Tuesday, April 16, 2024

ZADNJE OBJAVE

Na današnji dan: Preminuo igrač koji je mogao biti bolji od Jordana

Na današnji dan 1986. preminuo je Len Bias. Igrač koji je mogao biti bolji od najvećega, Michaela Jordana. Rival koji mu to nikada nije postao..Na obljetnicu njegove smrti donosimo priču o njemu….

Len Bias bio je u prvoj polovici 80-ih velika sveučilišna košarkaška zvijezda. 203 centimetra visok i savršenog košarkaškog tijela moglo ga se, uzevši u obzir kako je djelovao na terenu, usporediti s Michaelom Jordanom ili Dominiqueom Wilkinsom. Nevjerojatno skočan i dobrog šuta izvana bio je shvaćan kao prototip nezaustavljive napadačke mašine, a pri pogledu u budućnost i njegovu nadolazeću košarkašku karijeru mnogi su predviđali velike stvari.

Nakon četiri sezone na sveučilištu Maryland, na kojem je u zadnjoj godini imao prosjek od 23.2 koša i okruglo sedam skokova, kao drugog na draftu 1986. izabrali su ga Boston Celticsi. Naravno, drugi izbor prve runde Celticsi (kao aktualni prvaci) nisu dobili lutrijom, već je tadašnji GM legendarni Red Auerbach 1984. mijenjao Geralda Hendersona i nešto novca u Seattle Supersonicse sa prava na izbor prve runde ove godine.

San snova za Boston se pretvorio u noćnu moru

Za navijače Celticsa sve je djelovalo kao iz bajke. Larry Bird, Kevin McHale i ostale zvijezde prvaka ulazile su u godine kada bi im kao lijek na ranu došla neka mlada zvijezda koja će olakšati teret nositelja igre, a postepeno, s godinama postati glavni igrač.. Sve paralelno s ostankom Celticsa u samom vrhu NBA lige. Upravo to je bio plan koji je podrazumijevao bogomdanog talenta poput Biasa. Po brojnim karakteristikama, mogao je biti bolji od Jordana. No, Jordan se očigledno znao izvući od lošeg društva….

No dan nakon drafta, Bias se vratio u svoje sveučilište Maryland gdje se našao s kolegama iz kampusa i suigračima iz sveučilišne momčadi. Te noći imali su zabavu, a ona je uključivala pozamašne količine kokaina. Nakon što je nesumnjivo pretjerao u njegovom uživanju, Bias je u jednom trenu doživio napadaj i srušio se na pod.  Doktori su ga u bolnici u Riverdaleu probali oživiti, no nije bilo pomoći. Tolika doza smrtonosne supstance prouzročila je prevelike srčane probleme i Bias je proglašen mrtvim.

Stogao je ostao upamćen kao tragični slučaj koji je znatno utjecao na povijest NBA lige…

Latest Posts

NE PROPUSTITE