Tuesday, June 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Što bi bilo da su Pistonsi na NBA draftu izabrali Carmela Anthonyja umjesto Darka Miličića?

Nekoliko najvećih igrača u NBA povijesti izabrano je na NBA draftu 2003. godine. LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh i Carmelo Anthony svi su budući NBA Hall of Fameri.

Dok su prva trojica tijekom karijere osvojili nekoliko NBA naslova, Melo je onaj kojemu to nije pošlo za rukom. Detroit Pistonsi odabrali su Darka Miličića drugim izborom na NBA draftu 2003. godine, a Anthony je bio treći izbor od strane Denver Nuggetsa. Nevjerojatna činjenica je kako je Detroit već sljedeće sezone osvojio NBA naslov te je time Miličić prvi među njima osvojio NBA prsten. I dok je Detroit i dalje bio sila u NBA ligi u godinama koje su slijedile, Miličić nikada nije postao ključni komadić slagalice potreban Pistonsima da ostanu dominantni još dugi niz godina koje su dolazile.

Anthony je, međutim, postao NBA superzvijezda, postao je vođa Nuggetsa, koji su najviše zahvaljujući njemu postali contender za NBA naslov.

Stoga se postavlja pitanje: Što bi bilo da su Pistonsi na NBA draftu izabrali Anthonyja umjesto Miličića?

Pistonsi su već bili jako dobro sastavljena momčad prije dolaska Miličića. U protekle dvije sezone pobijedili su u 100 utakmica i imali odličnu obrambenu shemu. Međutim, u napadačkom dijelu su bili prilično skromni. Chauncey Billips je 2003. prosječno bilježio 16,2 poena po utakmici, dok je Rip Hamilton imao prosjek od 19,7 poena po utakmici. Da bi se natjecali s Los Angeles Lakersima ili San Antonio Spursima, Pistonsi su trebali ipak i napadački učinak, jer elitna obrana nije bila dovoljna.

Anthony je bio dominantan strijelac, no pitanje je bi li se on mogao uklopiti u njihov obrambeni stil igre?

Anthonyjeva Ahilova peta uvijek je bila obrana. Međutim, treneri i organizacije vole se kladiti na svoju kulturu. Velika je vjerojatnost da bi se Anthony mogao razviti u impresivnog two-way igrača ako bi Pistonsi iskoristili priliku i draftirali ga.

Naravno, spori razvoj Miličića doveo je Pistonse da trguju za Rasheeda Wallacea. Ako bi Melo bio član Pistonsa, bi li njima trebao Sheed?

Tijek NBA bio bi drugačiji od onog kakvog poznajemo. U redovima Pistonsa bi Melo vjerojatno postao tip igrača sličan Kawhiju Leonardu. Dok su Pistonsi 2004. godine porazili Lakerse najviše zbog svoje obrane, zbog nedostatka napadačkog učinka bi s vremenom imali problema. Anthony je mogao zadovoljiti njihove obrambene potrebe pružajući im ofanzivnu stabilnost, koja bi ih zadržala u borbi za NBA naslov.

I ne zaboravimo da je on mogao biti igrač koji bi im možda pomogao zaustaviti LeBrona 2007. godine.

Je li Detroit mogao s Melom osvojiti više naslova? Apsolutno. Ali također je teško vidjeti potpunu sliku kako bi se Melo uklopio u momčad koju su činili igrači poput Billupsa, Hamiltona i Ben Wallacea.

Na kraju su se stvari možda odigrale onako kako su trebale.

Latest Posts

NE PROPUSTITE