Wednesday, September 27, 2023

ZADNJE OBJAVE

NBA liga u strahu: Ako sezona počne u siječnju gubitak do milijarde dolara!

Vodstvo NBA lige je u strahu. Gubitak je sve veći s razvojem pandemije koronavirusa. Gledatelji su i dalje daleko od povratka u dvorane, na svoja mjesta na tribinama.

Još nije službeno potvrđen datum početka nove sezone. Postoje dvije varijante koje su “ostale” aktivne. Prva je da liga počne pred Božić, oko 23. prosinca ili pak druga varijanta gdje bi početak bio zakazan za sredinu siječnja (vjerojatno 18.), za kojeg se zalaže većina igrača.

Što se za sada zna ?

Poznato je da se vodstvo i sindikat igrača ne mogu dogovoriti oko početka lige. Uprava je već naglasila da bi prihodi igračima bili uvelike sniženi ako bi se odlučili za drugu varijantu, onu u siječnju. Dakle, plaće bi bile snižene bez pregovora.

jr-smith-nba-cavaliers-warriors

Gubitak od jedne milijarde dolara

Problem je igračima što nemaju dovoljno vremena za odmor, kao što je to inače bio slučaj kada su rasporedi bili uobičajeni kada bi kraj sezone bio u lipnju, a početak nove krajem listopada. Međutim, ako dogovor padne na sredinu siječnja tada se procjenjuje da će gubitak prihoda narasti čak do jedne milijarde dolara. Svakako se može zaključiti kako cifra nije mala iako je NBA uvijek glasila za tvornicu novca.

Procjenjuje se da će gubitci NBA lige za 2020. biti na razini od 500 milijuna pa sve do milijarde dolara, a sve ovisi o početku nove sezone.

Već je prvi dan studenoga, a dogovora nema na vidiku. Malo je vremena za fizičku pripremu jer se primjerice igrači Heata i Lakersa još nisu stigli ni ohladiti od finala.

S druge strane postoji pritisak sponzora, naročito onih televizijskih partnera koji su svjesni kako bi gledanost bila veća ako se sve počne prije Božića i Nove godine. Dio troškova bi tako uspjeli nadoknaditi, a također postoji teza kako TV partneri žele izbjeći ovogodišnji scenarij i oduljivanje natjecanja u srpanj i kolovoz. Ne radi se o Olimpijskim igrama, već o preklapanju s drugim američkim sportovima koji su inače bili savršeno balansirani tijekom jedne kalendarske godine.

Ovosezonski NBA bubble smanjio je gledanost NFL-u (i obratno), a inače bi se gledatelji mogli fokusirati samo na jedan sport što bi maksimiziralo profite svim tržišnim akterima.

Latest Posts

NE PROPUSTITE