Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

NCAA: Tko su favoriti za naslov?

Velika euforija vlada u ekipama Big 12 konferencije na samom poèetku nove NCAA sezone. Favoriti su jasno istaknuti – èetiri ekipe èije ambicije nadilaze konferencijski uspjeh.

Kansas u sezonu ulazi kao aktualni prvak, ali im je to, barem po NCAA struènjacima, dovoljno tek za treæeg favorita ove konferencije. Sa kvalitetnijim rosterima u sezonu ulaze Oklahoma i Texas, dok elitni kvartet zatvara košarkaški program Baylora, koji se u predstojeæoj sezoni definitivno ima æemu nadati.

Jayhawksi su nakon osvajanja NCAA trofeja izgubili svih pet startera, a jedina dva povratnika iz prošlogodišnje momèadi su Sherron Collins i Cole Aldrich. Na strani Kansasa je definitivno iskustvo, jer je košarkaški program ovog sveuèilišta osvojio èak 8 titula prvaka u 13 godina postojanja Big 12 konferencije.

Texas je 3 puta izlazio kao pobjednik iste, a takav ishod i ove sezone je više nego realan. Istina, ostali su bez DJ Augustina koji je u NBA ušao kao deveti izbor drafta, ali tu su neki novi klinci. AJ Abrams bi ove sezone trebao uæi u povijest NCAA lige kao èovjek sa najviše pogoðenih trica u Big 12 konferenciji. Jeff Boschee (Kansas) je do sada bio nedostižan sa 338, a Abramsu je za obaranje tog rekorda potrebno još 55 ubaèaja. Po mišljenju mnogih Longhornsi posjeduju najdublju klupu konferencije, koja æe možda biti i presudni faktor u duelima s najjaèim ekipama lige.

Malo tko æe se u NCAA ligi ove sezone moæi suprotstaviti Blakeu Griffinu na poziciji krilnog centra. Ulogu favorita Big 12 je Oklahoma zaslužila prije svega zahvaljujæi ovom super talentiranom i izuzetno snažnom sophmoreu. Griffin je prošle sezone muku muèio sa ozljedama, ali je ipak bilježio 14 poena i 9 skokova te u sezonu ulazi kao jedan od ranih favorita za prvi pick drafta naredne godine. Dodatnu snagu Soonersima svojim dolaskom donio je freshman Wllie Warren, koji æe bez sumnje naæi mjesto u rotaciji Jeffa Capela.

Baylor je prošle sezone zabilježio prvi nastup na NCAA turniru nakon punih 20 godina, a kako su zadržali svih pet startera, oèekivanja su naglo porasla. Bearsi posjeduju najperspektivnijeg trenera u spomenutoj konkurenciji što je veliki plus za ovaj program. Scott Drew posjeduje jednu od najboljih vanjskih linija lige, koju èine Tweety Carter, LaceDarius Dunn i Henry Dugat koji su prošle sezone kombinirano ubacili 228 trica. Za Baylor bi sve osim prvog back to back nastupa na NCAA turniru u povijesti bilo smatrano neuspjehom.

Ozbiljne konkurente spomenutim ekipama trebali bi predstavljati Kansas State, koji æe se teško oporaviti od gubitka dva najvažnija igraèa, Michaela Beasleya i Billa Walkera, te Missouri, koji u svojim redovima ima najboljeg obrambenog igraèa konferencije u liku Zairea Taylora. Freshman Tigersa, Marcusa Denmon, bi trebao osvježiti roster ovoga tima. U ovu skupini treba ubrojiti i Texas A&M, koji æe na krilima gorostasnog centra Bryana Davisa pokušati ugroziti favorite skupine.

BIG 12

1.  Oklahoma
2.  Texas
3.  Kansas
4.  Baylor
5.  Texas A&M
6.  Oklahoma State
7.  Missouri
8.  Kansas State
9.  Nebraska
10. Texas Tech
11. Colorado
12. Iowa State

Latest Posts

NE PROPUSTITE