Thursday, May 2, 2024

ZADNJE OBJAVE

1965-66: Celticsima osmi naslov za redom

Celticsi su se uspjeli oduprijeti 76ersima prošle sezone u finalu Istočne Konferencije, no Philadelphia je sada spremnija uzrokovati više problema. Dolaskom novaka iz North Caroline, Billyja Cunninghama odmah se osjetio napredak. On je prosječno ubacivao 14 poena po utakmici te je tako postao dio snažnih visokih igrača 76ersa s Wiltom Chamberlainom, Chetom Walkerom i Luciousom Jacksonom, dok su Hal Green i Wali Jones bili opasnost izvan reketa.

Tijekom ove sezone Philadelphia je uspjela nadvladati Boston šest puta od deset susreta u regularnom dijelu sezone. 76ersi su pobijedili 55 utakmica te su oduzeli naslov prve ekipe Istoka od Bostona po prvi puta u posljednjih 10 godina. Chamberlain je ponovno bio najbolji strijelac lige s 33,5 poena u prosjeku po utakmici. To mu je bila zadnja sezona u kojoj je bio najbolji strijelac. Uz to, postao je i čovjek koji je ubacio najviše poena u povijesti, preskočivši Boba Pettita. Također, osvojio je svoju drugu nagradu MVP-a sezone, te prvu od tri uzastopne.

All-Star susret pripao je Cincinnatiju, a Istok je bio i više nego uvjerljiv slaveći rezultatom 137:94. Titulu MVP-ja utakmice dobio je domaći igrač Adrian Smith, koji je susret završio s 24 poena i 8 skokova za pobjednike, dok je Zapad predvodio Zelmo Beaty s 10 poena i 18 skokova. Zanimljivo, ovo je Smithu bio jedini nastup na All-Star utakmici u karijeri, te je jedini igrač u povijesti lige koji ima samo jedan nastup i jednu titulu MVP-a tog revijalnog susreta.

No, u playoffu Celticsi su dodali još napetosti: Red Auerbach je najavio povlačenje s klupe u ured Bostona nakon kraja sezone. Boston se spasio nakon zaostatka od 2-1 u pobjedama za Cincinnatijem u pet utakmica. Zatim su se suočili s Philadelphijom koja se odmarala dva tjedna. Boston je opet bio bolji te je prošao dalje nakon pet utakmica što je uzrokovalo ostavku trenera Philadelphije, Dolpha Schayesa, koji je dobio ove sezona nagradu za najboljeg trenera godine. Na Zapadu Lakersi su se zaista namučili da prođu u Finale lige. Uspjeli su proći Hawkse tek nakon sedam utakmica. U Finalu, Lakersi su dobili prvu utakmicu u Bostonu nakon produžetka, no Boston je zatim pobijedio sljedeće tri utakmice. Lakersi se nisu predavali te su uspjeli izjednačiti na 3-3, ali Celticsi su ipak priuštili svome treneru pobjedu rezultatom 95:93 u Finalu za oproštaj. To je bila Auerbachova i Bostonova osma titula najbolje ekipe NBA lige za redom.

Auerbach imenuje Russella za nasljednika

Uz to što je imao najbolje igrače na svijetu u to vrijeme, Auerbach je godinama pobjeđivao suparnike u igricama uma, uvijek je znao kako isfrustrirati protivnike. Nakon poraza od Lakersa u prvoj utakmici Finala 1966. nakon produžetka, Auerbach je izjavio kako će ga naslijediti Bill Russell. Russell će postati prvi crni trener neke ekipe u profesionalnim američkim ligama.

Ta bombastična objava imala je željeni učinak. Inspirirala je Celticse ka osvajanju osme titule za redom, devete u posljednjih deset sezona.

NBA sezona 1965/66

Istok

Philadelphia 76ers 55-25
Boston Celtics 54-26
Cincinnati Royals 45-35
New York Knicks 30-50

Zapad

Los Angeles Lakers 45-35
Baltimore Bullets 38-42
St. Louis Hawks 36-44
San Francisco Warriors 35-45
Detroit Pistons 22-58

Najbolja petorka lige

Rick Barry
Wilt Chamberlain
Jerry Lucas
Oscar Robertson
Jerry West

Latest Posts

NE PROPUSTITE