Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Prvi krug doigravanja: Washington Wizards – Atlanta Hawks

Sreća se poigrala s Wizardsima i Hawksima. Nakon propuštenog doigravanja prošle sezone Wizardsi se vraćaju u žižu javnosti i to još protiv krvnika iz 2015. godine. Naime, Hawksi su na putu do finala Istoka prije dvije sezone izbacili Wizardse u polufinalu konferencije.  Serija bi možda otišla u drugom smjeru da je John Wall bio zdrav, ali što je tu je, sada ima priliku za revanš.

Wizardsi su se nakon tromog ulaska u sezonu uspjeli izvući iz blata odličnim igrama od prosinca pa sve do ožujka, te su u tom periodu ostvarili omjer 40-19. Posebno fantastični su bili od sredine siječnja pa do All-Star pauze kada su prezentirali najbolju košarku u sezoni, te početkom ožujka gdje su na zapadnoj turneji nakon dva uzastopna produžetka u back to back utakmicama praktički osigurali doigravanje. Nakon toga je uslijedio očekivani pad, te su posljednjih 15 utakmica doslovno odradili i dobili su samo one uvjetno lakše utakmice. No, u tom periodu se ističe pobjeda na gostovanju kod Cavaliersa što im je samo još podiglo samopouzdanje pred ulazak u doigravanje.

Momci iz grada Coca-Cole su bili konstantni kroz cijelu sezonu. Redovno su se držali na 50% učinka, a najbolji period sezone bio im je kraj godine i početak 2017 kada su u 20 susreta ostvarili učinak 15-5. Međutim problem je nastao povredom Paula Millsapa zbog koje je ulazak u doigravanje bio pod znakom pitanja, ali su njegovim povratkom i odličnim igrama u posljednjih deset susreta zasluženo su uspjeli uhvatiti vlak za playoff. Skinuli su Celticse i Cavse dva puta u razmaku od četiri dana!!

Njihove utakmice iz regularne sezone ne možemo uzeti za ozbiljno jer su dva susreta igrali na početku godine kada su Wizardsima s klupe ulazili igrači koji više nisu na rosteru, Andrew Nicholson i Marcus Thornton, dok je Trey Burke ispao iz rotacije nauštrb Brandon Jenningsa. Atlanta nije imala toliko promjena već su samo ostali bez Kylea Korvera i zadnju utakmicu što nam je mogla poslužiti kao zagrijavanje za doigravanje su odigrali bez Millsapa. Stoga, nekakav ozbiljniji zaključak ne može izvući iz njihovih međusobnih utakmica. Zato idemo probati pronaći tri ključna faktora u ovom dvoboju.

Tri ključna faktora

  1. Zaustavljanje Walla i Beala

Kako njih dvojicu zaustaviti i da ti istovremeno ne pati napad će biti prava zagonetka za Mikea Budenholzera. U teoriji oni imaju više nego dovoljno solidnih obrambenih igrača na vanjskim pozicijama koji bi mogli odgovoriti ovom zadatku, ali zahtijevaju dodatne obrambene rošade. Osluškujući posljednje informacije Budenholzer je odlučio svoja dva najbolja obrambena igrača staviti na klupu, a ulogu startera su preuzeli Tim Hardaway mlađi i rookie Taurean Prince. Ovo definitivno znači da će Dennis Schroder dobiti najteži mogući zadatak, usporiti Johna Walla. Dennis će mu u pick obrani uvijek morati ići ispod bloka i usmjeravati ga prema Dwightu Howardu koji je još uvijek jedan od najboljih zaštitnika obruča. Kroz sezonu se pokazalo kako su Hawksi jedna od ekipa što najlošije brani ball handlere igrače nakon picka jer se trude zatvoriti prilaze obruču, a sa Schroderom na terenu su obrambeno lošiji za šest poena. Što ako njega maknu s terena, tko će im pokrenuti napad i gdje ga obrambeno sakriti ako će Thabo Sefolosha kao njihov najbolji defender preuzeti Walla, možda na 20 cm višem Otto Porteru?

Tri godine mlađa napast Wizardsa, Bradley Beal bi trebao voditi šutersko-obrambenu borbu s Timom. Međutim, Bud bi ovdje trebao definitivno posegnuti za dužim i jačim igračem kao što je Prince. Primarni razlog ovog izbora je što Hardaway je glavna napadačka prijetnja s vanjskih pozicija i prvi šuter momčadi, te ga ne želiš dodatno zatrpavati sa zadatkom čuvanja Beala. Stoga, ovdje očekujem da Prince bude na Bealu, a da će obrambenu poštedu dobiti Hardaway.

  1. Protuotrov Wizardsa za Millsapa i Howarda

Sličan problem u obrani mogli bi imati Wizardsi na pozicijama visokog krila i centra. Uvjerljivo najveći problem trenutno im je katastrofalna igra Marcina Gortata nakon All-Star pauze. Prosjek minuta mu je pao s 32-33 po utakmici na 23-24 u posljednjih 25 utakmica. Njegovu ulogu preuzeo je Jason Smith koji je jedan od najlošijih obrambenih igrača na poziciji jer ne nudi nikakvu pomoć u zaštiti obruča niti ne sudjeluje u pick obrani zbog svoje nepokretljivosti. Rezultat svega ovoga je tek 20. obrana lige i jako loša obrana igrača koji se nakon bloka u pick igri odmotavaju prema košu. Hawksi će svakako ciljati 1-5 pick akcije i tražiti Dwighta Howarda za realizaciju, a mogu biti malo inovativniji i pokrenuti 4-5 pick and roll s Millsapom i Howardom. Scott Brooks bi za ovo imao protuotrov (obrana Wizardsa je za pet poena bolja s njim na terenu) ali on će propustiti sigurno prve dvije utakmice, a radi se o Ianu Mahinmiju koji ima dovoljno mase i pokretljivosti da se nosi s Dwightom.

Situaciju broj dva više gledam u nepovjerenju da mi Markieff Morris čuva protivničkog najboljeg kreatora i napadačkog motora ove momčadi, Millsapa. Morris je dovoljno blesav u glavi da u dvije minute dobije isključujuću tehničku. Ako zaobiđemo ove osjećajne strane shvatim da je Morris idealan obrambeni igrač za Millsapa jer je dovoljno pokretan i snažan da iskontrolira sve najjače strane od Paula. Mnogo ekipa ima problem s Millsapom jer ne mogu pronaći ovakav tip igrača što bi ga u teoriji mogao držati na lošijoj realizaciji. Morris mu može smetati prilikom njegovih post up poteza, a u stanju je odraditi obranu na vrlo važnoj akciji Hawksa, 1-4 pick gdje Millsap primi loptu na trici i dalje najčešće napada ulazom odakle donosi rješenja ovisno o obrambenim rotacijama. Bude li Morris imao probleme u ovom dvoboju tada će ulogu Millsap čuvara preuzeti Porter što bi moglo dovesti do povoljne situacije za Bojana Bogdanovća ako će biti vruć u ovoj seriji. Ovo će Wizardsima ujedno biti glavni match up koji ako budu držali pod kontrolom će vrlo lako doći do druge runde.

  1. Budenholzerove čarolije i Brooksova psihologija

Čarobnjak protiv velikog motivatora i psihologa. Osobno, jako interesantna situacija jer kroz godine se rad Brooksa jako omalovažavao. Očito je u Wizardsima pokazao i dokazao da zna kako treba ugoditi i raditi sa zvijezdama (prvo Russ-KD, sada Wall-Beal), te su mu one vratile tako da su odigrali najbolje sezone karijere. Budenholzer od kada je sjeo na klupu Hawksa konstantno odlično kombinira s petorkama koje su mu na terenu i tako uz spursijanski sistem izvlači više od maksimum iz svoje momčadi.

Coach Bud na raspolaganju ima dužu rotaciju na račun koje bi mogao zakomplicirati život Brooksu. Prvenstveno na pozicijama visokog krila i centra gdje na klupi ima dva odlična šutera za tri poena u Mikeu Muscali i Ersanu Ilyasovi. Njih dvojicu može koristiti da svaki igra određene postave s Howardom ili Millsapom kada im Bud razdvoji minute jer će u jednom trenutku morati pokrenuti napad koji je gledajući napadački rating najlošiji od svih sudionika u doigravanju. Ovdje definitivno može očekivati tandem Muscala-Millsap, te Howard-Ilyasova, a kao pomoć može uskočiti Kris Humphries u kombinaciji s Millsapom.

U prvom tandemu vam ne bi trebao Schroder već razigravač koji će biti u stanju bez većih problema prevesti loptu i pokrenuti inicijalnu akciju. Tu dolazimo do možda najveće rupe Hawksa jer će tu rolu morati popuniti Malcolm Delaney ili Jose Calderon koji su njihova dva najlošija igrača na rosteru. Uopće me ne bi iznenadilo da vidim Hardawaya u ovoj situaciji na terenu jer Budenholzer ima dovoljno bočnih igrača koji bi mogli popuniti minutažu. Drugi tandem bi predvodio Schroder-Howard pick što bi trebalo okružiti sa šuterima za tri poena kao recimo Kent Bazemore i Mike Dunleavy, te bi nam to ostavilo Princea i Sefoloshu kao pomoć prvom tandemu da stvore jednu jako dobru obrambenu petorku.

U taboru Wizardsa imaju puno manje manevarskog prostora i situacije se same od sebe definiraju. Brooks je najčešće koristio doslovno drugu petorku u Doc Rivers stilu, skoro s hokejaški izmjenama pet za pet. Sada mu se ozljedom Mahinmija poremetio plan i pao je na svega četiri možda solidna igrača. Ulogu rezervnog centra preuzet će prangijaš i crna rupa Smith koji svoje novce zarađuje s realizacijom od preko 50% s poludistance. Minute iza Walla dobit će Jennings koji ove sezone igra na razini maloprije spomenutog Delaneyja, a Brooks nije dovoljno sišao s uma da koristi Treya Bureka pardon Burkea. Ostalu minutažu popunit će Kelly Oubre i Bogdanović koji će prvi put u NBA karijeri imati priliku biti u odličnoj situaciji gdje će se od njega tražiti da stavi otvorene šuteve za tri poena, te pokuša iskoristiti svoju odličnu igru leđima na koš kada bude u povoljnom match upu.

Bogdanović bi trebao biti Brooksov čovjek od povjerenja s klupe koji će mu dati bar 10 poena u prosjeku po utakmici. Ovisno o petorkama Hawksa će varirati i minutaža Bojanu jer njemu treba pronaći poziciju u obrani u kojoj će čuvati protivničkog najlošijeg napadača.Gledam u tebe Sefolosha!

Zaključak

Teško vidim načina da ova serija postane zanimljiva jer Millsap kao najbolji igrač Hawksa vraća se nakon ozljede, a on im drži ključeve uspjeha. Wizardsi, ako maknemo na stranu, nepovjerenje u Morrisa imaju opciju u Porteru s kojom mogu stati na kraj Millsapu. Također, s druge strane, Hawksi teško mogu složiti balansiranu petorku u kojoj će istovremeno biti u stanju obraniti tandem Wall-Beal i zabiti dovoljno poena da ostanu u igri.

Jedina situacija koja ide u prilog Hawksima je loša centarska linija Wizardsa dok se ne vrati Mahinmi, te Brooks koji tvrdoglavo ne razdvaja minute Wallu i Bealu već konstantno napad druge petorku na desetak minute u prosjeku daje u ruke Jenningsu, te Morrisu u izolacijama na mid rangeu.

Prognoza – Wizardsi u 5

Latest Posts

NE PROPUSTITE