Gregg Popovich na pripremama američke košarkaške reprezentacije

Hrvatska je na nedavnom kvalifikacijskom turniru u Torinu osigurala plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru, a što nas tamo očekuje možete pročitati i na našim stranicama (Skupina A i Skupina B). Ukratko – 11 reprezentacija svim će silama probati zaustaviti Sjedinjene Američke Države da dođu do trećeg uzastopnog olimpijskog zlata.

Znamo da su treneru Mikeu Krzyzewskom neke velike zvijezde otkazale nastup na OI, no sigurni smo da će dvanaestorica odabranih dati sve od sebe da osiguraju zlato 69-godišnjem Coach K-u (a i sebi), na njegovom posljednjem velikom natjecanju kao izborniku SAD-a.

Iako je u nekoliko navrata tijekom 80-ih i 90-ih sjedio na klupi američke reprezentacije, ovaj posljednji ciklus započeo je 2005. godine, dok će vrlo vjerojatno završiti finalom u Riju.

Nasljednik nije mogao biti bolji. Klupu nakon OI preuzima trener San Antonio Spursa Gregg Popovich, koji se polako privikava na ozračje u reprezentaciji.

S nama je na treninzima i svim mogućim sastancima. Na kraju dana skupa odlazimo na večere i razgovaramo,” izjavio je Krzyzewski za svojeg nasljednika Popovicha te ga nakon toga i nahvalio: “Njegov utjecaj na igrače je za mene nevjerojatan. Oboje smo “vojnici”. Jedinica je za sada u mojim rukama, a on će nakon mene preuzeti zapovjedništvo nad njom. Oboje toj jedinici želimo samo najbolje.”

Popovich ne može sakriti oduševljenje preuzimanjem nacionalne vrste: “Jako je važno da na bilo koji način možete predstavljati svoju zemlju. Kao što svi znamo, Amerika je jako podijeljena u mnogim pogledima. No, ovo je idealan primjer timskog rada i zajedništva ljudi koji su usredotočeni na jedan cilj te oni suosjećaju jedan s drugim, razumiju se i vole.”

Što se tiče promjene i privikavanja na novog trenera, ne bi trebalo biti nekih velikih problema. I Krzyzewski i Popovich su ogromni profesionalci i veliki košarkaški genijalci. Na jako su dobrom glasu u košarkaškim krugovima te je većini igrača velika želja zaigrati za Coacha K-a (Duke )na sveučilišnoj razini i Popovicha (San Antonio) kada jednom dođu u NBA.

No, jedno je sigurno – Krzyzewski nije mogao ni poželjeti boljeg nasljednika!