Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Okrugljak: MVP titula ide u ruke……

Danas, kada je prošlo gotovo 75% sezone isplivalo je nekoliko kandidata za MVP titulu, te se svi vrtimo u krug s istim imenima, a naš cilj je uz dobre argumente prikazati Vama tko bi se stvarno trebao osladiti ovom individualnom titulom.

Ivan Kuštra

Malo sam sada pametniji nego na početku sezone kada je u mojoj projekciji Blake Griffin trebao dobiti ovu titulu, kakav bust (promašaj) od odabira i same ideje da njemu udijelim ovu prestižnu nagradu. Kroz sezonu sam postalo malo “pametniji”, pogledao se popriličan broj utakmica, a ovo je zaključak.

1. James Harden – Houston Rockets

Vodila se borba da li je najbolji bek šuter lige, vodila se borba može li biti nositelj franšize, govore da živi samo od slobodnih bacanja, stalno se vodi borba oko najbolje brade lige. Mislim da smo ove godine dobili odgovor na sva ova pitanja. James Harden ili jednostavnije Brada ove sezone briljira u ulozi glavnog scorera i kreatora momčadi. Brojke izgledaju fascinantno dobro, s 27 poena u prosjeku je prvi strijelac momčadi i drugi strijelac lige uz realizaciju od 52% po eFG% (zbroj šuta za dva i tri poena) , s prosjekom od 7,1 asistenciju je prvi dodavač ekipe (jedino je LeBron James ispred njega sa 7,3 dodavanja ako gledamo igrače koji nisu playmakeri), te je s 2 ukradene lopte po susretu također najbolji u redovima Rocketsa (ujedno i peti u ligi, možda ipak igra obranu?). Što još? Harden kreira najviše trica u ligi, najviše trica iz kuta i prvi je u ligi po zbroju asistiranih i pogođenih trica, a uz to je dosegnuo master level u možda najljepšem potezu, eurostepu.

Priča ovdje ne završava jer pola sezone igra bez glavnog partnera i najboljeg obrambenog igrača, Dwighta Howarda (odigrao 32 utakmice), ali to Rocketse ne spiječava da budu u top 10 obrana lige. Također, velika nada na poziciji visokog krila Terrence Jones se tek nedavno vratio na teren, a Patrick Beverley je propustio 15 utakmica. U jednom periodu sezone smo tako imali petorku Isaiah Canaan – Harden – Trevor Ariza – Donatas Motiejunas – Tarik Black, dok su s klupe glavnu potporu dali Kostas Papnikolaou – Francisco Garcia – Joey Dorsey – Jason Terry. Danas od ove kompletne ergele ljudi s rostera su otpali/prodani Canaan, Black, Garcia, a Papanikolaou i Dorsey su ispali iz rotacije. Takvu momčad je Brada dogurao na omjer 43-20 i samo dvije pobjede su udaljeni od drugog mjesto na Zapadu.

2. Stephen Curry – Golden State Warriors

Puno tinte je potrošeno ove godine na Warriorse jer se svi iznenađeni njihovim nastupima. Pisalo se o njima u nekoliko navrata na našem portalu, Toni ih je rastavio na proste faktore, Filip je govorio o Draymondu Greenu kada nitko nije, a moja malenkost se kockala s njima kao glavnim kandidatima za naslov. Predvodnik Dubs pokreta je najbolji šuter lige, Steph Curry. Njegova efikasnost je nemoguće visoka, 58% po eFG% što je uvjerljivo najbolji postotak u ligi, te je bez premca najbolji šuter za tri kada uzmemo sve parametre u obzir. Pogodio je do sada 198 trica (20 više od Kylea Korvera), a u odnosu na Korvera, Stephu je asistirano na svega 56% trica, dok kod Korvera je ta brojka na 96% (primjera radi, Klayu Thompsonu je asistirano u 90% pogođenih trica). Možda Curryjevu sezonu najbolje oslikava podatak da je s dvije ukradene lopte u prosjeku među top 5 u ligi, te više nije glavna prijetnja po svoju obranu jer je obrana bez njega na terenu lošija za 4 poena na 100 posjeda.

Curry ove sezone igra manje minuta, pa mu je malo teže postići bolje brojke, ali sada ono za što mu je prošle sezone trebalo 36 minuta u prosjeku ostvari za 33 minute ove godine. Njegovi prosjeci su 24 poena, 4,4 skoka, 7,8 dodavanja i spomenute dvije ukradene lopte, te je kao i Harden najbolji u momčadi po poenima, asistencijama i ukradenim loptama samo što Curry ujedno igra u najboljoj momčadi lige čiji je omjer 48-12 i koja je bez njega na terenu lošija za 17 poena na 100 posjeda, te momčadi koja ima drugi napad (111 poena na 100 posjeda) i prvu obranu lige (100,8 poena na 100 posjeda).

3.a) Russell Westbrook – Oklahoma City Thunder

Toliko energije, borbenosti, ludosti u jednom čovjeku ne znam jesam li ikada vidio. Russ je jednostavno duša-srce-motor Thundera. On ne mari za promašene šuteve niti one loše šuteve preko ruke sa 7 ili 8 metara, jednostavno igra po instinktu, ljudski, kao što svi igramo na terminu ili kada se skupimo na školskom. U odsutnosti Kevina Duranta ovaj momak je pozitivno poludio (omjer ekipe bez Kevina je 4-3 nakon druge ozljede), reda triple-double jedan za drugim, uzima preko 30 šuteva, razigrava ekipu s preko 10 asistencija, skače, divlja po terenu, itd. Stavimo omjer po strani, Russell Westbrook je prvi strijelac lige s prosjekom od 27,4 poena u momčadi gdje igra najbolji šuter generacije, prvi je dodavač ekipe s 8 asistencija u prosjeku (kažu da je sebičan, a ostvaruje jednak broj dodavanja kao i Curry), te je drugi skakač Thundera iza Sergea Ibake (Enes Kanter je tek odigrao sedam utakmica).

Mene jedne druge brojke bodu u oči, a to je Russova potrošnja od 38,4% napada Oklahome što ga uvjerljivo stavlja na prvo mjesto lige. Ovo puno govori o njemu kao i o treneru Scottu Brooksu, te njegovim napadačkim setovima. Bez obzira na ogromnu potrošnju Russ realizaciju drži na prosjeku lige s 53,7% TS% (zbroj svih šuteva igrača plus slobodna bacanja), a da razbijemo mit o škrtosti Westbrooka tu je brojka koja nam govori da trenutno ima veći postotak dodavanja od Chrisa Paula. Naime, Russell asistira 48% pogođenih šuteva momčadi, dok je Paul na 46%.

3.b) Anthony Davis – New Orleans Pelicans

Meni najveće iznenađenje sezone jer nisam očekivao da će u trećoj godini i nakon dosta dosadnih ozljeda doslovno eksplodirati na do sada neviđenu razinu za dijete od 21. godine. Ovo što sada Anthony Davis prezentira je Jamesu trebalo šest sezona u ligi, a to možemo poduprijeti s najjednostavnijom brojkom, PER-om od Johna Hollingera koji mu trenutno iznos 31,3 što ga svrstava na čelo lige. Uz to je prvi bloker s prosjekom od 2,8 blokade po utakmici, te je jedan od rijetkih visokih u ligi koji bilježi preko 20 poena i 10 skokova (tu su još LaMarcus Aldridge i DeMarcus Cousins). Zahvaljujuće njemu ovo ekipa je još uvijek u borbi za doigravanje, a igraju u najtežoj Diviziji u ligi jer se po četiri puta u sezoni susreću sa Spursima, Mavsima, Rocketsima i Grizzliesima (usporedbe radi, pogledajte Diviziju gdje igraju Raptorsi ili Blazersi).

Ne treba niti govoriti kako je Obrvan najbolji strijelac, skakač i bloker svoje momčadi, a uz to je prvi kradljivac s prosjekom od 1,5 ukradene po utakmici. Također, svemu se nadovezuje da je prva napadačka opcija Pelicansa s potrošnjom od 27,5% napada koje realizira s 55% uspješnosti po eFG% (zbroj šuteva za dva i tri poena), a najveći napredak pokazao je u šutu s poludistance odakle mu je realizacija 42% i to ga svrstava u samu šutersku elitu među visokim igračima. Trenutno me je jako strah za ligu kada zamislim u što se može razviti Davis, čuvajte se Pelicansa u narednim sezonama i velika je vjerojatnost da ćemo njemu dati ovu titulu iduće sezone.

Honorable mentions: LeBron James i Chris Paul

Vladimir Karačić

Nakon dugo godina utrka za MVP-a regularnog dijela sezone je neizvjesna i vrlo tijesna. Svaki stručnjak ili fan ima svoje favorite i svoje kriterije zašto bi baš određeni igrač trebao osvojiti tu prestižnu nagradu. Kriteriji su različiti, od gledanja samo na individualnu statistiku do omjera ekipe i kako bi ta ekipa igrala bez tog igrača. Naravno kao što je naš veliki komentator Drago Ćosić jednom izjavio: „Statistika je kao bikini, puno otkriva, ali ne pokazuje sve“. Tako je i moje mišljenje, mora se uzeti u obzir igra tog igrača, koliko znači toj ekipi i mnogi pridodaju veliku važnost omjeru ekipe, odnosno na kojoj poziciji se nalazi.Meni osobno omjer ekipe nije toliko važan faktor ali naravno mora se uzeti u obzir. Nakon duboke analize i pregledavanja videa sastavio sam svoj popis od pet igrača za koje ja mislim da zaslužuju biti u borbi za ovu nagradu.

1. James Harden – 27.1 poen, 5.9 skokova, 7.1 asistencja, 1.9 ukradene lopte, 45% FG%

James Harden ili poznatiji kao Beard igra najbolju košarku svoje mlade NBA karijere, i ne samo da je poboljšao svoju igru u napadu u odnosu na prethodne sezone, također je i poboljšao svoju obranu zbog koje je prošle godine u nekoliko navrata bio predmet sprdnje. Postao je također bolji timski igrač što pokazuju njegove asistencije. Harden je poznat kao vrhunski scorer i trenutno je drugi na ljestvici strijelaca ove sezone odmah ispod Russella Westbrooka.

Njegova momčad Houston Rocketsi se trenutno nalazi na četvrtom mjestu jake Zapadne konferencije s omjerom 42-20 i na toj su poziciji zahvaljujući Hardenu i njegovim impresivnim igrama. Još jedan razlog zašto je Harden moj glavni favorit je to da je većinu sezone igrao bez svog najboljeg suigrača Dwight Howarda. Bez njega je Harden bio i još uvijek je motor ove momčadi koji na svojim leđima juri prema borbi za naslov i još jedan zanimljivi podatak, Harden će biti tek drugi igrač u povijesti NBA lige koji je osvojio nagradu za šestog igrača i MVP regularnog dijela sezone u svojoj karijeri, naravno ako osvoji ove godine za MVP-a. Jedini igrač kojem je to pošlo za rukom je Bill Walton.

2. Russell Westbrook – 27.4 poena, 7 skokova, 8.1 asistencija, 2 ukradene lopte, 43% FG%

Da mi je neko na početku sezone rekao da ću staviti kao drugog u poretku za MVP-a ove sezone Westbrooka, vjerojatno bi mu se smijao jer svi znamo kakav je bio donedavno. Veliki potrošač lopte, ne potrebni šutevi i izgledalo je koliko god da je dobar bio do sada, da je nekako on uvijek usporavao Kevina Duranta i Oklahomu. Ali ove sezone nakon ozlijeđenog Duranta, Westbrook se pretvara u triple-double stroj. Čovjek koji je sam vratio Oklahomu u playoff gdje im je i mjesto. Ne znam kako bih opisao igru Westbrooka u zadnje vrijeme, to je nešto što se u košarci rijetko viđa.

Ostvariti brojke 31,2 poena, 10,3 asistencije i 9 skokova u 12 odigranih susreta u veljači je stvarno impresivno. Prvi igrač nakon Oscara Robertsona koji je ostvario ove brojke u jednom mjesecu. Ta moć i energija kojom Westbrook igra je nevjerojatna, ide prema košu silovito i bez straha. Westbrook je zasluženo u top 3 kandidata za ovogodišnjeg MVP-a i jedini razlog zašto je on na drugom mjestu a ne na prvom je to što je Harden igrao konstantno odlično,dok je Westbrook eksplodirao tek nešto prije All-Stara.

3. Stephen Curry – 23.8 poena, 4.4 skoka, 7.8 asistencija, 2.1 ukradene lopte, 48% FG%

Stephen Curry, trenutno po mnogima najbolji playmaker današnjice, predvodi Golden State Warriorse do trenutno najboljeg omjera lige. On je bio vodeći u utrci tijekom cijele godine i ne pokazuje znakove usporavanja. Ta lakoća zabijanja trica i način na koji prolazi obrambene igrače sa svojim driblinzima je fantastična. Od početka sezone igra impresivno i imam dojam da ovakvog Curryja i ovako uigranu i na svim pozicijama ispunjenu momčad Warriorsa će bit teško zaustaviti u jurišu na svoj prvi NBA naslov.

E sad nakon svega izrečenog, dolazim do razloga zašto Curry nije moj top favorit. Po mom mišljenju, iako naravno nemojte me krivo shvatiti Curry igra fantastično i ne umanjujem njegovu ulogu u Warriorsima, ali ipak sam mišljenja da i bez njega bi oni bili vrlo dobra momčad na jakom Zapadu. Mislim da Westbrook i Harden više doprinose svojim ekipama i više svojim igrama guraju svoju ekipu prema pobjedama. Da se nagrada zove najbolji igrač sezone bez priče bih to za mene bio Curry, ali ovo je nagrada za najkorisnijeg igrača i mislim da je gore navedeni dvojac u tom segmentu u maloj prednosti. Ali to je na kraju ipak samo moje mišljenje i moj neki kriterij.

4. LeBron James – 26 poena, 5.7 skokova, 7.3 asistencija, 1.6 ukradena lopte, 49% FG%

LeBron James, totalna nepoznanica u utrci za MVP-a, od povratka od ozljede igra sve bolje i bolje. Šalu na stranu, The Chosen One kao i prethodnih godina uvijek je u top 5 kandidata za osvajanje ove nagrade. Njegove all-around brojke su svake godine impresivne, iako ove godine što zbog nove ekipe, što zbog ozljeda ipak su malo manje u prosjeku od prethodnih sezona. Ovo je statistički i najlošija njegova sezona od davne 2003. godine kada je kao rookie imao slabije brojke u prosjeku. Ali to nije razlog da ne bude i ove sezone među glavnim kandidatima jer i dalje je on po meni najbolji igrač svijeta trenutno. Koliko znači Clevelandu govori podatak da u razdoblju kad je bio ozlijeđen bili su na omjeru 1-7. S povratkom LeBrona u 26 utakmica imaju 20 pobjeda i trenutno su na omjeru 40-25 i drže treću poziciji Istoka.Ima još dosta do kraja regularnog dijela sezona i svašta se može promijeniti, ali ove sezone nekako ne vidim da LeBron može do svog petog MVP-a.

5. Anthony Davis – 24.3 poena, 10.4 skokova, 1.5 ukradena lopta, 2.8 blokada, 54% FG%

Anthony Davis, igrač koji iako lošem omjeru svoje ekipe mora bit spomenut kao jedan od kandidata, iako su šanse da on bude izabran skoro nikakve. Davis iako mu je ovo tek treća NBA sezona igra na vrhunskoj razini. Double-double prosjek koševa i skokova, te skoro 3 blokade po utakmici su strašne brojke za ovako mladog igrača. Otkada je draftiran 2012. godine kao prvi pick, Davisa su nazivali novi Kevin Garnett što mi u početku nije imalo smisla. Čak je i Steve Kerr izjavio u Open Courtu prije dvije godine na pitanje koji igrač će biti u budućnosti najbolji igrač svijeta, Anthony Davis. Tada mi je bilo pomalo smiješno, ali sada nakon tri sezone u dresu New Orleans Pelicansa s pravom su mu davali epitet „The next big thing“.

Ali eto iako statistički ima odlične prosjeke njegova ekipa je trenutno izvan zone playoffa i tu dolazi taj kriterij da je omjer ipak bitan. Da se mene pita bio bi veliki favorit za MVP-a, a u ovom slučaju jako su male šanse da će ovaj krilni centar odnijeti kući tu nagradu ove sezone.Ako ovako nastavi igrati i ostatak karijere ne brinem se ja za njega jer kad tad će je osvojiti.

Zaključak:

Ostaje nam samo pričekati kraj regularnog dijela sezone i vidjeti koji će igrač osvojiti ovu nagradu. Po mom mišljenju će jedan od gore navedenih i mislim da nitkodrugi nema veće šanse trenutno od Hardena. Ali ima još dosta utakmica do kraja tako da je i dalje utrka neizvjesna.

 

 

Latest Posts

NE PROPUSTITE