Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

28 ekipa u akciji, dvoboj Spursa i Grizzliesa na Zapadu

Nova NBA sezona jučer je započela, no danas slijedi prvi “pravi” dan, u kojem će 28 od 30 ekipa biti u akciji. Kako su ovo prve utakmice za većinu ekipa, bit će zanimljivo pogledati gotovo svaki dvoboj te su ljubitelji lige u problemima koju utakmicu odabrati za gledanje.

Cleveland Cavaliers  (0-0) –  Brooklyn Nets (0-0)  00.00

U Clevelandu se ove sezone očekuje da momčad izbori doigravanje. Predvodi ih mlada zvijezda lige Kyrie Irving, popraćen s par potentnih mladića. Jedan od njih je Dion Waiters, koji je najavio da će u ovoj sezoni eksplodirati  i doći u društvo ponajboljih bek-šutera u ligi. Kroz godinu dvije, ova momčad će još dodatno narasti, a ako se uspije pridodati poneki superstar, on bi bili spremni i za malo veće stvari. Brooklyn je na okosnicu prošlosezonske momčadi pridodao veterane iz Bostona, Paula Piercea, Kevina Garnetta i Jasona Terryja. Ruski tajkun sada ima vrlo skupu igračku, koja je spremna za velike stvari. Ako će se poštivati hijerarhija u momčadi, te ako Jason Kidd u svojoj prvoj trenerskoj sezoni pokaže da ima potencijala, Netsi bi mogli biti ozbiljni kandidati za naslov.

Premda se već mnogo puta potvrdilo da ne igraju imena, već igrači, prednost dajemo gostima koji trenutno izgledaju za klasu,dvije bolje nego domaćini.

Philadelphia 76ers (0-0) – Miami Heat (1-0)  00.00

Momčadi iz Philadelphije je krenula u ozbiljan rebuilding, te će ove sezone vrlo vjerojatno biti na samom dnu Istočne konferencije. Otišli su svi kvalitetni igrači, gdje ponajprije mislimo na Jrue Holidaya i Andrew Bynuma. U momčad je doveden rookie Nerlens Noel, no on će zbog ozljede propustiti cijelu sezonu, isto kao što je to učinio Bynum prošle sezone. Prvaci su u obranu naslova krenuli furiozno, te su sinoć kod kuće porazili Chicago Bullse sa 107:85. Nakon što su pokupili svoje prstene prvaka od prošle sezone, pitanje pobjednika su rješili već do poluvremena. Pravom momčadskom igrom su totalno nadigrali goste iz vjetrovitog grada. LeBron James je zabio 17 koševa, Chris Bosh 16, a Dwyane Wade 13. Večeras bi trebali još lakši zadatak, jer im za protivnika stoji momčad s dna konferencije.

Sve osim uvjerljive pobjede aktualnih prvaka bi bilo vrhunsko iznenađenje.

Toronto Raptors (0-0) – Boston Celtics (0-0) 00.00

Nakon osvojenog  10.mjesta prošle sezone, momčad Toronto Raptorsa sada želi ući u doigravanje. Iako im je u New York pobjegao Andrea Bargnani, ostatak momčadi je ostao na okupu, te se od Raptorsa očekuje pomak nabolje. Pridodani su neki zanimljivi igrači poput Tylera Hansbrougha, te tricaša Steve Novaka. DeMar DeRozan i Rudy Gay su godinu dana stariji , i oni će predvoditi jedinu Kanadsku momčad u NBA ligi. Boston je još jedna u nizu momčadi koja se nalazi u procesu rebuildinga, te će ove sezone sigurno ostati bez doigravanja. Duše momčadi su razmijenjene u Brooklyn, a jedini preostali kapitalac Rajon Rondo je ozlijeđen, te neće nastupiti još neko vrijeme. Ostatak momčadi je prosjek i navijači Celticsa će ove sezone imati dosta muke pri gledanju svojih ljubimaca, no to je sve korak prema boljem sutra.

Toronto je favorit i trebao bi slaviti protiv oslabljenih Celticsa.

Detroit Pistons (0 – 0) – Washington Wizards (0 – 0) 00.30

Dvoboj dviju ekipa koje se ove sezone misle boriti za doigravanje na Istoku. Pistonsi jako oslabljeni dočekuju Čarobnjake, te su nastupi Rodneyja Stuckeyja i Luigija Datomea pod upitnikom, dok sigurno neće igrati Brandon Jennings. Poziciju razigravača u takvoj situaciji dobit će Will Bynum, a startnog šutera iskusni Chauncey Billups, dok je frontcourt dio osiguran za Josha Smitha, Grega Monroea i Andre Drummonda. Wizardsi dolaze u Detroit ojačani nakon razmjene sa Sunsima za Marcina Gortata koji bi po dosadašnjim najavama trebao krenuti s klupe, a najveće njihove nade su backcourt dvojac John Wall i Bradley Beal koji se odlično razumiju u igri. Njihov najveći upitnik u startnoj postavi je bila pozicija niskog krila koju je osvojio Trevor Ariza zbog mogućnosti velikog obrambenog doprinosa u odnosu na fenomenalnog šutera, Martella Webstera. Washington dolazi bez rookieja Otta Portera koji ima problema s kukom. Najvažnije pitanje utakmice je hoće li Pistonsi moći dominirati u reketu, napadačkom skoku, kako će biti šuterski raspoloženi momci s klupe i mogu li se Bynum i Billups nositi s Wallom.

Biti će ovo jedna od zanimljivijih utakmica večeri i trebalo bi je svakako pogledati, a malu prednost ćemo dati domaćinima.

New York Knicksi (0 – 0) – Milwaukee Bucks (0 – 0) 00.30

Kreće zabava i u Madison Square Gardenu. Trener Knicksa, Mike Woodson je imao puno upitnika oko startera, posebno na poziciji šutera i krila. Na kraju se odlučio za Imana Shumperta i Mettu World Peacea što znači da će Carmelo Anthony igrati na poziciji visokog krila. Pokušao je Woodson na pripremama igrati s Andreom Bargnanijem, ali to je izgledalo jako loše, ponajviše u obrambenom dijelu. Nastupi Raymonda Feltona, Amare’a Stoudemirea i Tima Hardawayja Jr. su pod upitnikom, dok J.R. Smith mora odraditi suspenziju od pet utakmica. Bucksi imaju još više problema s ozljedama, te sigurno neće igrati Carlos Delfino i Ekpe Udoh, a o nastupima Brandona Knighta, Carona Butlera i Ersana Ilyasove biti će odlučeno prije početka utakmice. Momčad Bucksa je u prijelaznom roku promijenila kompletan backcourt i u Milwaukeeju više ne stanuju Jennings i Monta Ellis, a njihove uloge su preuzeli Knight i O.J. Mayo. Igra Knicksa će se u napadu fokusirati na Anthonyja i brzi protok lopte koji bi ih trebao dovoditi do otvorenih šuteva za tri poena, dok kod Bucksa je teško predvidjeti kakav bi napad/obranu trebali igrati jer su tek složili momčad i vjerojatno će sve pasti na leđa Mayoa u napadačkom dijelu, a obrambeni dio će pokušati držati Larry Sanders.

Ekipe Woodsona imaju seriju od pet uzastopnih pobjeda protiv Bucksa, a večeras bi na krilima Anthonyja trebali ostvariti još jednu. Važno za spomenuti, Melo je u njihovom zadnjem dvoboju postigao 41 poen i ubilježio je 14 skokova.

Houston Rockets (0 – 0) – Charlotte Bobcats (0 – 0) 01.00

Rocketsi su i ovoga ljeta doveli zvučno pojačanje i u njihove redove je sletio najbolji centar lige, Dwight Howard koji bi sada s Jamesom Hardenom trebao činiti šampionsku jezgru ekipe. Tempo igre (prošle sezone su bili u vrhu po broju posjeda na utakmici) će sada morati malo usporiti zbog Howarda, te će češće koristiti njegovu sumnjivu igru u postu, a u njemu su dobili jednog od najboljih pick and roll igrača u ligi. Kombinacija picka s Hardenom bi trebala biti ubojito oružje ove momčadi jer će Harden imati gomilu mogućnosti. Može ući pod koš, dodati Howardu na lagano zakucavanje ili polaganje, a zadnja opcija je nakon ulaska pod koš da asistira prema trici u kutu gdje će spremni tko zapete puške biti Chandler Parsons, Francisco Garcia ili Omri Caspi. Odličnu obranu će garantirati dvojac, Omer Asik i Harden koji bi trebali startati u večerašnjoj utakmici. Bobcatsi su u svoju ekipu dodali majstora pod protivničkim obručem, Ala Jeffersona. On ima manjih problema sa zglobom i izjavio je jučer da želi nastupiti unatoč bolovima. Big Al će držati napadački dio, dok će prava patnja biti na drugom dijelu terena gdje će ga Howard vjerojatno uništiti nakon spomenute pick igre s Hardenom. Jeffersonu će u napadu pomoći Kemba Walker koji je u prošloj sezoni bio najbolji strijelac ekipe s prosjekom od 17,7 poena. Biti će zanimljivo gledati rookieja, Codyja Zellera kako će se snaći protiv obrambenih majstora Howarda i Asika, te Michaela Kidda – Gilchrista koji je cijelo ljeto radio na šutu s Markom Priceom.

Očekujemo laganu pobjedu Raketa koji su posljednjih 15 međusobnih utakmica ostvarili 13 pobjeda, te imaju osam uzastopnih pobjeda protiv Bobcatsa na domaćem terenu.

Minnesota Timberwolves (0 – 0) – Orlando Magic (0 – 1) 01.00

Momčad Magica je sinoć u utakmici protiv Pacersa otvorila novu NBA sezonu. Nakon odlične igre u prvom poluvremenu gdje ih je predvodio Andrew Nicholson s 18 poena osigurali su vodstvo 44:40, a u drugom dijelu je uslijedio očekivani pad, te se poraženi 97:87. Nisu imali odgovor na odličnog Paula Georgea koji ih je torpedirao s 24 poena i Lancea Stephensona s 19 poena, 7 skokova i 5 asistencija. Osim Nicholsona solidnu utakmicu su odradili Maurice Harkless s 14 poena i Victor Oladipo s 12 poena. Timberwolvesi se ove sezone misle boriti za doigravanje i na temelju toga su dovodili igrače, te potpisali dosadašnje. Došli su Kevin Martin, Corey Brewer i Chase Budinger (odmah se ozlijedio ma duže vrijeme), a dogovorena je dugogodišnja suradnja s Nikolom Pekovićem koji je dobio 60 milijuna dolara na pet godina. Najvažnije za njihov uspjeh biti će ozljede koje često znaju napasti Rickyja Rubija i Kevina Lovea, te će o njima dvojici ovisiti uspjeh ekipe. Oni su ekipa koja će protivnike pobjeđivati odličnom napadačkom igrom s puno lijepih akcija koje predvodi zabavni Rubio i fenomenalni šuter Love, te odličan igrač u pick akcijama, Peković.

Sve osim pobjede Timberwolvesa smatramo velikim iznenađenjem.

New Orleans Pelicans (0 – 0) – Indiana Pacers (1 – 0) 01.00

Pacersi dolaze u New Orleans nakon sinoćnje pobjede 97:87  protiv Magica pred svojim navijačima. Imali su problema u prvom poluvremenu jer se očito nisu dobro zagrijali za sezonu kao igrači Magica koji su poveli 44:40. Drugi dio otvorili su puno ozbiljnije i utakmicu su riješili u svoju korist bez većih problema predvođeni Paulom Georgeom koji je ubilježio 24 poena,  6 skokova, 5 asistencija i 3 blokade. Odlično su odigrali Lance Stephenson s 19 poena, te Roy Hibbert s 8 poena, 16 skokova i 7 blokada. Pelicansi su bili aktivni na tržištu i naoružali su se s nekoliko zanimljivih igrača, a to su Jrue Holiday i Tyreke Evans. Od njih očekujemo da igraju mladenačku, poletnu košarku s puno kontranapada, a glavna uzdanica biti će im Anthony Davis koji je odradio fenomenalnu predsezonu u kojoj je bilježio u prosjeku 20 poena i 6 skokova.

Mislimo da će biti jako zanimljiva utakmica koju se isplati pogledati, a malu prednost dajemo Pacersima.

Dallas Mavericks (0 -0) – Atlanta Hawks (0 -0) 01.30

U Dallas opet nije sletjela očekivana zvijezda koju je Mike Cuban najavljuje već dva ljeta, ali je složio jako zanimljivu i konkurentnu momčad koju predvode neuništivi Dirk Nowitzki u napadačkom dijelu i Shawn Marion u obrambenom segmentu. Njih dvojicu je okružio sa zanimljivim igračima, a to su Jose Calderon, Monta Ellis i Samuel Dalembert. Oni su još jedna ekipa na Zapadu koja će se boriti za ulazak u doigravanje, a najviše će ovisiti o Nowitzkom i njegovoj igri u kojoj je i dalje igrač kojega je nemoguće braniti. Hawksi su u čudnoj situaciji, imaju problema s ozljedom Loua Williamsa kojeg neće biti do All – Stara, a ostali su bez glavnog igrača, Josha Smitha. Kompletan teret past će na Al Horforda i novopridošloga Paula Millsapa, te zanimljivog razigravača Jeffa Teague. U napadu će sigurno dobro funkcionirati jer su doveli bivšeg pomoćnika Grega Popovicha, Mikea Budenholzera koji će sigurno prenijeti neke Popove napadačke ideje. Obrambeno će imati dosta problema jer nemaju kvalitetnog stopera na boku i možemo očekivati da će često koristiti različite oblike zonske obrane. Mavericksi su bez Devina Harrisa koji ima problema s ozljedom kao i Brandon Wright.

Još jedan odličan dvoboj ove večeri, a prednost dajemo Mavericksima koji imaju već sređene uloge u napadu i obrani, dok za Hawkse nismo sigurno hoće li im ove promjene biti pozitivne ili negativne jer se igrači moraju naviknuti na zahtjevnije uloge u odnosu na one koje su do sada imali.

San Antonio Spurs (0-0) – Memphis Grizzlies (0-0) 01.30

Večerašnja utakmica nam donosi reprizu dvoboja iz prošlosezonskog playoffa. Tada su Spursi i lakše od očekivanog izbacili Grizzliese s glatkih 4-0. Spursi ove,kao i svake druge godine imaju velika očekivanja iako ih mnogi zbog starosti pojedinih igrača otpisuju. No, već na početku sezone ih čeka pravi ispit, “crna mačka” NBA lige, Memphis Grizzliesi. Momčad koja je prošle sezone u prosjeku primala samo 89.3 poena po utakmici imat će šanse  bez obzira što su pometeni od Spursa prošle sezone u playoffu. Kosturi momčadi su ostali gotovo isti, značajniju promjenu su napravili tek Grizzliesi koji su doveli Mikea Millera, šutera koji bi trebao pomoći medekima da prisili ostale momčadi na širenje reketa što znači bolju realizaciju ponajboljeg centarskog dvojca u NBA ligi- Marca Gasola i Zacha Randolpha. Njegovim dolaskom medeki će sigurno povećati i broj pokušaja za tricu, koji je prošle sezone iznosio tek 13.5 (najgori u ligi). Iz Denvera je doveden i Kosta Koufos, centar koji bi svojom energijom trebao biti solidna zamjena za Gasola.

Spursi bi s obzirom na već viđeno protiv Grizzliesa prošle sezone trebali odnijeti pobjedu u ovoj utakmici pred domaćom publikom. No, ne bih nas iznenadilo da utakmica ode i u drugome smjeru.

Utah Jazz (0-0) – Oklahoma City Thunder (0-0) 02.00

Večerašnji domaćin u potpunosti je promijenio cijelu momčad, te se posvetio rebuildingu i sazrijevanju mladih igrača poput Enesa Kantera, Erica Haywarda i Derricka Favorsa. Treba napomenuti i rookieja Treya Burkea koji zbog ozljede prsta mora propustiti dobar dio sezone. Momčad koja nema nikakvog imperativa za ovu sezonu, čekat će bolje dane. No, bez obzira na to dočekuju momčad Thundera koja je postala vrlo ranjiva bez Russella Westbrooka. Kevin Durant, s obzirom na sve viđeno, morat će igrati vrhunske partije ukoliko Thunder želi pobjeđivati u serijama. Prošle sezone su se ove dvije momčadi susrele četiri puta, a tri puta je pobjedu odnijela Oklahoma.

Prednost dajemo Thunderima koji bi trebali odnijeti pobjedu protiv ovakvih Jazzera.

Phoenix Suns (0-0) – Portland Trail Blazers (0-0) 03.00

Sunsi su se od ove sezone našli u potpunom rebuildingu. Svježija novost je ta da su Marcin Gortat, Shannon Brown, Kendall Marshall i Malcom Lee poslani u Washington Wizardse za Emeku Okafora i prvi pick. Igra bi se sada trebala vrititi oko Gorana Dragića i pridošlice iz Los Angeles Clippersa, Erica Bledsoea. Definitivno momčad koja se posvetila sljedećem draftu. U goste im dolaze Blazersi koji su ovoga ljeta napravili dosta promjena na klupi koja je prošle sezone bila najgora u ligi. Ove sezone to ne bi trebao biti slučaj s obzirom na imena poput Thomasa Robinsona, Robina Lopeza, Moa Williamsa, Dorella Wrighta. Prošle sezone je Portland odnio 2 pobjede u 3 njihova međusobna dvoboja. Damian Lillard, LaMarcus Aldridge i ostatak društva ne bi trebali dovesti pobjedu u pitanje protiv ovakve momčadi ako se žele boriti za playoff.

Sve osim pobjede Blazersa bi bilo potpuno iznenađenje.

Sacramento Kings (0 – 0) – Denver Nuggets (0 – 0) 03.00

Ovo su dvije ekipe sa skoro najviše promjena unutar momčadi. Kingsi imaju novog trenera, obrambenog gurua Warriorsa, Mikea Malonea, te nekolicinu novih igrača od kojih se izdvajaju Carl Landry (zbog ozljede pauzira tri mjeseca), Greivis Vasquez i Luc Richard Mbah a Moute. Kako će oni igrati? Vjerojatno će se najviše osloniti na pick igru između Vasqueza i DeMarcusa Cousinsa, solo dionice Marcusa Thorntona ili Isaiah Thomasa i borbenost Jasona Thompsona. Nuggetsi su raskopali cijeli rudnik, mislim svoju momčad, a otkaz su dali Georgeu Karlu i Masaiju Ujiriju nije želio produžiti ugovor s njima, te je menadžerske dužnosti odlučio obavljati u Torontu za Raptorse. Uz sve to su doveli nekoliko sumnjivih igrača kao što su Randy Foye i J.J. Hickson, a na njihovu žalost imaju velikih problema s ozljedama. Naime, za večeras su upitni Foye, Wilson Chandler, Kenneth Faried i Ty Lawson što predstavlja velike probleme novom treneru Brianu Showu koji želi promijeniti kulture igre, te će umjesto popularnog run and guna probati instalirati pozicionu košarku s puno akcija za njegove visoke igrače, prvenstveno JaValea McGeeja.

Zbog problema s ozljedama u redovima Nuggetsa, očekujemo pobjedu Kraljeva i jednu veliku utakmicu najtalentiranijeg visokog igrača u ligi, Cousinsa.

Golden State Warriors (0-0) – Los Angeles Lakers (1-0) 03.30

Posljednji susret dana odigrat će ekipe Golden State Warriorsa i Los Angeles Lakersa. Warriorsi su prošlu sezonu odigrali iznad očekivanja, etablirali su se kao “ozbiljna” momčad te ove sezone dovođenjem Andrea Iguodale imaju najviše ciljeve. Iguodaline all-round kvalitete sjajno će se uklopiti u momčad u kojoj će moći igrati na više pozicija, ovisno tko je još na parketu. Ova mlada momčad predvođena Stephenom Curryjem godinu je dana iskusnija i s pravom se njihovi navijači nadaju velikim dometima. Lakersi s druge strane ulaze u sezonu bez ikakvih očekivanja, ali su već u prvoj utakmici slavljem protiv Clippersa pokazali da ih se ne smije podcijeniti, čak i kada igraju bez Kobeja Bryanta. Clipperse su “uništili” u posljednjoj četvrtini, u kojoj su igrali samo igrači s klupe, te nevjerojatnim šuterskim serijama odveli Lakerse do prve pobjede.

Očekujemo pobjedu Warriorsa koji su kvalitetniji, a i teško da Lakersi tako brzo mogu ponoviti odličnu igru protiv Clippersa.

Latest Posts

NE PROPUSTITE