Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Uvod u draft 2016. godine

Dok ljubitelji NBA lige uživaju u bravurama LeBrona Jamesa, Stephena Curryja, Klaya Thompsona i kompanije u velikom finalu lige, ostatak lige se već polako okreće ljetnim aktivnostima. Prije same ljetne tržnice koja počinje 1.srpnja, dolazi nam draft koji će kao i prethodnih nekoliko godina održati 23.lipnja u Brooklynu, u novoizgrađenoj Barclays Center Areni u kojoj već nekoliko sezona igraju Netsi.

U ovom članku ću vas ukratko upoznati s draft resursima, s kojim pickovima momčadi raspolažu, te što bi mom mišljenju mogli potražiti na ovogodišnjem draftu.

Za početak nekoliko riječi o draftu. Draft je događaj na kojem momčadi biraju mlade igrače s univerziteta ili iz svijeta. Kako postoji 30 momčadi u NBA, tako je zamišljeno da svaka momčad ima mogućnost da izabere po dva mlada igrača, po jednog u prvoj i jednog u drugoj rundi. Kako se biraju pozicije na draftu? Momčadi se u drugoj rundi biraju po obrnutom redoslijedu. Npr. Golden State Warriorsi su bili najbolji te će imati zadnji pick druge runde, kao ukupno šezdeseti, dok je Philadelphia bila najlošija te će ona imati prvi pick druge runde ili ukupno tridesetprvi.

Što se tiče prve runde, one momčadi koje su ušle u playoff se po istom scenariju kao i u drugoj rundi poredaju od 15-30 mjesta (Golden State kao najbolji imaju zadnji pick prve runde, dakle kao trideseti.). Ostalih 14 momčadi koje nisu ušle u playoff  idu na draft lutriju. Philadelphia kao najlošija je imala najviše šansi da dobije prvog picka, što se na lutriji i dogodilo, te je Philadelphia izvučena da bira prva. Lutrijom se biraju prva tri picka, a nakon toga opet se momčadi slažu od najgore ka najboljoj. I da objasnim zbog čega neke momčadi nemaju nijedan pick ili imaju 5 i više pickova. To se dešava zbog tradeova kada momčadi da bi odobrovoljili GM-ove na zamjenu nekih igrača, šalju prava na buduće pickove.  Važno je spomenuti da ako se u međuvremenu obavi neki trade i u njemu budu uključena prava na pickove s ovog drafta, sve ovo što sam napisao u ovom članku se mijenja. No da krenemo s momčadima i njihovim resursima s kojim raspolažu na draftu.

Atlanta Hawks

Draft izbori koje posjeduju: 21, 44 i 54

Što im treba? Budući da postoji mogućnost da ih ovog ljeta napusti All Horford, smatram da bi njihova želja na draftu mogao biti neki visoki igrač koji je primarno centar, a može da igra i na poziciji krilnog centra. Pitanje je tko će od visokih tada biti dostupan.

Boston Celtics

Draft izbori koje posjeduju: 3, 16, 23, 31, 35, 45, 51 i 58

Što im treba? Ukoliko svoj izbor baziraju na onom što im je potrebno na draftu, birat će bek šutera. No treba spomenuti da GM Danny Ainge još od prošlog ljeta potiho želi dovesti nekog All Star igrača (najveća mu je želja DeMarcus Cousins), pa nas ne bi trebalo iznenaditi ukoliko u zamjenu za nekog All Star igrača ponude i ovaj 3. pick uz još nekoliko igrača i budućih izbora. Kako Boston ove godine ima 8 pickova (tri u prvoj i pet u drugoj rundi), vjerujem da će Danny Ainge biti najaktivniji na samom draftu u pogledu razmjena i prodaje pickova.

Brooklyn Nets

Draft izbori koje posjeduju: 55

Što im treba? S obzirom da ove godine imaju samo pick druge runde, vjerujem da će pokušati kupiti neki pick pri kraju prve runde (možda Phoenixov 28. ili Torontov 27.)  i/ili nekoliko pickova druge runde. Što se tiče pozicije potreban im je playmaker (kao zamjena za Jarretta Jacka) i bek šuter.

Charlotte Hornets

Draft izbori koje posjeduju: 22

Što im treba? Kako ove godine imaju brdo slobodnih igrača koji izlaze na tržnicu (All Jefferson, Nicolas Batum, Marwin Williams, Jeremy Lin), Charlotte će na draftu potražiti nekoga kao zamjenu za njih. Ono što im je čini mi se najpotrebnije jeste pozicija bek šutera ili krilnog centra.

Chicago Bulls

Draft izbori koje posjeduju: 14  i 48

Što im treba? Kako su slobodni agenti ovog ljeta Pau Gasol i Joakim Noah (osobno mislim da će ih obojica napustiti),  smatram da bi se Chicagov izbor trebao bazirati na poziciju centra. Ono što im je još potrebno jeste zamjena za Derricka Rosea.

Cleveland Cavaliers

Draft izbori koje posjeduju: nemaju pick

Što im treba? Već drugu godinu zaredom Cavsi su u finalu NBA lige (zasad gube 3-2), igrački ugovori su im najviši od sviju momčadi (preko 108 milijuna dolara). Ono što se već potiho spominje jeste mogućnost tradea Kevina Lovea ili Imana Shumperta. Da li će nekog od njih dvojice (ili možda nekog trećeg) zamijeniti na samom draftu ili tijekom ljeta ostaje nam vidjeti. Osobno vjerujem da pokušati kupiti kasni pick prve runde ili rani pick druge runde.

Dallas Mavericks

Draft izbori koje posjeduju: 46

Što im treba? Potreban im je rezervni centar i rezervni bek šuter, te mislim da će njihov izbor na draftu u tom smjeru ići.

Denver Nuggets

Draft izbori koje posjeduju: 7, 15, 19, 53 i 56

Što im treba? Denver ima sjajni nukleus mladih igrača ( Nikola Jokić, Jusuf Nurkić, Joffrey Lauvergne, Emmanuel Mudiay, Gary Harris, Will Barton) i dobre krilne igrače (Danilo Gallinari, Wilson Chandler, Kenneth Faried). Ono što vjerujem da im je potrebno jeste jedan bek šuter i rezervni playmaker. Zbog mnoštva  pickova, vjerujem da će ponekim pickom izabrati Europskog igrača te ga ostaviti koju godinu u Europi da sazri ili prodati nekom prava na kasnije pickove. Ono što je još moguće jeste da mijenjaju nekoliko kasnijih pickova za jednog ranijeg (npr. 15. i 19. u zamjenu za 11. pick) kao što su prije dvije godine učinili na draftu 2014. godine kad su obavili zamjenu s Chicagom.

Detroit Pistons

Draft izbori koje posjeduju: 18  i 49

Što im treba? Kritične pozicije kod njih su rezervni playmaker i rezervni centar, te mislim da će njihov izbor na draftu ići u tom smjeru.

Golden State Warriors

Draft izbori koje posjeduju: 30

Što im treba? Kako će vjerojatno obraniti naslov (trenutačno vode 3-2 protiv Cavsa u finalu), mogli bismo reći da im ništa ne treba. No s obzirom da Harrison Barnes, Festus Ezeli i Mo Speights postaju ograničeno slobodni agenti, a Andrew Bogut više nije mlad, vjerujem da će se njihov izbor ove godine bazirati na krilnim pozicijama, točnije na poziciju centra koji može igrati i kao četvorka. No pošto biraju kao 30 po redu, pitanje je tko će od visokih igrača tad biti dostupan. Ipak, i sami su svjedoci da se igrač All Star potencijala može izabrati i u drugoj rundi. Njihovi izbori druge runde i All Star igrači su bili Draymond Green i Gilbert Arenas, dok se i izbor Montea Ellisa pokazao kao vrlo dobar.

Houston Rockets

Draft izbori koje posjeduju: 37 i 43

Što im treba? Pošto će vjerojatno ostati bez centra Dwighta Howarda, vjerujem da će se njihov izbor bazirati u tom smjeru. No centra će vjerojatno pokušati dovesti i na ljetnoj tržnici bilo putem potpisa slobodnog igrača ili tradea.

Indiana Pacers

Draft izbori koje posjeduju: 20 i 50

Što im treba? Kritične pozicije po meni su im rezervni playmaker i rezervni centar. Pošto je playa mnogo lakše dovesti i (pro)naći u ljetnim ligama ili NBDL ligi, vjerujem da će njihov izbor na ovogodišnjem draftu biti neki visoki igrač na poziciji centra koji po potrebi može igrati i četvorku.

Los Angeles Clippers

Draft izbori koje posjeduju: 25 i 33

Što im treba? Ova sezona je pokazala da kada se Chris Paul i Blake Griffin ozlijede, nemaju dostojne zamjene za njih. Zato vjerujem da će njihov izbor na draftu biti ili neki krilni centar ili playmaker.

Los Angeles Lakers

Draft izbori koje posjeduju: 2 i 32

Što im treba? Lakersi su imali sreću na draftu, te im je ipak ostao njihov pick (nije otišao u Philadelphiju, što bi se desilo da su nakon draft lutrije Lakersi bili četvrti). Svi znamo da je Kobe Bryant otišao u zasluženu mirovinu, te je Lakersima potrebna nova zvijezda vodilja i elitni igrač u ligi. Iako će svim snagama krenuti ka Kevinu Durantu i/ili DeMaru DeRozanu, sreća im se možda osmjehne i na draftu. Kako Ben Simmons i Brandon Ingram slove kao prva dva izbora po svim draft portalima, vjerujem da će oni izabrati onog kojeg Philadelphia ne izabere.

Memphis Grizzlies

Draft izbori koje posjeduju: 17 i 57

Što im treba? Ovog ljeta mogao bi ih napusti startni  playmaker Mike Conley. Također prave zamjene za Zacka Randolpha i Marca Gasola u slučaju novih ozljeda nemaju. Kako je teže naći visokog igrača putem tržnice, vjerujem da će njihov izbor na draftu biti neki visoki igrač koji može igrati obje centarske pozicije. Na nekoliko draft siteova se spominje da su se obećali Domantasu Sabonisu, ukoliko ga netko prije ne izabere.

Miami Heat

Draft izbori koje posjeduju: nemaju pick

Što im treba? Pošto nemaju pick na ovom draftu, vjerujem da će pokušati kupiti jedan ili dva picka druge runde od neke od momčadi koje ih imaju i previše (Boston, Denver, Utah). Što se tiče pozicije, potreban im je rezervni playmaker i centar kao zamjena za Hassana Whitesidea kojem vjerujem da će ponuditi zadovoljavajući ugovor za nastavak suradnje.

Minnesota Timberwolves

Draft izbori koje posjeduju: 5

Što im treba? Minnesota je nedavno postavila Toma Thibodeaua na mjestu prvog trenera.Već su počele priče da bi ih mogao na ljeto pojačati Tomov miljenik iz Chicaga, centar Joakim Noah. Kako su na centarskim pozicijama krcati, vjerujem da će se izbor Minnesote bazirati na pronalasku beka šutera. Već su neki draft portali prenijeli vijest da bi njihov izbor mogao postati Buddy Hield ili Jaylen Brown.

Milwaukee Bucks

Draft izbori koje posjeduju: 10, 36 i 38

Što im treba? Milwaukee je ove sezone ,,kuburio“ s šutem za tri poena. Zbog toga vjerujem da će izabrati nekog šutera na draftu.

New York Knicks

Draft izbori koje posjeduju: nemaju pick

Što im treba? Uz Brooklyn  Netse, New York Knicksi su postali žrtve loše politike olakog prosipanja draft resursa zarad ulaska u playoff i borbe za titulu. Sada im se to obija o glavu, jer svježu krv ne mogu pribaviti putem drafta. Podsjetimo da je pretprošle sezone New York također u draft ušao bez prava na ijednog picka, a kad se draft završio, Phil Jackson ih je nabavio čak tri. Nešto slično bi se moglo i ove godine ponoviti. Što se tiče pozicije, kritična im je pozicija playmakera, no to će vjerojatno pokušati riješiti putem ljetne tržnice.

New Orleans Pelicans

Draft izbori koje posjeduju: 6, 39 i 40

Što im treba? Ovu sezonu su imali velikih problema s ozljedama, zato će njihova želja biti da im glavni igrači ostanu zdravi. Pored toga, krilni centar Ryan Anderson i bek Eric Gordon postaju slobodni igrači. Zato vjerujem da će se njihov izbor na draftu kretati u smjeru pronalaska zamjene za nekog njih dvojice.

Oklahoma  City Thunder

Draft izbori koje posjeduju: nemaju pick

Što im treba? Pošto prostora na salary capu baš i nemaju za dovođenje novih igrača, vjerujem da će pokušati kupiti pravo za pick, te putem drafta pokušati pronaći igrača koji će im pomoći u ponovnoj borbi za NBA finale. Sve imaju, a opet im tako malo fali da odu do kraja. Pošto moraju produžiti ugovor s Kevinom Durantom, morat će se riješiti nekih igrača putem tradea, možda baš i na samom draftu i dobiju poneki pick u zamjenu.

Orlando Magic

Draft izbori koje posjeduju: 11 , 41 i 47

Što im treba? Kako se Orlando već dovodi u vezu s igračima koji su studirali na Florida Univerzitetu (Joakim Noah, All Horford i Chandler Parsons), vjerujem da će se izbor na draftu ticati i tih novih mogućih transfera. Victor Oladipo i Elfrid Payton ne mogu zajedno, te bi jednog mogli zamijeniti. Ako bih za neku momčad ,,tipovao“ da će prva obaviti trade na draftu, to bi bila momčad Orlanda. Kako im fali iskustva, ne bi me čudilo da pravo na pick mijenjaju za nekog iskusnog igrača na poziciji beka šutera ili playmakera.

Philadelphia Sixers

Draft izbori koje posjeduju: 1, 24 i 26

Što im treba? Novi vođa, novi All Star igrač, novi franšizni igrač kojeg, slobodno mogu reći od odlaska Allena Iversona, nisu uspjeli dovesti. Pošto ih je sreća konačno pogledala na draft lutriji, imaju pravo da prvi biraju na ovogodišnjem draftu. Već i ptice na grani znaju da kao moguća prva dva picka figuriraju Ben Simmons i Brandon Ingram. Jedan od njih dvojice slijeće u Pensilvaniju. Pitanje je samo u kojem vlasnici, GM i trener Philadelphije vide veći potencijal.

Phoenix Suns

Draft izbori koje posjeduju: 4, 13, 28, i 34

Što im treba? Pošto su krcati bekovima (Eric Bledsoe, Brevin Knight i Devin Booker, plus još Bogdan Bogdanović koji skoro sigurno dolazi ovog ljeta), vjerujem da će se njihovi izbori na draftu bazirati na visokim igračima, konkretno na poziciju četvorke.

Portland Trail Blazers

Draft izbori koje posjeduju: nemaju pick

Što im treba? Kako je svakom timu potrebna svježa krv što se kaže, vjerujem da će i oni pokušati kupiti barem jedan pick i na taj način pribaviti nove igrače sebi. Što se tiče pozicije, mislim da bi im krilo dobro došlo, još ako igra obranu idealno za njih.

Sacramento Kings

Draft izbori koje posjeduju: 8 i 59

Što im treba? Pošto ih vjerojatno napušta Rajon Rondo, vjerujem da će se njihov izbor bazirati u tom smjeru. Ako bi se ipak odlučili da zamjene DeMarcusa Cousinsa, mogli bi dobiti top 5 pick ovogodišnjeg drafta i još nekoliko vrlo dobrih igrača.

San Antonio Spurs

Draft izbori koje posjeduju: 29

Što im treba? San Antonio Spursi su poznati kao momčad koja bira igrače iz Europe, ostave ih nekoliko godina da se razviju i na taj način dobiju puno više od njih nego neke druge momčadi. Primjera je zaista mnogo pa ih neću nabrajati. Vjerujem da će i ovaj draft učiniti isto. Izbor bi mogao pasti na krilo kao dostojnu zamjenu za Kawhija Leonarda.

Toronto Raptors

Draft izbori koje posjeduju: 9 i 27

Što im treba? Torontu je potrebna elitna četvorka, Patrick Patterson to nije, a Luis Scola je ostario. Tiha patnja GM-a Masaija Ujiria, koji ga je i izabrao na draftu 2011.godine dok je Masai još radio u Denveru. Kako će Toronto možda ostati bez centra Bismacka Biyomboa, te bi jedan od njihovih izbora mogao biti visoki igrač koji može igrati centra i krilnog centra.

Utah Jazz

Draft izbori koje posjeduju: 12, 42, 52 i 60

Što im treba? Utah Jazz već neko vrijeme nije zadovoljna svojim playmakerima. Njega će dovesti ili putem drafta ili putem tržnice. To im je i najkritičnija pozicija, te vjerujem da će se njihov izbor bazirati na poziciji playa koji može igrati i beka šutera. Kao i San Antonio poznati su kao oni koji u drugoj rundi biraju Europske igrače, te ih ostave godinu ili dvije da sazru ili nikad ne dođu u NBA (Ante Tomić).

Washington Wizards

Draft izbori koje posjeduju: nemaju pick

Što im treba? Pošto su najavili da će svim silama krenuti na dovođenje Kevina Duranta u rodni grad, mislim da će Washington biti jedina momčad koja će mirovati na ovom draftu ne bi li na taj način čuvali prostor i pare za buduće poslove na ljetnoj tržnici.

Latest Posts

NE PROPUSTITE