Friday, May 24, 2024

ZADNJE OBJAVE

Jeste li znali?: Hrvatska košarkaška legenda Dino Rađa je bio igrač NBA momčadi iz grada Rockyja Balboe

Samo oni košarkaški znalci koji su zaista uronjeni u povijest NBA lige, mogli bi znati kako je legenda hrvatske košarke, Hall of Famer Dino Rađa, nekoliko dana bio igrač Philadelphia 76ersa, iako za njih nije odigrao nijednu utakmicu.

Rađa je putem tradea 20. lipnja 1997. poslan iz Boston Celticsa u redove 76ersa u zamjenu za Clarencea Weatherspoona i Michaela Cagea. Dogovor je raskinut već 24. lipnja, kada Rađa, koji se oporavljao od operacije koljena, nije prošao testove fizičke spreme.

“Bio sam ovdje jedan dan”, rekao je Rađa tijekom boravka u Americi prije nekoliko godina, na dan kada su Sixersi igrali utakmicu protiv Utah Jazza. “Da sam ju vidio, sjetio bih se bolnice. Otišao sam u prizemlje te sam bio podvrgnut testiranjima. Noga mi je bila slaba i liječnik mi je rekao da je generalni menadžer [Billy King] mislio da neću moći igrati redovito utakmice niti trenirati svaki dan jer mi je potrebno mirovanje. Vratio sam se u Europu, igrao sam sjajno četiri godine, a odigrao još dvije nakon toga. Trebalo mi je vremena da se oporavim. Nisam bio zadovoljan tradeom. Igrao sam za Ricka Pitina, a on je rekao da mu se sviđa igrač koji može postići 20 poena i skupiti 10 skokova. Nekoliko dana kasnije, dobio sam telefonski poziv da će me tradeati, što nije bilo pošteno.”

Rađa je propustio 57 utakmica u zadnjoj sezoni u dresu Celticsa (1996./1997.), zbog čega je tadašnji predsjednik Sixersa Pat Croce rekao da “postoji rizik” u dogovoru.

Spomenimo kako je Rađa odigrao četiri NBA sezone za Celticse, pri čemu je u odigranih 224 utakmica imao prosjek od 16,7 poena i 8,4 skokova po utakmici.

Inače, njegova rookie sezona je bila vrhunska, odigrao je 80 utakmica (startao u njih 47), a bio je na prosjeku od 15,1 poena i 7,2 skokova po utakmici, što mu je donijelo izbor u najbolju rookie momčad sezone.

Latest Posts

NE PROPUSTITE