Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Događaji izvan terena (ponedjeljak, 28.12)

Vijesti dana počinjemo bombom iz Windy Citya. Chicago Bullsi, franšiza poznata kao jedna od najvećih u povijesti lige, prolazi kroz turbulentna vremena. Okej, ne toliko turbulentna kao recimo Sixersi, ali ova sezona nije ono što su očekivali u Bullsima kada su ovo ljeto zadržali Jimmya Butlera kojeg su skoro i izgubili zbog jakog interesa Los Angeles Lakersa. Ušli su u sezonu vrlo zdravi, sa novim trenerom Fredom Hoibergom koji je obećavao zbog toga što je preferirao napad i opušteni stav a ne lockdown obranu i vrlo teške treninge kao njegov prethodnik, Tim Thibodeau. Sada, dva mjeseca poslije, situacija je vrlo loša. Ekipa koja je trebala da bude čvrsto druga iza Cavsa na Istoku sada drži tek sedmo mjesto a neke ekipe koje su ispred njih ni oni najveći fanovi tih ekipa to ne bi očekivali – primarno Boston. Problema ima mnogo a najveći je promjena stava i ponašanja njihove de-facto najveće zvijezde, Jimmy Butlera. On je sada lider ove ekipe te je on toga, nažalost po Bullse, vrlo svjestan. Po mnogim američkim medijima vrte se izjave anonimnog igrača iz rostera Bullsa koji kaže kako Butler nije dobar lider, a realno gledajući on i nije neki ogromni lider. To se najviše vidi iz primjera kada je on za lošu igru okrivio to što je Hoiberg nekada previše opušten s njima, iako su iz Bullsa stalno dolazile žalbe da je njegov prethodnik previše strog. Naravno, kao lider i ozbiljan igrač trebao je prvenstveno da svoje mišljenje zadrži za sebe i da sa internim problemima ne izlazi u medije, te je mogao preuzeti dio odgovornosti za lošu igru ekipe koju on predvodi. Ovo nije prvi put da igrači, nakon dobijanja velike uloge i velikog ugovora, mijenjaju svoj stav i to je ona negativna strana kada uprava odluči igrača da promakne u novog lidera ekipe. Sada se priča da je potencijalno moguć trade Butlera zbog vrlo loše kemije unutar ekipe, i Bullsi treba da se zapitaju – da li vrijedi sačuvati timsku kemiju ili franšiznog igrača čiji stav se da korigirati? Odluka nije nešto teška, a i vjerujem da je priča o razmjeni Jimmya samo nešto izmišljeno da se čitaju neki američki portali, ali kada se malo razmisli, postoji vrlo limitiran ugao u kojem bi razmjena mogla da ima pozitivni dugoročni utjecaj na ekipu. Ipak, mislim da treba dati vremena i Hoibergu da navikne igrače na svoj sistem i stav, te da treba dati vremena Butleru da razvije osjećaj odgovornosti.

Druga veća vijest dana nije baš neka vijest već nešto što želim da komentiram. Naime, večeras u Phoenixu igraju domaći Sunsi i Cleveland Cavsi (kada vi budete čitali ovo, utakmica će već proći) i ta utakmica je vrlo bitna zbog mnogo stvari. Krenuti ćemo od Cavsa koji moraju da se vrate od teškog poraza pretrpljenog u Portlandu prije par noći, a ima i još jedna vrlo bitna stvar koja se tiče najveće zvijezde Cavaliersa i najboljeg igrača na svijetu, LeBrona Jamesa. LeBron je igrač koji nas zabavlja, što na terenu, što van njega, već 12 godina ali kroz tu zabavu pokazao nam je nešto što odavno nismo vidjeli u NBA ligi – kombinaciju snage, finesa, košarkaške inteligencije, šuta i jednostavno dominacije na parketu. On ove noći ima priliku da sa pet poena i šest asistencija postane 17. najbolji strijelac i 22. najbolji asistent u povijesti NBA lige. On ima samo 31 godinu (tačnije 30, ali za dva dana će se i to promijeniti) i ima fizičku spremu takvu da igra još barem pet ili šest godina na ovom izvanserijskom nivou na kojem igra. Najgore od svega je to da on dobija ogromnu paradu mržnje zbog nekih odluka u njegovoj povijesti koju, realno gledajući, ne zaslužuje. Samo treba reći kako bi pored njega jedini igrač u top 20 asistenata i scorera u povijesti lige, bio veliki Oscar Robertson, jedini igrač koji je čitavu sezonu u prosjeku imao triple double. Što se tiče Sunsa, ova utakmica je bitna zbog trenera Jeffa Hornaceka. Definicija „klimanja stolice“ u smislu vrlo loše sigurnosti posla trenutno je njegova situacija jer su prvi znakovi već krenuli – igrači su se počeli žaliti a trenerski tim polako raspadati. On jednostavno mora uzeti skalp Cavsima večeras da bi makar na kratko vratio dio izgubljenog povjerenja uprave. Međutim, o Sunsima neću dužiti jer ste priliku da više o njima čitate imali jučer, a situacija se u 24 sata baš i nije toliko promijenila.

Ostale vijesti o kojima vrijedi reportati predvodi Doc Rivers koji fantazira o igraču kojeg je pustio da ode – Jaredu Dudleyu. Dudley ima odlične brojeve sa klupe u Wizardsima a Los Angeles Clippersi imaju ogromne probleme s njegovom pozicijom. Kada smo kod Clippersa, njihov član Paul Pierce je izjavio kako mu je u Washingtonu bilo odlično. A i što ne bi? Za kratko vrijeme u playoffu je sa par buzzerbeatera osvojio srca svih navijača Wizardsa.

Stan Van Gundy je izjavio kako je Marcus Morris ogromni profesionalac koji odrađuje svoj posao maksimalno iako igra bez svog brata Markieffa, koji se ponaša kao da je trade Marcusa najveća izdaja jedne NBA uprave u povijesti lige. Po meni, vrlo neprofesionalno i brat bi ga sigurno mogao naučiti par stvari o tome da i kada si nesretan, ekipa te plaća ogroman novac da igraš i da budeš profesionalac.

Za kraj imamo još dvije zanimljivosti od jučer. Prva je tweet Marcina Gortata, koji je mislio da je tradeovan po broju poruka koje je primio jutros, a ustvari su to bile poruke ljudi koji su mu čestitali na nagradi – Gortat je proglašen najboljim igračem Istoka za prošlu sedmicu. Druga zanimljvost je suspenzija Matta Barnesa. Nije zanimljiva suspenzija sama po sebi jer je Barnes problematičan igrač (tko bi rekao da jeste, po izgledu je baš duša), već razlog. Naime, suspenzija je došla direktno od NBA lige nakon što se saznalo za incident između njega i trenera Knicksa Dereka Fishera, kada je Barnes svog (bivšeg) prijatelja našao kod svoje bivše žene od koje se rastao prošle godine. Očigledno se susreti Fishera i Glorie baš i nisu svidjeli Barnesu, zbog čega je došlo do fizičke konfrontacije. Valjda za Fishera ne vrijedi ona stara bro’s before ho’s.

Latest Posts

NE PROPUSTITE