Tuesday, June 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Hrvatske zvijezde u NBA: kvalitetni igrači na koje se možete kladiti

Hrvatski košarkaši i ove su sezone igrali važnu ulogu u NBA ligi. Iako nitko od njih neće osvojiti naslov prvaka, svejedno su u mnogim utakmicama ostavili dobar dojam.

NBA liga vrlo je popularna u našoj regiji. Pregršt je ljubitelja košarke koji ostaju budni tijekom noći kako bi gledali utakmice, pogotovo kad počne doigravanje. Mnogo je i onih koji se klade na košarku. Zbog toga stranice poput kladionice.rs svojim informacijama o klađenju na košarku izazivaju zanimanje zaljubljenika u sport i daju im dodatni poticaj za prognoziranje utakmica.

A interes za NBA ligom vjerojatno ne bi bio takav da tamo ne igraju košarkaši s naših prostora. To uključuje i hrvatske košarkaše, prisutne u elitnom rangu američke košarke još od doba Dražena Petrovića.

Jedini koji se mogu pohvaliti osvajanjem naslova dosad su bili Toni Kukoč (1996.-1998.) i Žan Tabak (1995.). No, mnogo je drugih koji su ostavili NBA trag, uključujući Dina Rađu, Stojka Vrankovića, Gordana Giričeka i Bojana Bogdanovića.

Ove sezone hrvatski košarkaši također su bili prisutni u NBA ligi. Domaći ljubitelji košarke pratili su njihove nastupe pa čak se i kladili na njihov učinak. Donosimo ovdje pregled onog što su napravili u sezoni 2023./2024., s pogledom na njihovu budućnost u Sjedinjenim Američkim Državama…

Bogdanović se ozlijedio, Zubac odličan

Hrvatska je imala četiri košarkaša u najjačoj svjetskoj košarkaškoj ligi:

  1. Bojan Bogdanović, član Detroit Pistonsa i New York Knicksa.
  2. Dario Šarić, član Golden State Warriorsa.
  3. Ivica Zubac, član Los Angeles Clippersa.
  4. Luka Šamanić, član Utah Jazza.

Bojan Bogdanović ovu će sezonu pamtiti po teškoj ozljedi gležnja koja mu se dogodila na početku doigravanja. Zbog nje će 35-godišnjak izbivati pola godine s terena i vjerojatno neće biti potpuno spreman na početku sljedeće sezone. No, radi se o vrsnom strijelcu koji nije rekao svoju posljednju riječ u NBA ligi, o čemu svjedoči i njegov učinak od 15,2 koša po utakmici u regularnom dijelu ove sezone.

Ivica Zubac bio je pak sjajan u doigravanju, gdje je trpao 16,2 koševa uz 9,3 skokova, čime je pokazao koliko je važan član Los Angeles Clippersa. Pa iako njegova momčad nije daleko dogurala, 27-godišnji centar svakako je zadovoljio svojim nastupima i nastavlja karijeru u Americi.

S druge strane, Dario Šarić je odlično počeo u dresu Golden State Warriorsa, no minutaža mu je pala u nastavku sezone. Igrao je u 64 utakmice i imao prosjek 8 koševa, što je manje od njegovih očekivanja. Ispao je unatoč uglednim suigračima poput Stepha Curryja i prije doigravanja. Ostaje otvoreno pitanje hoćemo li ga gledati u NBA ligi sljedeće sezone.

Luka Šamanić je pak mladi 24-godišnji talent koji polako traži svoj prostor u NBA ligi. Prosjek mu je ove sezone bio tek 9 provedenih minuta na terenu, tijekom kojih je u prosjeku zabijao 4,1 poena po utakmici. Njegovo vrijeme tek bi trebalo doći.

Na koga se kladiti od hrvatskih košarkaša?

Hrvatski košarkaši u pravilu su prisutni u ponudi online kladionica. Imate se priliku kladiti na njihov učinak na terenu. Obično je postavljena granica koševa, a vi pogađate hoće li zabiti više ili manje. Katkad se možete kladiti i na njihove skokove te asistencije.

Ako na nekog treba tipovati da će biti učinkovit, to je svakako Bojan Bogdanović. Unatoč tome što njegova karijera približava svom kraju, vjerujemo da će nastaviti trpati koševe i sljedeće sezone. To bi trebalo doći do izražaja protiv momčadi sa slabijim obranama u regularnom dijelu sezone.

Ivica Zubac je pak dobar za klađenje zato što kladionice od njega uvijek očekuju malo koševa. On tu granicu zna prebaciti, a katkad se isplati igrati i na njegove skokove, što je još jedna kvaliteta koju posjeduje u svojoj igri.

Što se Darija Šarića i Luke Šamanića tiče, možda se više isplati igrati na učinak njihovih ekipa, nego na njihovu individualnu izvedbu. Kako god, još je mnogo do početka nove sezone sljedeće jeseni i svašta se može promijeniti. Što je najvažnije, Hrvatska će i tada imati nekoliko bitnih aktera na NBA terenima, zbog čega ćemo sa zanimanjem pratiti američke klupske košarkaške utakmice…

Latest Posts

NE PROPUSTITE