Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

1956-57: Celticsi nadvisili Hawkse za svoju prvu titulu

Ova sezona zabilježena je u povijesti kao sezona koja je označila početak jedne od najvećih sportskih dinastija, početak Boston Celticsa koji će osvojiti 11 naslova prvaka u 13 godina. U Boston došli su Bob Cousy, Bill Sharman i Ed Macauley kako bi zabijali što više poena, ali bez skokova i obrane ne bi mogli daleko u doigravanju. Zato je trener Bostona Red Auerbach zamijenio Macauleya i Cliffa Hagana za draft prava od St. Louisa na centra Billa Russella iz San Francisca i svojim su izborom Celticsi izabrali vrlo efikasnog igrača Toma Heinsohna.

S Russellom i Heinsohnom koji su se pridružili Cousyju, Sharmanu, snažnom Jimu Loscutoffu i odličnom šestom igraču Franku Ramseyu, Celticsi su okupili ekipu koja će harati NBA ligom sljedećih godina. Sharman (21,1 poen u prosjeku) i Cousy (20,6 poena) zadržali su visok broj poena dok je Russell bio glavni stup obrane Celticsa. U regularnom dijelu sezone imali su najbolji omjer pobjeda i poraza od 44-25 i time su uvjerljivo osvojili Istočnu Diviziju. Druga ekipa Istoka zaostajala je velikih 6 utakmica.

St. Louis, pojačan Macauleyem (16,5 poena u prosjeku), najbolji je bio na Zapadu i došao do Finala lige. Tamo su se susreli s Boston Celticsima i Finale je riješeno u sedam utakmica. Celticsi su nadvisili Hawkse na domaćem terenu sa 125:123 nakon dva uzbudljiva produžetka.

All-Star utakmica odigrana je u Boston Gardenu, a Istok je bio uvjerljiv rezultatom 109:97. Nagradu najkorisnijeg igrača susreta dobio je Bob Cousy s 10 poena, 7 asistencija i 5 skokova, dok je kod Zapada najbolji bio Bob Pettit s 21 poenom i 11 skokova. Cousy je osvojio i nagradu za MVP-a sezone s prosjecima od 20,6 poena, 7,5 asistencija i 4,8 skoka po utakmici, dok je i nagrada za najboljeg rookie igrača sezone otišla u ruke igrača Bostona, osvojio ju je Tom Heinsohn zahvaljujući 16,2 poena i 9,8 skokova po utakmici.

Celticsi osvajaju prvu titulu

Sedma utakmica Finala NBA lige 1957. bila je utakmica koja je promovirala sport i uzrokovala puno oduševljenja. O toj utakmici pričalo se godinama nakon nje; kako su dva rookie igrača Russell (ubacio 19 poena i uhvatio 32 skoka) i Heinsohn (postigao 37 poena i uhvatio 23 skoka) glavni pokretači dinastije Celticsa koja će trajati još mnogo godina.

“Prvi naslov prvaka je uvijek najteži, ali usto i najdraži”, prisjetio je Auerbach. “Gdje god da sam otišao to ljeto, mogao sam si reći ‘Ja sam trener svjetskih prvaka.'”

NBA sezona 1956/57

Istok

Boston Celtics 44-28
Syracuse Nationals 38-34
Philadelphia Warriors 37-35
New York Knicks 36-36

Zapad

St. Louis Hawks 34-38
Minneapolis Lakers 34-38
Fort Wayne Pistons 34-38
Rochester Royals 31-41

Najbolja petorka sezone

Paul Arizin
Bob Cousy
Bob Pettit
Dolph Schayes
Bill Sharman

Latest Posts

NE PROPUSTITE