Sunday, February 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Preminula NBA legenda i jedan od boljih centara u povijesti

Iz SAD-a stiže vijest kako nas je napustila NBA legenda, Wes Unseld. Mlađim generacijama definitivno manje poznato ime pa smo stoga njemu u čast malo odlučili približiti publici jednog od boljih centara u povijesti. U nekim analizama ga mnogi čak svrstavaju u Top 10 svih vremena.

Sa samo 201 cm visine u NBA ligu kročio je 1968. godine kada su ga izabrali Washington Bulletsi. O kakvom se igraču radi dovoljno govori činjenica da je imao čak 14 skokova po utakmici u NBA karijeri. Zadivljujuća je bila njegova rookie sezona gdje je imao čak 18 skokova u prosjeku, što je za tu visinu impresivno.

wes-unseld-bullets-kareem-abdul-jabbar

Wes Unseld – rookie of the year / regular season MVP

Rookie sezona bila je ujedno i rekordna jer se radilo tada o najmlađem MVP-ju u povijesti i prvom igraču koji je iste godine osvojio nagrade Rookie of the Year i MVP regularne sezone.

Unseld je 12. igrač ukupno u povijesti po broju skokova s 13.769 uhvaćenih lopti. Iako je bio nizak za centra, nije mogao toliko parirati nekim konkurentima (Kareem, Russell, Chamberlain). Međutim, bio je izimno snažan te je bio odličan asistent.

1978. s Bulletsima osvaja NBA naslov uz nagradu MVP-ja finala. Karijeru je završio tri godine poslije u dresu iste momčadi. U razdoblju od 1988.-1994. bio je trener “svoje ekipe”.

Ukupno je u karijeri postigao 10.624 poena uz 13.769 skokova i 3.822 asistencije. Mjesto u Kući slavnih za njega je rezervirano još od 1988. godine.

Počivao u miru legendo!

Latest Posts

NE PROPUSTITE