Saturday, May 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

KOLIKO JE MOĆNA OVA SEZONA NIKOLE JOKIĆA?

Pa počnimo s time da je od 1962. godine Wilt Chamberlain držao aposlutni i nedodirljivi rekord za PER (Player Efficiency Rating) sa 32.1, a onda ga je Jokić rušio 2 puta u svojim MVP sezonama – 32.2 pa zatim 32.8 i samim time učinio nešto što su mnogi smatrali nemogućim.

A onda dolazimo do najimpozantnijeg podatka – ove godine Jokić bilježi nestvarni PER od 38.1!
Kada to usporedimo sa recimo sa Lukom Dončićem koji igra nestvarnu sezonu njegov PER je 34.7, Giannis Antetokounmpo 32.8, Joel Embiid 35.3. Strašne brojke i efikasne sezone bilježe 4 glavna kandidata za MVP titulu jer sva četvorica trenutno ruše Wiltov rekord koji je stajao 59 godina što je kao podatak sam za sebe fenomenalan.

Ako ste mislili da je ovo nerealan podatak pogledajmo usage postotak odnosno koliko je lopta za vrijeme utakmice kod njih – prva 3 igrača na toj listi u cijeloj ligi su očekivano Embiid i Giannis sa 37.7% te Luka sa 37.6% što je i logično su obzirom da su glavni igrači svojih momčadi i očekuje se da je lopta u njihovom posjedu većinu vremena, a onda dolazimo do podatka da je Nikola Jokić na toj listi u cijeloj ligi tek na 44. mjestu sa usageom od samo 26.6%! Rekli bi ameri “less is more”. Na to sve ide i surova statistika od 25.0 PPG, 11.1 RPG, 10.1 APG, 1.4 SPG, 63% FG, 38% 3PT, 82% FT, 70% true shooting percentage; 17 triple doubleova (17-0 omjer u tim utakmicama), 35 double doubleova, druga momčad cijele lige iza fenomenalnih Celticsa sa samo pobjedom manje i sa komfornim prvim mjestom jakog zapada sa 4 pobjede viška nad Memphisom.
Efikasnost, efikasnost, efikasnost je ono što iskače kad je u pitanju Jokić.

Trenutno na 3 najkompetentnije liste vodi za MVP-a – KIA race to MVP lader što je i službena NBA stranica, zatim u Las Vegasu prema njihovim kladioničarskim kućama, i naposljetku na Basketball Reference, a tamo mu se daje šansa od čak 70.1%, prate ga Embiid (8.1%), Dončić (6.2%) i Giannis (4.9%).
To nas dovodi do zaključka da jedan Embiid sa PER-om od 35.3 ima trenutno mizernih 8.1 posto šanse da bude MVP i to je sve što vam treba da spoznate koliko dobru i efikasnu sezonu igra Nikola Jokić.

Dodajmo i to da u karijeri najveći PER ima tko drugi nego Michael Jordan (27.91), drugi je Jokić (27.51) ispred LeBrona i ako Jokić završi sezonu sa ovim PER-om prestiže Jordana i postaje najefikasniji igrač koji je ikada igrao u NBA. Naravno da je era drukčija i puno više ofenzivne slobode imaju igrači danas i da će se taj podatak do kraja Nikoline karijere mjenjati, ali podatak koji savršeno opisuje koliko je zapravo dobar Nikola Jokić.

Latest Posts

NE PROPUSTITE