Sunday, April 21, 2024

ZADNJE OBJAVE

ŠTO TO DIJELI LEBRONA OD STATUSA GOAT-A I DOSTIZANJA JORDANA?

Pa zapravo, jedna cijela Hall of Fame karijera, ako ne i dvije. 2 naslova prvaka, 2 Finals MVP-a, 1 DPOY, MVP regularne sezone, 9 (!) scoring titula, 3x najbolji kradljivac lige, 4 All-Defensive prve petorke lige. To je ukupna razlika postignuća njih dvojice. U 5 sezona manje odigranih od LBJ-a. Zapanjuće je kad to stavimo u taj kontekst s obzirom na dugotrajnost Jamesa.

Svaki laik će odmah reći kako je Jordan igrao ljepšu i elegantniju košarku, ali kada pogledamo sam utjecaj na igru Jordan je tu nedodirljiv. Kako je popularnost NBA lige eksplodirala dolaskom MJ-a na scenu je nezapamćeno u svijetu sporta. Era u kojoj je Jordan igrao je puno fizikalnija, i u današnjoj pace and space eri gdje je napadačka igra u prvom planu, možemo samo zamislit kakve bi brojke isporučivao Jordan iz večeri u večer.

Kada je prestigao Kareema po broju poena u regularnoj sezoni možemo reći da je automatski i zaobišao Kareema na vječnoj ljestvici najboljih svih vremena. Ako već nije najbolji svih vremena sigurno je najkompletniji i najdugovječniji koji je ikada igrao ovu igru jer zabijati skoro 31 poen u prosjeku u 38. godini nakon 20 sezona je nešto što nikada prije nije učinjeno. Najbolji strijelac regularne sezone i playoffa u povijesti, 4. asistent regularne sezone i 2. asistent playoffa, najbolji strijelac i 2. asistent finala. Sa 3 različite ekipe je osvojio NBA i to su neki od najboljih argumenata koje James ima. Jordan je pak imao 6 od 6 u finalima i to je jedna dominacija koja nije dugo viđena, James je na 4-6. Jordan je definicija pobjedničkog mentaliteta, čovjek je neporažen u finalu, protiv svojih najvećih rivala, pa teško da će i u ovom duelu izgubiti, iako će se uvijek nalaziti novi argumenti u korist obojice, ovisi tko vam je draži, ali Jordan je jedini koji je dotaknuo savršenstvo i za to nema argumenata. Jednostavno i statistički i vizualni dojam nam ne dopuštaju da LeBrona proglasimo najboljim svih vremena pored živog Jordana. Jordan je bio killer i ostat će upamćen po šutevima za pobjedu u finalima, dok ćemo kod LeBrona pamtiti Raya Allena i Irvinga sa njihovim tricama koje su sačuvale LeBronov legacy. Jordan je bio taj zbog kojeg mnogi velikani nisu nikada osvojili prsten (Barkley, Ewing, Stockton, Malone, Payton, Kemp, Reggie Miller, Tim Hardaway, Penny Hardaway, Mutombo, Mullin…).

Da, popis igrača koje je jednom ili više puta pobjedio u playoffu tokom pohoda na naslove je nevjerovatan, dok kod LeBrona imamo slučaj da je u njegovoj eri vladala dinastija za koju on nije igrao – GSW. Gubio je u finalima od Duncana, Dirka, Duranta, Currya, Kawhija… Dakle Jordan na vrhuncu je bio neprikosnoveni vladar lige i bio je lovina – nikad uhvaćena, a LeBron je uvijek lovio Golden State, i zaista taj jedan jedini put kad ih je ulovio, to je bilo to, srušio je ekipu koja je te sezone imala omjer 73-9 i nakon što su gubili 1-3 u velikom finalu, i donio Clevelandu jedini naslov u njihovoj povjesti, još jedan podvig koji Jamesa cementira na drugom mjestu odmah iza Jordana, ali biti prvi do Boga uopće nije tako loše, zar ne?

Latest Posts

NE PROPUSTITE