Tuesday, February 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najbolji momenti u NBA povijesti: Michael Jordan i legendarna izjava “I’m Back”

Michael Jordan je čovjek koji ima puno nadimaka: “Zrak”, “Mike”, “MJ”, “Crna Mačka”, “Crni Isus” i niz drugih. No mnogi navijači i igrači – i bivši i sadašnji – jednostavno ga nazivaju najvećim košarkašem svih vremena.

Jordan je bio pokretačka snaga dinastije Chicago Bullsa koja je 1990-ih osvojila šest NBA naslova. Bio je neuništiv lik ispunjen odlučnošću da usavrši svoj “zanat” i dominira nad konkurencijom.

Ali možda danas ne bismo govorili o istom Michaelu Jordanu da najjača baseball liga na svijetu Major League nije stupila u štrajk 1994. godine.

Zamislite to: košarkaški navijači moraju zahvaliti baseballu što se MJ vratio u NBA.

Kad je Jordan otišao, Pippen je postao nesumnjivo najbolji igrač Bullsa i doista jedan od najboljih igrača NBA lige. Vodio je Bullse do 55 pobjeda tijekom sezone 1993-94, a Chicago je došao do finala Istočne konferencije.

Ali Pippen je počeo shvaćati da on vrijedi puno više od novca kojeg dobije po ugovoru. Pip je potpisao za nešto više od 18 milijuna dolara do sezone 1997-98 nakon što su Bullsi osvojili svoj prvi naslov 1991. Sada, kad je bio jedan od najboljih igrača u ligi, ta plaća je izgledala smiješno.

Pippen je zatražio trade prije isteka trade deadlinea, čak je išao toliko daleko da je izmislio glasine o svom tradeu. Međutim, on je ostao član Bullsa i nakon isteka roka za trade.

Bullsi su krajem veljače 1995. bili na lošem skoru od 28-30, i očajnički im je trebala pomoć u posljednja dva mjeseca regularne sezone. Pippen je počeo tražiti od Jordana da češće trenira s ekipom, znajući da košarka nije potpuno van njegove glave. Na kraju krajeva, Jordan je sudjelovao u dobrotvornoj utakmici koju je Pippen održao u rujnu 1994. godine.

Počeli su se širiti tračevi kako se Jordan možda vrati, a Gatorade je čak tiskao majice koje su nagovještavale povratak. Zatim je Pippen jednim svojim potezom dao naslutiti kako se MJ definitivno vraća. Nosio je par tenisica Air Jordan za vrijeme pobjede nad Cleveland Cavaliersima 10. ožujka. Pogledajte u videu Pippenov potez kojim je zapravo potvrdio povratak “Najvećeg”:

Nešto više od tjedan dana kasnije, 18.03.1995., Jordan je donio svoju odluku. Rekao je svom agentu Davidu Falku da se vraća u Bullse, a Falk je medijima poslao glasovitu poruku, jednostavnu rečenicu: “I’m Back”

Jordan se doista vratio. Debitirao je već sljedeći dan protiv Indiana Pacersa. Bullsi su te sezone izgubili Orlando Magica u polufinalu Istočne konferencije, a taj poraz dao je MJ-u dodatnu motivaciju, jer je opet pronašao glad za pobjedama. Bila je to drugačija priča već sljedeće sezone.

Jordan je zahtijevao da se za njega sagradi košarkaški teren originalne veličine na setu filma Space Jam, koji se snimao tijekom ljeta 1995. godine. Brojni igrači iz NBA lige došli su kako bi trenirali s Jordanom. Nisu znali kako pomažu MJ-u da potvrdi svoj status najboljeg košarkaša na svijetu.

Bullsi su pobijedili u tada rekordne 72 utakmice tijekom sezone 1995-96., a Jordan je ponovno osvojio MVP nagradu. Iste sezone su osvojili svoj četvrti NBA naslov protiv Seattle SuperSonicsa, predvođenih sjajnim duom Shawn Kemp-Gary Payton i to na Dan očeva.

Jordan je s Bullsima osvojio još dva naslova prvaka uzastopno (oba osvojena protiv Utah Jazza). U mirovinu je otišao u ljeto 1998. godine, no vratio se i drugi put u NBA ligu, iako realno možda i bez potrebe, i to u redove Wizardsa (igrao je za njih između 2001. i 2003. godine).

Ali samo razmislite kako bi izgledala njegova ostavština da se nije odlučio vratiti u NBA.

Latest Posts

NE PROPUSTITE