Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Džeba: Može li Miami srušiti rekordne Bullse?

U NBA ligi iz noæi u noæ èitamo svakakve nove rekorde, odnosno zanimljive brojke, meðutim za odreðene rekorde se èini kako nikada neæe biti dostižni. U to možemo zasigurno ubrajati Wiltovih 100 poena, Oscarovih 181 triple-double uèinaka ili Jabbarovih 38,387 poena.

Meðu nedostižne rekorde njih neki ubrajaju i dostignuæe Michaela Jordana i njegovih Bullsa prije 16 godina kada su u regularnoj sezoni uknjižili nevjerojatne 72 pobjede.

Osobno sam donekle skeptièan o posljednjem dostignuæu, odnosno o  njegovoj nedostižnosti. Neki æe me prozvati luðakom, ali nevjerojatnih 87,8% pobjeda koje su u sezoni 95/96 postigli Bullsi su podosta ugroženi od strane ovogodišnjih Heata.

Moramo se dotaknuti dvije èinjenice koje idu u prilog floridskoj momèadi. Prvo je skraæena sezona, a druga smanjen broj ozbiljnih konkurenata. Naime, podosta ekipa, poèevši od aktualnih prvaka, pa do prvih pratitelja Lakersa i Celticsa su oèito u padu. Kao glavni konkurenti se nameæu tek mladi Thundersi i nešto stariji Bullsi.

Jordan je u tadašnjoj rekordnoj sezoni krenuo nevjerojatnim nizom od 41 pobjede u 44 utakmice, a godinu su kao prvaci završili sa 87 pobjeda u 100 utakmica. Da li mogu James, Wade i ekipa sve to ugroziti?

Naravno da neæe moæi uknjiži toliki broj pobjeda, ne bih se volio niti spuštati u prognoze mogu li do naslova, meðutim zasigurno bi mogli dobiti novog rekordera po minimalnom broju izgubljenih susreta u regularnoj sezoni (èitaj: zahvaljujuæi skraæenoj sezoni), a èak bih se usudio reæi i novog rekordera po postotku pobjeda.

Miami je u otvaranju sezone pomeo Dallas, bez veæih poteškoæa svladao Celticse hendikepirane neigranjem Piercea. Zamalo su se opekli protiv Bobcatsa i nakon toga protiv Timberwolvesa. Na njihovu sreæu u oba susreta je odlièno reagirao Wade, uknjižili su dvije pobjede i smirili potencijalne negativne vibracije kao što su se pojavljivale u protekloj sezoni. Poraženi su tek protiv Hawksa i to pred domaæom publikom.

Krenuli su u sezonu iznimno motivirani te ukoliko ih zaobiðu ozljede rekord je i objektivno moguæe dostiæi. Meðutim, upravo u vrijeme pisanja ove kolumne mogao bi moguæi izostanak Wadea i Jamesa u ‘uzvratu‘ protiv Hawksa, jedine ekipe koja ih je o porazila ove godine, brzo poslati moju kolumnu u zaborav.

Uravnoteženost momèadi, aktivniji Bosh, odluèni Wade, nesebièan i efikasan LeBron, precizan Jones, brzi razigravaèi, zdravi Haslem, a uz to još puno rezervi u nogama Battiera, kao i u dvojcu ozlijeðenih, Milleru i Curryu koji mogu donijeti još veæu širinu, su stvari koje mi ulijevaju optimizam da na kraju opravdam svoju ludost.

Da se vratim moj tematici, Miamiju je potrebno 58 pobjeda u 66 odigranih susreta da se izjednaèe sa Bullsima i njihovih 87,8% pobjeda. Usprkos tome da je rijeè o doista teškom dostignuæu nije nedostižno pogotovo ako k tome dodamo iskljuèivo 5 teških gostovanja (Lakers, Thunder, dva puta Celticsi i Bullsi) koja ih èekaju do kraja regularne sezone. Ali, Miami za razliku od prošle godine odlièno igra protiv ‘boljih‘ momèadi, što je dodatan uteg na njihovoj strani.

Bilo bi previše tu momèad nazvati najboljom svih vremena, jer bi proizvela iskljuèivo val nepotrebnih komentara i svaða, meðutim uvjeren sam da je rijeè o najtalentiranijoj (napadaèkoj) momèadi svih vremena.

Hoæe li košarkaši Miamija uspjeti zadržati motivaciju do kraja regularne sezone i hoæe li (pod)svjesno hvatati taj domet puno æe ovisiti i i o mladom treneru Eriku Spoelstri.

Za kraj možemo zakljuèiti, kako god okrenemo, jedan u nizu rekorda koji se nekada smatrao nedostižnim je ozbiljno ugrožen, a da li æe se uspjeti i srušiti vidjet æemo za èetiri mjeseca.

Latest Posts

NE PROPUSTITE