Wednesday, September 27, 2023

ZADNJE OBJAVE

Analiza: Trae Young i redizajnirani Atlanta Hawksi

U srijedu su Hawksi i Netsi zabili više od 100 poena kroz tri četvrtine, Trae Young u ovom trenutku je na prosjeku od preko 30 poena po utakmici uz šut koji je do jučerašnje utakmice bio preko 50 posto iz polja, točnije 50.7 posto. I što ovu statistiku čini još impresivnijom je ta da Young u prosjeku ima više poena nego odigranih minuta po utakmici.

Ta statistika je malo pala nakon njegovog 21 poena u jučerašnjoj utakmici ali bez obzira, statistika vrijedna divljenja. U ovom trenutku Hawksi su drugi u broju poena po utakmici u cijeloj ligi te drugi po broju ubačenih trica po utakmici.

Trae Young – je li vrijeme za sazrijevanje

U prvih 5 utakmica su na omjeru 4-1. I vrijeme je da konačno odvojimo malo vremena za Traea Younga i Hawkse jer donekle je kriminalno kako nitko zapravo ne priča o njima na početku ove sezone. Hawksi u ovom trenutku imaju čak četiri šutera koji šutiraju preko 40 posto iza linije za 3 poena, Solomon Hill, Kevin Huerter, Bogdan Bogdanović i DeAndre Hunter. Te uz njih imaju i Traea Younga i Danila Gallinarija. Obrana nije ni blizu toliko impresivna kao napad s obzirom da je Atlanta primila 4. najveći broj poena na početku sezone.

Ove godine Traea Youngu je situacija puno bolja nego prethodne sezone, ponajviše jer ovog puta ima sposobne šutere sa svih strana. Hawksi igraju jako puno small balla, te dolazak Bogdanovića i Gallinarija otvara puno toga za Atlantu jer sada imaju dva igrača koja su sposobna sami za sebe kreirati šut i što je najvažnije zabijati ih na dobrom postotku.

Prošle godine Hawksi nisu imali tu mogućnost, Reddish nije još sasvim na toj razini, dok je Hunter više prirodni spot up šuter. Dok i dalje imaju jednog od podcijenjenijih igrača lige u Collinsu koji svake godine isporučuje 19 poena i 9 skokova u prosjeku.

Young čini suigrače boljima – Novi Atlanta Hawksi imaju šansu

Jedan od glavnih razloga za ovako impresivne brojke Trae Younga ove godine je činjenica da dolazi na liniju slobodnih bacanja više nego ikada, trenutno je na prosjeku od 15.5 pokušaja s linije po utakmici. Trae zabija 14 poena po utakmici iz tih 15 pokušaja, ali da vidimo koji je točno razlog za njegove frekventne dolaske na liniju slobodnih bacanja.

Još prije nego što je izabran na draftu najimpresivnija stvar oko Younga je trebalo biti njegovo šutiranje zbog čega je i bio uspoređivan sa Stephom Curryjem ali promatrajući ga njegove dodavačke vještine su čak malo iznad njegovih šuterskih mogućnosti. Svake sezone je na prosjeku od više od 8 asistencija po utakmici i kontrola lopte mu je na elitnoj razini.

Ove godine s unaprijeđenim rosterom njegova kreativnost još više dolazi do izražaja pogotovo zbog činjenice da ga obrana mora preuzimati visoko jer ima range sličan Curryu ili Dame Lillardu.

Ono što je bilo predmet rasprava je zapravo oružje koje Trae već niz godina ima u svom napadačkom arsenalu a to je takozvani „crab dribble“, situacija u kojoj Young kontrolira tempo držeći obrambenog igrača iza sebe, taj dribling se često koristi da bi se zavarali suci te izbjeglo suđenje koraka. Budući da je obrambeni igrač iza njega i Trae je izuzetno brz obrambeni igrači imaju velikih problema da ostanu uz njega.

Napredak unatoč fizičkim manama

Ovo vidimo jako često na svakoj utakmici Hawksa, koristeći svoju brzinu Young prolazi kraj svog čuvara te nakon toga namjerno usporava da bi inicirao i najmanji kontakt, Trae je poprilično „lagan“ igrač, službena statistika kaže da ima 80 kg iako je realnost da je bliže 90 kg.

Nevezano za to svejedno je vrlo „malen“ igrač u NBA okvirima te će ga i najmanji kontakt natjerati da izgubi ravnotežu. Young ipak dominira u midranegeu ove sezone, posebice na floaterima te je to jedan od razloga zašto ima tako veliki broj slobodnih bacanja, ostajući ispred svog čuvara,

. Trae Young je „problem“ ali nije bio baš toliko čudesan što se tiče šutiranja s obzirom da je na 47 posto šuta iz polja i 35 posto za tri poena ali zbog ranije navedenih razloga njegove brzine, kreativnosti i sposobnosti iniciranja kontakta.

To je ono što ga čini donekle nezaustavljivim na početku ove sezone. Hawksi izgledaju impresivno, ali ovakav start nas nebi trebao zavarati, ovo će biti borba za 8. poziciju koja vodi u playoff, mlada jezgra Atlante pokazuje rast u odnosu na prošlu sezonu, ali pitanje je kako će nastaviti u toku cijele sezone i hoće li ih obrambeni problemi mučiti i dalje kako vrijeme bude prolazilo.

Latest Posts

NE PROPUSTITE