Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza četvrte utakmice Oklahoma-Dallas

Utakmica u kojoj su s napadačke strane obje momčadi bile raspoložene. Zbog svoje širine u momčadi Oklahoma je pobijedila i ovu utakmicu i tako se približila za još jedan korak prolasku u drugi krug. Šuterska večer, u momčadi Dallasa najraspoloženiji je bio Dirk Nowitzki s 27 koševa a najbolje su ga pratili Raymond Felton s 19 koševa i Wesley Matthews također s 19 koševa ali s nešto slabijim postotkom šuta. S druge strane opet je bio nevjerojatan Russell Westbrook koji je postigao 25 koševa i podijelio 15 asistencija, te također sjajni Enes Kanter, šut 12-13 28 koševa 6 skokova.

Kevin Durant, igrač koji je u svakoj utakmici zaslužuje nekoliko rečenica, u ovoj utakmici je bio u sjeni ovog fantastičnog dvojca. Sjajna igra u picku, također probijanja Westbrooka te ulasci Kantera, brze kontre sve su to fantastično ova dvojica radili. Russell je posluživao a Kanter pospremao u koš. Na početku tu je bio Dion Waiters, Serge Ibaka i naravno Steve Adams. Ono što sam pisao da je Oklahomi najvažnije timska igra i brži protok lopte u zadnje dvije utakmice to odlično rade. Nije to i dalje ona razina Warriorsa ili Spursa, ali definitivno pokazuju znakove te bi u daljnjem doigravanju mogli ozbiljno zaprijetiti ostalima. Može se i reći kako je presudna bila prva četvrtina, malo čudno ali u toj četvrtini Thunderi su napravili prednost i Dallas cijelu utakmicu je pokušavao stizati ali nisu uspijevali, najbolje što mogu dođu do -7, ali onda se ukaže Kanter, pa Russell s nekom tricom i tako cijelu utakmicu. Jednostavno su imali problema u čuvanju reketa jer su zonskom obranom pokušavali spriječiti prodor u reket ali skok je ostao neobranjen a gosti su to fantastično koristili te na kraju imali 12 napadačkih skokova. Reket je dosta popuštao, te je Oklahoma imala dosta lakih koševa, nakon bloka kojeg prolazi Westbrook često je dodavao u srce reketa i tako su Thunderi postizali lake koševe. No krenimo od prve četvrtine.

Oklahoma je od početka u napadu počela agresivnije, Westbrook je iskorištavao blokove i napadao reket, nije ga išao šut ali je dobro razigravao suigrače. Ibaku u korneru za tri, pa Ibaka šut nakon bloka te također Adams. Thunderi su dobro iskoristili loše čuvanje reketa. Također imali su dosta napadačkih skokova čak 5 više nego domaćini. Durant je opet igrao izolaciju i igru leđima ali ovaj put je malo slabije ušao u utakmicu. Mavsi su ovaj put pokušali igrati više na Dirka koji je to iskoristio. Sjajno je igrao leđima Ibaka ga nije mogao čuvati, imao je jedan lijep ulaz nakon što mu je postavio blok Felton a on primio loptu od J.J. Baree i lijepo položio. Oklahoma se mučila sa šutom, iako je Westbrook dijelio asistencije on je sam imao problema sa šutom, tek 1-6. Nekoliko puta je leđima, mašio ali fantastično se borio te izborio nekoliko napadačkih skokova.

Osim Nowitzkog Dallas i nije imao baš puno rješenja. Matthews se mučio, pokušao je šutirati iz bloka, nije ga išlo, probijao je nekoliko puta u reket također nije išlo. Thunderi su se dobro postavili u obrani, Dallasa je samo Dirk držao u igri. Sve je bilo dobro za Mavse do 2 minute prije kraja četvrtine. Onda u igru dolazi Waiters i klupa Oklahome. Dion je odlično započeo utakmicu i pomogao svojoj momčadi da se odvoji na početku, šutirao je sjajno, razigravao i izdvojio se sjajnom blokadom u obrani. Prvo je imao dva polaganja nakon bloka, nakon toga je sjajno asistirao za tri Foyu, krenuo je prema reketu i sjajno a Dallas je bio očajan da pomogne i ostavili su samog Foya koji lagano zabija. Onda Waiters pravi sjajnu blokadu te u sljedećoj akciji pogađa 2+1. To je bio kraj četvrtine uz pomoć Diona Oklahoma se odmah na početku odvojila 33-18.

Druga četvrtina je krenula sukobom, Mejri i klupa Oklahome. Thunderi su krenuli u četvrtinu s 15 razlike i pokušali s utakmicu odmah riješiti na početku. Rookie Anderson je sjajno iskoristio minutažu u ovoj četvrtini te postigao nekoliko koševa koje su držale Dallas u igri. Oklahoma je u jednom trenutku imala i 17 razlike, ali onda kreće Mejri show koji je uspio spasiti Maverickse da ostanu u koraku s Thunderima. Prvo je blokirao Waitersa koji je išao u kontru, a Justin Anderson u idućoj akciji lijepo zakucava. To je malo razbudilo Mavse. No onda opet Mejri blokira nakon što se činilo da će Kanter koji se lijepo oslobodio imati lagane koševe. Matthews se probudio pa je zabio trojku kako bi se približili. I od tada i sve do kraja četvrtine prednost Oklahome je uvijek bila tu negdje, deset, jedanaest, devet razlike. Kad god bi se Dallas približio uvijek je bio netko tu spriječi taj povratak. Ili je to bio Durant s trojkom, Kanter je imao nekoliko lakih koševa nakon lijepih kretnji i ulazaka pod koš. S druge strane i Dallas je počeo bolje igrati, Felton je nakon bloka postiže koš, te nakon bloka sjajno upošljava Davida Leeja koji se ubacivao sa strane u reket. Slabo su koristili Nowitzkog sve do zadnjih nekoliko minuta. Nije imao koša cijelu četvrtinu a onda je nekoliko puta sjajno odigrao leđima protiv Ibake. Prije toga je i sjajni rookie, ubacivao trojku, šutirao iz bloka te ulazio pod koš. U ovoj četvrtini obje momčadi su malo posustale u obrani i igralo se koš za košem to naravno nije odgovaralo igri Dallasa ali svejedno su uspjeli otići na poluvrijeme sa zaostatkom 57:48.

Treća četvrtina bila je slična drugoj. Dallas je pokušavao uhvatiti Oklahomu ali opet nisu uspjeli. Imali su opet problema u branjenju skoka, gosti su opet počeli uzimati skokove kad bi se Mavsi približili. Pokušali su igrati zonu, što je ostavilo dosta prostora za hvatanje napadačkog skoka što je iskoristio Adams te zabilježio nekoliko koševa. U ovoj četvrtini treba izdvojiti na strani Dallasa Nowitzkog i Feltona, prvi je sjajnim šutem igrom leđima držao svoju momčad u igri, a to isto radio je Felton probijanjem prema reketu što uz pomoć bloka što igrom jedan na jedan. Razigravao je suigrače, pogotovo Leeja, ali to opet nije pomagalo.

U igru šutem se uključio i fantastični Westbrook, počeo je gađati tricu a tek njegove asistencije. Fantastično je upošljavao suigrače koji su većinu imale lagane koševe pod obručem nakon njegovih lopti. Probijao se prema reketa, visoki igrači Dallasa su izlazili na njega te tako ostavljali prostora ostalim igračima Thundera za ubacivanje. Zanimljivost za Westbrooka je to da nije imao izgubljene lopte sve do četvrte minute prije kraja četvrtine. I općenito igrači Oklahome nisu imali puno izgubljenih lopti što je dodatno pridonijelo ovoj dobroj igri. Malo sam ga spominjao, ali napadački sjajan je bio i Serge Ibaka, jedan od boljih. Iako u obrani nije mogao ništa protiv Dirka, to je nadoknađivao odličnom igrom u napadu. Imao je dozirani broj lopti ali ih je većinu pogađao imao je visok postotak šuta. Dallas se i dalje držao na 10 razlike ali zbog rupa u obrani jednostavno se nisu mogli približiti. Zanimljivo i spomenuti kako su u ovoj četvrtini obje ekipe šutirale odlično. Dallas 14-20 a, Thunderi 12-20.

U posljednjoj četvrtini opet se javljaju problemi sa skokom kod ekipe Dallasa. Oklahoma je imala puno drugih prilika i to sjajno koristila, pogotovo fantastični Kanter. On je i s Westbrookom sjajno kombinirao, Russell je probijao i upošljavao Enesa a ovaj to lagano zabijao. Mavsi su i probali full-court press ali to nije donijelo ništa dobrog. Samo je Westbrook još lakše probijao a Kanter još lakše postizao koševe. Bez obzira na to što se Durant mučio, ostali su ga izvlačili i on je bio pa može se reći i nevidljiv. Isključen je zbog jednog udarca nad Justinom Andersonom 50 sekundi prije kraja i tako je prekinut njegov niz od 68 utakmica zaredom s 20 i više koševa. Nowitzki je pokušavao na sve moguće načine, probijanjem, šutom, leđima i išlo mu je, ali nije mogao sam. Nikoga nije bilo da mu pruži potporu u napadu. Felton je pokušavao koševima u reketu ali i njega su zaustavljali, a svaki put kad bi se približili ukazali bi se Kanter i Russell. Favorizirana Oklahoma bez obzira na loše šuteve Duranta i Westbrooka izborila je pobjedu i što je još važnije razigrala ostatak ekipe, koji će im sigurno trebati kako bi se mogli nositi sa Spursima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE