Sunday, December 10, 2023

ZADNJE OBJAVE

Što je sistemsko klađenje?

Ako ste jedan od onih igrača koji često igraju mnogo parova u svojoj sportskoj kladionici, sistemsko klađenje moglo bi nešto što će vam omogućiti učestalije dobitke. Naime, sistemsko klađenje je vrsta sportskog klađenja u kojem je igraču dozvoljeno pogriješiti određeni broj parova. Čak i u tom slučaju, igrač osvaja određeni dobitak.

No, ova vrsta klađenja često je krivo shvaćena jer ova mogućnost nije čarobni štapić koji će vam jednim potezom eksponencijalno povećati dobitke. Mogućnost da pogriješite jednom ili dvaput dolazi uz određenu cijenu u vidu smanjenih eventualnih dobitaka. Stoga treba jasno razlučiti u kojim situacijama će vam sistemsko klađenje biti od pomoći.

Princip klađenja kod sistema

Dakle, kao što smo rekli, sistemi su listići na kojima je moguće pogriješiti (barem) jedan par i još uvijek ostvariti dobitak. Obično je na takvom listiću potrebno odigrati barem tri para, dok gornju granicu određuje kladionica, a obično se radi o osam ili devet parova.

Da bi stvari ostale lakše za objasniti uzet ćemo primjer sistemskog listića od tri para. Na ovakvom listiću jedan par moći će biti netočan. Pri tome nije bitno o kojem se paru radi i svaka moguća kombinacija dolazi u obzir. 

Drugim riječima, od parova A, B i C, točni mogu biti A i B, A i C ili B i C i listić će u svakom od tih slučaja biti dobitan. Isto vrijedi i za sve ostale sistemske listiće. Međutim, potencijalni dobitak bit će mnogo manji. Zašto?

Računanje dobitka

Jednom kada uplatite sistemski listić, izračunavaju se eventualni dobici za sve moguće dobitne kombinacije. To se radi na standardni način, umnožavanjem tečaja svakog ishoda. Kvaka je u tome što je za svaku od tih kombinacija potreban ulog, tj. ukupan iznos koji ste uložili se dijeli na sve kombinacije.

Dakle, recimo da odigrate gorespomenuti listić od tri para u FavBet kladionici za 15 kuna. Tri su moguće kombinacije i za svaku će dobitak biti izračunat kao da se radi o standardnom listiću na koji ste uložili pet kuna. To znači da su vaši eventualni dobici: AxBx5kn, BxCx5kn ili AxCx5kn.

S obzirom da je ulog za svaku kombinaciju smanjen, jasno je da ukupni tečaj svake kombinacije mora biti veći nego broj mogućih kombinacija s kojim se dijeli vaš ulog. U našem primjeru bi svaka od tri navedene kombinacije trebala imati ukupan tečaj veći od 3 kako bi igrač ostvario profit. Stoga je u nekim situacijama moguće i da je igrač na gubitku čak i ako pogodi jednu od mogućih sistemskih kombinacija.

No, ovakve stvari ne morate računati sami. Iskoristite kalkulator sistemskog dobitka, unesite sve potrebne tečajeve i pogledajte sve moguće kombinacije. Sve potrebne informacije možete dobiti klikom miša. Cijena rada koju nudi virtualni asistent.

Sistemsko klađenje

Pogledajmo sada jedan konkretan primjer sistemskog klađenja. I ovom slučaju, radi jednostavnosti, ostajemo na tri para. Igrač je odigrao sljedeće parove za ukupno 15 kuna:

A) Fenerbahce – Anadolu Efes 1 (1.87)

B) Barcelona – Asvel 1 (1.11)

C) Alba Berlin – Panathinaikos 2 (2.32)

Spomenutom računicom dolazimo do eventualnog dobitka od 10.37 kn za kombinaciju A) + B) (1.87x.1.11×5), 21.69 kn za kombinaciju A) + C) (1.87×2.32×5) i 12.87 kn za kombinaciju B) + C) (1.11×2.32×5).

S obzirom da je početni ulog bio 15 kuna, samo jedna kombinacija u ovom slučaju donosi i profit, pa bi igrač vjerojatno trebao naći neki događaj s većim tečajem (umjesto primjerice, ovog od 1.11) ili jednostavno odigrati standardni listić koji bi mu donio veću zaradu s istim ulogom u slučaju da pogodi sve ishode (1.87×1.11×2.32x15kn=72.23 kn).

Prednosti i nedostatci sistemskog klađenja

Iz računice u prošlom paragrafu postaju jasne neke prednosti, ali i neki nedostaci sistemskog klađenja. Kao glavni nedostatak može se promatrati puno manji potencijalni dobitak u usporedbi sa standardnim klađenjem, ali to je logična posljedica značajno umanjenog rizika koji ovakvi listići nose.

Taj umanjeni rizik je ujedno vjerojatno i najveća prednost koju vam sistemsko klađenje može ponuditi. Situacije u kojima vam listić padne zbog samo jednog para mogu biti užasno frustrirajuće, posebice ako se radi o nekom nižem tečaju. Stoga, ne samo da su šanse za uspjeh neusporedivo veće nego i ukupni stres može biti puno manji.

Ukratko, sistemski listići se u pravilu ne igraju za velike dobitke, ali ih iskusni igrači koriste kako bi si povećali šanse za uspjeh.

Za nove igrače važno je napomenuti da ovakav način klađenja može pružiti lažni osjećaj sigurnosti zbog čega se biraju ishodi s većim tečajem. Podizanje rizika na taj način nije pametno jer ovakvi listići se temelje upravo na tome da igraču omoguće što je moguće veće šanse za uspjeh.

Zaključak

Sistemsko klađenje dizajnirano je kako bi se igračima omogućilo da svjesno žrtvuju veći dobitak za veću šansu za uspjeh. Radi se o principu klađenja koji dozvoljava pogreške, što ga čini vrlo primamljivim za mnoge. Bilo koji događaj na vašem listiću može biti pogrešno predviđen dok god ne prelazite kvotu pogrešaka dopuštenih sistemom.

Ono što je važno znati jest da će vaša ukupna uplata biti podijeljena ravnomjerno na svaku moguću dobitnu kombinaciju, što je razlog zbog kojeg će vaš eventualni dobitak biti osjetno manji. Ipak, mnogi smatraju da je to vrijedno veće šanse za uspjeh.

Samo nemojte dozvoliti da vas činjenica da imate pravo na pogrešku ponese i da zbog toga nepotrebno igrate rizičnije događaje. Upotrijebite kalkulator sistemskog dobitka kako biste pronašli potrebnu ravnotežu između tečaja i dobitka i jednim klikom saznat ćete sve o mogućnostima koje vaš sistemski listić nudi.

Latest Posts

NE PROPUSTITE