Wednesday, September 27, 2023

ZADNJE OBJAVE

Koje sve rekorde Westbrook drži i kronologija iza njih

Još od sezone 1961./62., Oscar Robertson držao je rekord po broju ostvarenih triple-double učinaka u povijesti NBA lige. Ovaj tjedan je taj rekord uspio oboriti Russell Westbrook u utakmici protiv Atlante. U tom je meču, sada novi rekorder, ostvario učinak od 28 poena, 13 skokova i 21 asistencije. Nestvarni su brojevi koji su se posljednjih godina nalazili u njegovim statističkim podacima, a spomenuta utakmica je bila njegov 182. triple-double učinak u karijeri.

Tek drugi ovakav rekord u zadnjih deset godina

Često tijekom NBA sezone čujemo kako je jedan igrač ostvario bolji učinak od drugog igrača, ali je prava rijetkost da netko zasjedne na prvo mjesto liste nekih rekorda svih vremena. Prije ovog kojeg je oborio Westbrook, zadnji put je jedan takav rekord oboren još 2011. godine, odnosno prije čak deset godina. Tada je Ray Allen uspio zasjesti na prvo mjesto igrača s najviše ubačenih trica, a prestigao je Reggieja Millera.

Kronologija

Gledajući kronološki kako je Westbrook uspio doći do ovog nezapamćenog podviga, možemo istaknuti neke od značajnih točaka na njegovom putu. Prvi triple-double učinak je ostvario 2. ožujka 2009. godine, u svojoj rookie sezoni za Oklahomu. U sezoni 2016./17., Oklahomu je napustio Kevin Durant, a to je bila velika odskočna daska za Westbrooka koji je te sezone upisao čak 42 triple-doublea. Upravo je prije tog 42. protiv Denvera, u kojem je upisao i 50 poena, uočen kako do dugo u noć igra poker. Idući je dan zaista ušutkao kritičare i definitivno stekao simpatije ljubitelja stranica poput online poker Hrvatska. Iduće sezone, u utakmici protiv Atlante, Westbrook je postao dijelom elitnog društva koje čine Oscar Robertson, Magic Johnson i Jason Kidd kao jedini igrači koji su u karijeri postigli vise od 100 triple-double učinaka. 2019. godine, Westbrook je postao prvi igrač u povijesti NBA lige koji je upisao triple-double u 11 utakmica u nizu, a ukupno gledajući, čak tri od četiri takva najdulja niza pripadaju njemu.

Ostali Westbrookovi rekordi

Naravno, kada igrač u karijeri koja još nije niti blizu kraja postigne 182 triple-double učinka, sasvim je očekivano da usput obori i još poneki rekord. Pokušat ćemo tako nabrojati još neke od značajnijih.

-Westbrook je rekorder po broju triple-double utakmica u dvije NBA ekipe – Oklahoma City Thunder i Washington Wizards.
-U istoj utakmici tijekom koje je postavio ukupni triple-double rekord, Westbrook se također pridružio LeBronu Jamesu, Oscaru Robertsonu i Garyju Paytonu kao jedinim igračima u povijesti NBA-a s 20 tisuća poena i 8 tisuća asistencija.
-Westbrook ima triple-double protiv svake od 30 momčadi u NBA ligi i to ne samo jednom, već više puta.
-Iako nikada u karijeri nije imao quadruple-double, pet puta je zabilježio triple-double i dvoznamenkasti broj izgubljenih lopti. U toj kategoriji također drži rekord otkako se prati statistika izgubljenih lopti za svakog pojedinog igrača. Ona se počela pratiti u sezoni 1977./78.
-Westbrook je u čak četiri različite sezone upisao najmanje 700 skokova i 700 asistencija te je u toj kategoriji također prestigao Oscara Robertsona.
-Ovo će mu biti šesta sezona u karijeri koju će završiti kao vodeći u broju triple-double učinaka, ali u tom će segmentu izbiti tek na treće mjesto. Ispred njega se nalaze Magic Johnson s 10 takvih sezona te Jason Kidd s 11.

Latest Posts

NE PROPUSTITE