Wednesday, May 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza 2010-ih: NBA best shooting guards

U ovoj temi analizirat ćemo poziciju shooting guard (bek-šuter, dvica) te spomenuti najbolje igrače u 2010-ima, dakle proteklom desetljeću. Zanimljivo, većina njih bili su tijekom karijere lideri svojih momčadi i najveće zvijezde.

Joe Johnson

Prijelaz iz 2000.-ih u 2010.-e bio je košarkaški vrhunac Joea Johnsona. Iso Joe bio je jedan od kvalitetnijih igrača na istoku te je redovito vukao Atlantu u doigravanje, no malo je nedostajalo za iskorak. Vrlo dobre partije, na All-Star nivou pružao je jedno vrijeme i u Netsima.

bradley beal

Bradley Beal

Jedan od mlađih koji iz godine u godinu sazrijeva u odličnog igrača. Redovno na All-Star brojkama, no godinama bio u sjeni Johna Walla. Ove sezone pokazao da može biti nositelj.

Manu Ginobili

Ne smije se izostaviti ni ikona Manu Ginobili koji je ipak nešto stariji, ali svakako je gurao Spurse s Duncanom i Parkerom u niz borbi za titulu. Osvojio 2014., a godinu ranije nesretno izgubio u finalu. Redovno na visokom nivou (naročito u playoff serijama protiv LeBronovog Heata) i jedan od najboljih neameričkih igrača uopće.

jimmy-butler-nba-vijesti

SG/SF-Jimmy Butler – DeMar DeRozan

Dvojac koji pokriva pozicije dva i tri, ali svakako ćemo ih spomenuti na popisu. Tijekom 2010.-ih redovno All-Star igrači nivoa preko 22 poena u prosjeku. Vrlo konzistentni tijekom godina uz niz individualnih priznanja. DeRozan jedan od boljih scorera unatoč izbjegavanju šuta za tri, a Butler je pritom čak četiri puta bio i u obrambenoj petorci lige i dva puta u najboljoj petorci.

klay-thompson-jerebko

Klay Thompson

Primjer čistokrvnog šutera koji je zajedno sa svojim Splash Brotherom doveo Warriorse do pet finala u deset godina te je pritom osvojio tri naslova. Pet puta na All-Star utakmici i dva izbora u petorku lige.

SF/SG Paul George – Kawhi

Sadašnji dvojac Clippersa. Iako ih više možemo smatrati, barem im tako piše službeno, Small forwardima ipak dovoljno kvalitetno mogu igrati i poziciju dva pa ćemo ih svakako spomenuti. Višestruki All-Star igrači jednako kvalitetni u oba pravca. Kawhi zna što znači osvajati naslov, dok George još čeka svoju priliku.

Kobe

Možda igrač koji bi bio najbolji na popisu igrača s ove pozicije za desetljeće ranije, ali svakako spada u sami vrh zbog sedam godina na visokom nivou unatoč godinama. Desetljeće je upravo započeo osvajanjem naslova 2010. godine, a karijeru je zaključio veličanstveno sa 60 poena.

Dwyane Wade

Jedna od najvećih zvijezda lige na prijelazu desetljeća. Nakon udruživanja s LeBronom došao do još dva naslova i pritom zaradio sedam All-Star nastupa i čak pet izbora u prvu petorku lige. Velika šteta ozljeda tijekom karijere jer je vjerojatno mogao izvući još jedan ili dva naslova.

harden-westbrook-houston-rockets

James Harden

Možda napadački najbolji na ovom popisu zbog svog arsenala, a i individualna priznanja idu mu u prilog unatoč činjenici da nije još postao prvak. Sve je krenulo uzbrdo kada je sudjelovao u Oklahominom finalu 2012. godine i kada je bio najbolji šesti čovjek lige. Dolaskom u Houston postaje superstar i MVP regularne sezone (tri puta bio drugi u glasanju). Osam All-Star utakmica i pet izbora u prvu petorku lige. Zbog sumnjive obrane i neosvajanja naslova za sada ostaje još jedan “what if”.

Honorable mentions: Lou Williams & Ray Allen

Igrači koje ne treba zaboraviti. Lou Williams zvani šesti čovjek. Nije igrač najvišeg kalibra, ali definitivno jedan od kvalitetnijih na svojoj poziciji uz visoku konstantu i igri te Ray Allen kojeg ne treba zaboraviti iako je 2010.-ih bio praktički veteran. Ponajprije zbog onog šuta u finalu kada je spasio LeBrona i društvo. Mnogi smatraju da je mogao još koju sezonu potrajati da se nije odlučio umiroviti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE