Tuesday, April 30, 2024

ZADNJE OBJAVE

Dražen Petrović: Igrač koji je potpuno promijenio NBA ligu

Današnja NBA liga je prepuna igrača iz Europe, Australije, Južne Amerike i Afrike. U vrijeme kada je pokojni Dražen Petrović dolazio u NBA ligu kao najbolji europski košarkaš, to nije bilo tako.

Dražena kao igrača koji je u Europi osvojio sve te je bio nevjerojatno dominantan, jednostavno na početku njegovog puta u Portland Trail Blazersima nisu dovoljno cijenili te ga nisu smatrali novom potencijalnom zvijezdom momčadi pored američkih superstara momčadi.

Blazersi nisu vjerovali da je Petro dovoljno dobar da dobije puno minuta na parketu u svojoj prvoj NBA sezoni. U sezoni 1989 – 1990 je odigrao tek 12,6 minuta po utakmici uz 7,6 poena po utakmici uz odličan šut za tri poena od 46 posto. Glavna stvar koju su zamjerali Petroviću je nedostatak atleticizma te brzine i agresivnosti u obrani. No, to je zapravo bila karakteristika kojom su većinu europskih igrača u to vrijeme karakterizirali.

Zbog toga su Draženu većinom rekli da u igri čeka na loptu iza linije za tri poena te da potom šutira. Naravno da takva uloga u momčadi nije zadovoljila najboljeg europskog igrača, koji je smatrao da zaslužuje puno bolje.

Njegova druga sezona u Portlandu je bila još lošija od prve sezone, igrao je 7,4 minuta po utakmici uz tek 4,4 poena po susretu.

Njegova izjava je najbolje govorila kako se osjećao:

“Prošlo je dugih 18 mjeseci. Moram otići u neku drugu momčad kako bih dokazao da vrijedim. Nikada u životu nisam sjedio na klupi te to ne namjeravam niti u Portlandu.”

Njegova želja za odlaskom je bila uslišana, Blazersi su ga trejdali u New Jersey Netse tijekom sezone 1990 -1991., a u idućoj sezoni se nametnuo u igrača koji je započinjao utakmicu u startnoj petorci.

Tada je Petro bio motiviran kao nikada prije, htio je svima koji su sumnjali u njega dokazati koliko vrijedi. Te sezone je igrao 36,9 minuta po utakmici uz odličan prosjek od 20,6 poena i čak 44 posto šuta za tri poena. Predvodio je Netse do doigravanja, prvog nakon šest godina.

U idućoj, nažalost njegovoj zadnjoj NBA sezoni je igrao još bolje, u 38 minuta po utakmici je postizao 22,3 poena uz 45 posto šuta za tricu. Još jednom je predvodio Netse do doigravanja te je izabran u treću najbolju NBA petorku.

Prije dolaska Petrovića u NBA ligu, igrači i treneri nisu imali baš visoko mišljenje o europskim košarkašima, a Dražen je realno glavni razlog zbog kojeg su u NBA ligi počeli sve više vjerovati i cijeniti neameričke igrače.

Dražen je igrač koji je potpuno promijenio NBA ligu.

Latest Posts

NE PROPUSTITE