog dijela Doron Lamb s dvije uzastopne trice ponovno diže prednost na 16 poena. Èinilo se da bi to konaèno moglo prelomiti utakmicu, ali Kansas zahvaljujuæi Thomasu Robinsonu i Tyshawnu Tayloru uspijeva doæi do 5 poena zaostatka. Ipak, pri spomenutom rezultatu i napadu Kansasa minutu i pol prije kraja, Kidd-Gilchrist blokira pokušaj polaganja Taylora, što se pokazalo kljuènim za konaènu pobjedu.

“Obranom, odliènom obranom, pogotovo u prvom poluvremenu smo pobijedili”, rekao je Calipari nakon utakmice.

Najefikasniji igraè Kentuckyja bio je Doron Lamb s 22 koša, Marquis Teague je ubacio 14, a Michael Kidd-Gilchrist 11 koševa. Brucoš Anthony Davis, potencijalno prvi izbor na ovoljetnom NBA draftu, ubacio je samo 6 koševa uz katastrofalan šut iz igre 1-10, ali je skupio 16 skokova, 5 asistencija, 6 blokada i 3 ukradene lopte. Davis je nakon sjajne polufinalne utakmice odigrao dobro i u finalu te je zasluženo dobio nagradu za najboljeg igraèa Final Four turnira. On je prvi freshman kojemu je pripala ta titula nakon Carmela Anthonyja koji je tu nagradu dobio 2003. godine u dresu Syracusea.

Igraèi Kentuckyja blokirali su ukupno 11 šuteva protivnika, što je najveæi broj u povijesti finalnih utakmica NCAA lige.

Kod poraženog Kansasa, koji je ostao na tri osvojena naslova, najefikasniji je bio Tylor s 19 koševa, Thomas Robinson ubacio je 18 uz 17 skokova, dok je Elijah Johnson upisao 13 koševa.

Ovim porazom Kansas je došao do brojke od 6 izgubljenih finalnih utakmica, èime se izjednaèio s Dukeom na prvom mjestu ljestvice ekipa s najviše poraza u utakmicama za titulu prvaka.