Saturday, April 20, 2024

ZADNJE OBJAVE

1963 – “Prestari” Houdini košarkaških terena odveo Boston do naslova

Iako su osvojili četiri NBA naslova, u ožujku 1963, pred početak doigravanja, članak u Sports Illustrated glasio je: “Boston Celticsi su stara ekipa. Umorna krv teče kroz njihove proširene vene.”

Bob Cousy, sjajni razigravač Celticsa, imao je 34 godine, ali uspio je osvojiti treće mjesto među najboljim asistentima NBA lige te sezone i K.C. Jones je bio spreman zauzeti njegovo mjesto u rotaciji Bostona. Cousy je dvoboj protiv Jerrya Westa, Elgina Baylora i Lakersa shvaćao kao osobni izazov.

“Ljudi ne znaju o čemu pričaju kada kažu da što si stariji da manje na tebe utječe napetost i atmosfera doigravanja”, rekao je Cousy. Svaki dan se moraš nanovo dokazivati.”

Celticsi su pobijedili Lakerse u prve dvije utakmice u svojoj dvorani. Sljedeće dvije u gostima svaka je ekipa odnijela po jednu pobjedu. Potom su u idućoj utakmici mogli osigurati naslov, ali nisu uspjeli nakon što je Cousy napravio 6. osobni prekršaj i morao je napustiti teren te su Lakersi slavili 126-119. Tada se postavilo pitanje jesu li Celticsi prestari da dovrše prvenstvo?

Finalna serija preseljena je u Los Angeles. Celticsi su igrali čvrsto i na početku posljednje četvrtine imali vodstvo od 9 poena. Ali tada se Cousy spotaknuo te uganuo lijevi gležanj, zbog čega je morao sjesti na klupu, što je odmah Lakersima otvorilo vrata pobjede te su smanjili zaostatak za 8 poena. Ali Cousy se hrabro vratio u igru za zadnjih 5 minuta i odmah se igra Celticsa u napadu poboljšala te je ukradena lopta i koš Toma Heinsohna odveo Celticse na vodstvo od 4 poena dvije minute prije kraja.

Tada se počinje pisati povijest. Bob Cousy je svima demonstrirao zato je dobio nadimak Houdini košarkaških terena. Vodio je loptu poput mađioničara koji svojim gledateljima ne dopušta da vide kako izvodi trikove te je u potpunosti kontrolirao svaki napad do samog isteka vremena za napad. Time je natjerao očajne Lakerse u suludu potjeru za njime u želji da ga fauliraju. Naposljetku je posljednji puta udario loptom u parket u svojoj karijeri te ju bacio visoko u zrak pa se sirena za kraj utakmice oglasila dok je na semaforu rezultat iznosio 112-109 u korist Celticsa za njihov peti uzastopni naslov prvaka.

Latest Posts

NE PROPUSTITE