Thursday, September 28, 2023

ZADNJE OBJAVE

Dražen Petrović o legendarnoj utakmici protiv ZND-a: “Bili smo uvjereni da imamo bolju ekipu i to smo izvanrednom borbenošću i pokazali”

Pokojni Dražen Petrović, legenda hrvatske, europske i svjetske košarke i jedan od prvih europskih pionira u NBA ligi je 1992. tijekom intervjua za OTV televiziju dao komentar na utakmicu protiv ZND-a, kada se hrvatska reprezentacija vratila nakon velikog zaostatka te se plasirala u finale olimpijskih igara u Barceloni 1992., gdje ih je čekao neponovljivi Dream Team.

Bili smo uvjereni da imamo bolju ekipu i na kraju se pokazalo da smo puno jači od Rusa. Međutim, treba reći da su nas u toj utakmici Rusi nadigrali, 35 minuta su vodili, a mi smo izvanrednom borbenošću uspjeli utakmicu okrenuti i pobijediti. Gubili smo 12 razlike, poveli sa tri, napravili smo im 15 poena razlike, ali u tom trenutku se dogodilo da smo se previše iscrpili u dizanju razlike. Rusi su nam sa tri trice opet otišli na šest razlike.

Na pitanje voditelja, je li bitniji dobar napad za stizanje razlike od obrane, Petro je odgovorio:

Obrana je razlog što smo mi dobili Ruse u tih zadnjih tri ili četiri minute. Treba tu istaknuti Stojka Vrankovića, koji ih je otjerao od koša i odličan taktički potez Skansija da se faulira Volkova. On je u zadnjim minutama promašio 3x 1/1, što je praktički šest poena.

Dražen je bio uvjeren da ima dva bacanja, no sudac je pokazao 1/1.

Ja sam bio uvjeren da imam dva bacanja, no sudac je svirao 1/1. Ja nisam znao, ali možda je bilo u tom trenutku bolje da je pokazao 1/1 jer sam bio uvjeren da imam dva. Čim sam zabio prvo, bio sam uvjeren da je pobjeda na našoj strani.

Polufinalna utakmica protiv momčadi ZND-a (Zajednica Neovisnih Država, nastala nakon raspada Sovjetskog Saveza) je bila dramatična, budući da su košarkaši ZND-a imali šest poena razlike na samo minutu do kraja utakmice. Dino Rađa je poentirao i smanjio na četiri razlike (70-74), a potom je Toni Kukoč na 30 sekundi prije kraja tricom vratio Hrvatsku u utakmicu i smanjio na 73-74.

Devet sekundi prije kraja, naš kapetan Dražen Petrović ima loptu, a Rusi rade prekršaj nad njim. Kao što je gore već napisano, Petro je pogodio prvo (a onda i drugo bacanje) te je tako postavio konačni rezultat, za veliku pobjedu Hrvatske 75-74.

Latest Posts

NE PROPUSTITE