Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Russell Asistbrook

Koliko će još trajati mit koji govori kako Russell Westbrook nije razigravač, nego bek šuter? Možda ima tijelo za poziciju dvojke, no Russ je ove sezone itekako pokazao da posjeduje talent za pronalaženje otvorenih suigrača i sposobnost igranja jedinice. U 48 utakmica je na prosjeku od 9.8 asistencija, s tim da je u njih 26 ostvario dvoznamenkasti broj asistencija. Također je čak u sedam utakmica ostvario 15 ili više asistencija. Razigravačke sposobnosti junaka ove priče ćemo analizirati kroz par isječaka iz utakmica s Heatom, Hornetsima i Timberwolvesima. U svakoj od njih je imao po 15 asistencija, a usredotočit ćemo se na one koje je ostvario u napadima na postavljenu obranu kako bi eliminirali lagane asistencije iz kontranapada.

Prva akcija predstavlja dosta jednostavno dodavanje za Westbrooka, koje mu je praktički postalo automatizirano. Započinje s običnim pick and rollom s Ibakom na vrhu trice.

russ

Tyler Johnson zapinje u bloku te se Chris Bosh mora povući kako bi spriječio Westbrookov prodor i lagani koš.

russ1

Westbrook to primjećuje te radi još jedan korak prema reketu kako bi još dublje navukao Bosha i ostavlja loptu za potpuno otvorenog Ibaku koji ovaj šut s poludistance redovito zabija.

russ2

Iduća akcija opet pokazuje Russellovo razumijevanje igre i čitanje onog što mu obrana pruža. Nakon izbacivanja iz auta Josh Richardson ostaje s krive strane i dozvoljava mu prodor.

russ3

Westbrook dolazi sve do reketa, i tada zbog poznavanja tendenciji Hassana Whitesidea koji planira blokirati svaki šut, prodire dovoljno duboko kako bi ga uvjerio da ide na polaganje/zakucavanje.

ruus4

Taman u trenutku kada je Whiteside okrenuo glavu od svog igrača i u potpunosti se posvetio Westbrooku, on daje pravovremenu asistenciju Stevenu Adamsu kojeg čeka lagano zakucavanje.

russ5

Sljedeći napad kreće dvostrukim blokom za Westbrooka. Bosh je ponovno prisiljen pomoći te mu je u potpunosti posvećen, dok Whiteside prati Adamsa i Ibaku u slučaju da se Russell odluči dodati loptu jednome od njih.

russ6

Grešku u obrani Heata je u ovom slučaju napravio Dwyane Wade koji prati loptu te je u potpunosti zaboravio na svoj zadatak u obrani – Andrea Robersona.

russ7

Robinson radi oštru kretnju prema reketu uz aut liniju, iza Wadeovih leđa, što Westbrook nagrađuje izvrsnom asistencijom za alley-oop zakucavanje.

russ8

Ovaj posjed lopte započinje jednostavnim pin-downom za Kevina Duranta na desnoj strani terena i prikazuje suradnju između dvije zvijezde Thundera.

russ9

Deng zaostaje u bloku, te Westbrook pravovremenim dodavanjem stavlja Duranta u dobru poziciju gdje ispred sebe ima prazan prostor.

russ10

Durant radi jedan dribling prema liniji slobodnih bacanja i zabija svoj klasični šut uz osobnu pogrešku Denga.

russ11

Utakmica inače završava uvjerljivom pobjedom Thundera, a Westbrook uz 15 asistencija bilježi i 13 poena te 10 skokova i time ostvaruje svoj peti triple-double učinak ove sezone.

Prijeđimo sada na utakmicu protiv Hornetsa. U prvom posjedu lopte koji ćemo prikazati, Westbrook prelazi centar i odmah uočava kako P.J. Hairston ne gleda loptu već samo Duranta.

russ12

Durant zbog toga što Hairston uopće nije u obrambenom stavu lako dolazi do reketa gdje mu Westbrook upućuje brzu loptu kako bi svojoj superzvijezdi priuštio par laganih poena.

russ13

Dobro odmjerenu asistenciju koja prolazi preko Hairstona koji fronta Duranta, potonji prima u zraku i polaže loptu u koš. Ovdje se opet dokazuje Westbrookova zrelost i čitanje igre.

russ14

Idući napad Thundera započinje s pick and rollom Westbrooka i Enesa Kantera na desnoj strani terena.

russ15

Spencer Hawes je prisiljen pomoći Jeremyju Linu, kojeg Westbrook s lakoćom prolazi i dolazi do linije slobodnih bacanja.

russ16

Lin, Hawes i Troy Daniels su skoncentrirani na Westbrookov prodor, dok Nicolas Batum pomaže na Kanteru, a Frank Kaminsky se povlači u reket kako bi spriječio asistenciju Ibaki na čisti zicer.

russ17

Westbrook sve to vrlo dobro vidi i upućuje odličnu asistenciju u kutu usamljenom Robersonu, koji ima sve vrijeme svijeta da se namjesti i zabije ovaj šut za tri poena.

russ18

U sljedećem napadu imamo još jedan prikaz toga da Westbrook, unatoč napadima dežurnih kritičara, ipak često traži Duranta.

russ19

U akciji koja bi trebala biti pin-down za Waitersa i Duranta, svakog sa jedne strane, Durant shvaća koliko je Marvin Williams od njega zapravo udaljen, te stoga ulazi u kretnju prema reketu umjesto očekivanog izlaska iz bloka.

russ20

Westbrook prati Durantovu namjeru te mu pri njegovom ulasku u reket daje brzu loptu koju Durant prima okrenut leđima košu, te se okreće i lagano poentira preko Williamsa koji mu je prelagano dozvolio duboku poziciju u reketu.

rus21

U ovom posjedu ćemo vidjeti koliko Russova eksplozivnost i atletske sposobnosti znače napadu Thundera. On naime prima loptu na lijevoj strani terena te s lakoćom prolazi pored svog čuvara – Kembe Walkera.

russ22

Posljedično privlači pomoć i Williamsa i Codyja Zellera te sada ima više opcija koje može izabrati.

russ23

On se odlučuje za lijepu asistenciju između dvojice igrača usamljenom Adamsu kojeg čeka lagano zakucavanje. Inače, pregledavajući snimke sam primijetio da su Westbrook i Adams razvili jednu sasvim lijepu kemiju i pri pick and rollu, a i prilikom Westbrookovih prodora gdje Adams rado popunjava rupe koje obrana ostavlja što Russell nagrađuje asistencijama za lagane poene.

russ24

I završna utakmica je ona s Timberwolvesima koja je bila napeta do samog kraja. Iz nje ćemo prikazati par Westbrookovih reakcija dok se utakmica lomila i opet pokušati pobiti tvrdnje dežurnih kritičara kako u crunch timeu ne pronalazi niti Duranta kao vrhunskog closera, niti druge suigrače.

russ25

Prva važna akcija u trenucima dok se utakmica prelamala je započela s blokom Kantera na sredini terena.

russ26

Kanter se nakon prvotnog bloka spustio napraviti još jedan blok protrčavajućem Morrowu kojeg strpljivi Russell bez većih poteškoća pronalazi na trici koju Morrow zabija.

russ27

Pri rezultatu 116:113 Thunder se odlučuje pozvati akciju za Duranta. Ponovno je to obični pin down kakav smo već prikazali, no ovdje je kako bi dokazali da Westbrook ipak dodaje loptu Durantu u odlučujućim trenucima.

russ28

Wiggins zapinje u Adamsovom bloku te Westbrook pravovremenim passom izbacuje Duranta u povoljnu situaciju.

russ29

Durant uzima jedan dribling prema sredini terena te lagano poentira s linije slobodnih bacanja.

russ30

I na kraju imamo akciju koja je zapečatila utakmicu i odvela Thunder u mirnije vode. Ponovno imamo isti početak akcije gdje Adams postavlja blok za Duranta.

russ31

Gorgui Dieng poučen prethodnim posjedom lopte iskače kako bi pomogao na Durantu i spriječio dodavanje njemu.

russ32

To međutim koristi Adams koji nakon bloka nastavlja kretnju prema reketu. Westbrook ga prati i bez problema pronalazi za lagano zakucavanje.

russ33
Ovo su samo neke od niza situacija koje prikazuju Westbrookov rast ove sezone i evoluciju u odličnog razigravača. Strpljiviji je u odnosu na prijašnje godine i izuzetno dobro čita igru te zaista više nema mjesta tvrdnjama kako bi trebao igrati poziciju beka šutera. Za kraj možemo izdvojiti statistički podatak koji nam govori da dok je Russ na terenu, čak 48.3% poena njegovih suigrača proizlazi iz njegovih asistencija, postotak po kojem u ligi zaostaje samo za Chrisom Paulom (51.2%) i Rajonom Rondom (49.5%), dvojicom igrača koje cijelu njihovu karijeru smatraju vrhunskim playmakerima. Da li je vrijeme da i Westbrooka počnemo smatrati jednim od njih?

Latest Posts

NE PROPUSTITE