Thursday, September 28, 2023

ZADNJE OBJAVE

Top 5 košarkaških natjecanja u Hrvatskoj

Popularnost košarke u Hrvatskoj nikada nije jenjavala otkako je uvedena 1920-ih godina. Mnogi u zemlji redovito gledaju košarkaške utakmice, domaće ili međunarodne, a neki se također klade na te utakmice radi dodatne zabave.

Ljubitelji košarke mogu legalno sudjelovati u sportskom klađenju u Hrvatskoj. Početnici, koji obično započinju klađenjem na male, koriste stranice poput moje-oklade.hr za snalaženje u svijetu sportskog klađenja. Ova web stranica pomaže ljudima u zemlji pronaći najbolje ponude sportskih kladionica.

Hrvatska ima svoju Hrvatsku košarkašku ligu, prvu košarkašku ligu u Hrvatskoj kojom upravlja Hrvatski košarkaški savez. To je najviša profesionalna košarkaška liga u Hrvatskoj i uključuje momčadi iz raznih gradova diljem zemlje. Međutim, tu su i mnoge međunarodne lige i natjecanja u kojima možete uživati.

Među brojnim košarkaškim ligama, natjecanjima i događanjima, među ljubiteljima košarke u Hrvatskoj najpopularnija su ona.

NBA

Utakmice Nacionalne košarkaške asocijacije, popularno poznate kao NBA, vrlo su dostupne gledateljima diljem svijeta, a navijači mogu lako razumjeti njihov sustav bodovanja. Kao najpoznatija košarkaška liga na svijetu, NBA je u Hrvatskoj dobro prihvaćena.

Proteklih desetljeća u ligi je sudjelovalo nekoliko hrvatskih igrača. Jedan od najistaknutijih među njima je Dario Šarić, izabran u ligu još 2014. Bojan Bogdanović, koji je svojedobno igrao za Brooklyn Netse, još je jedan poznati Hrvat u NBA ligi.

Premijer liga

Premijer liga počela je 1991. nakon raspada Jugoslavije. Slijedi pravilo Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) pet na pet, koje se malo razlikuje od NBA. U usporedbi s NBA, FIBA ​​sustav je manje strog u pogledu prekršaja. To također znači da će vjerojatno biti manje slobodnih bacanja u utakmicama Premier lige.

U Premijer ligi sudjeluje dvanaest momčadi, a KK Cibona bilježi najviše pobjeda od osnutka lige.

Nakon Premijer lige, Hrvatska ima i drugorazrednu ligu pod nazivom Prva muška liga. Prvaci lige odmah kreću u Premijer ligu.

EuroBasket

EuroBasket je pokrenut 1935. godine, tri godine nakon osnivanja FIBA-e. Do 2017. godine njegov organizator natjecanje je održavao jednom u dvije godine. Sada se održava jednom u četiri godine.

Momčadi moraju sudjelovati na kvalifikacijskom turniru kako bi izborile mjesto na EuroBasketu. Za naslov se bore 24 reprezentacije pod FIBA ​​Europe. Ova liga počinje preliminarnim kolom u formatu kružnog natjecanja.

Od 2023. Hrvatska nikada nije ušla u finale EuroBasketa. Međutim, zemlja je prošla sve kvalifikacijske turnire od osnivanja vlastite reprezentacije 1991. godine.

FIBA Svjetsko prvenstvo u košarci

FIBA je 1950. godine utemeljila Svjetsko prvenstvo u košarci, inspirirano slavnim FIFA Svjetskim prvenstvom u nogometu. Nakon Svjetskog prvenstva 2014., FIBA ​​je preuredila četverogodišnji ciklus lige kako bi izbjegla sukob s nogometnim događajem.

Prethodno aktivni NBA igrači nisu mogli sudjelovati na Svjetskom prvenstvu, ali od 1994. liga je omogućila NBA igračima da se natječu na međunarodnom događaju. Danas se 32 tima natječu za Naismith Trophy.

Hrvatska muška reprezentacija osvojila je brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.

FIBA Liga prvaka

Liga prvaka je godišnji košarkaški turnir europskih klubova, osnovan 2016. godine. Prvak ovog vrhunskog natjecanja ide na Interkontinentalni kup.

Organizator u regularnom dijelu sezone dijeli 32 momčadi u četiri skupine. Timovi unutar svake skupine moraju igrati jedni protiv drugih kako bi osigurali mjesta u doigravanju.

Ovi se klubovi kvalificiraju za natjecanje na temelju svojih rezultata u državnim i kup natjecanjima. Neki klubovi također mogu dobiti džokere za sudjelovanje u Ligi prvaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE