Tuesday, February 27, 2024

ZADNJE OBJAVE

Najstarija momčad koja je osvojila NBA naslov

Najstarija momčad koja je osvojila NBA naslov su Chicago Bullsi iz sezone 1997-98. Njihova ponderirana dob (WAGE) je bila 32.096, a najstariji igrač je bio legendarni Dennis Rodman (37 godina). Ta sezona je bila posljednja u karijeri Michaela Jordana kao člana Chicago Bullsa.

S 35 godina na leđima, Jordan više nije bio košarkaško nepobjedivo “čudovište” kakvo je nekada bio, ali je ipak mogao preuzeti konce igre svojim sposobnostima i nevjerojatnom lakoćom postizanja poena.

Igrajući bez Scottieja Pippena, koji je imao operaciju na bolnom stopalu koja ga je mučila od prošle sezone, sve do siječnja, Bullsi su se borili na početku prije nego što su pronašli balans u igri. U regularnom dijelu sezone je Chicago bio najbolji na Istoku treću sezonu zaredom, ostvarili su skor 62-20 te ih je čekalo doigravanje, a tamo su ih najprije čekali New Jersey Netsi i Charlotte Hornetsi, koje su s lakoćom pobijedili i plasirali se u finale konferencije. Tamo ih je čekala puno teža prepreka, Indiana Pacersi, koje je s trenerske klupe predvodio legendarni Jordanov rival Larry Bird.

Pacersi su protiv Bullsa dali sve od sebe, odveli su ih na ivicu ispadanja jer se igrala sedma utakmica. Iako je Reggie Miller vjerovao da su Pacersi bolja momčad, Bullsi su ponajviše zahvaljujući svom iskustvu pobijedili i plasirali se u veliko NBA finale šesti put u zadnjih osam godina.

U finalu su se drugu godinu zaredom suočili s Utah Jazzom. Koliko god je Utah možda bila bolja nego prošle godine, Bullsi su se jednostavno u seriji protiv Indiane “očeličili”, a da nije bilo nadljudskog napora zvijezde Jazza Karla Malonea, koji je u petoj utakmici “eksplodirao”, zabio je 39 poena, serija bi bila završena u pet utakmica. Dennis Rodman, koji je tada već imao 37 godina, bio je “zvijer” što se tiče skokova i obrane, ali čak ni on nije mogao zaustaviti Malonea.

Drugu šansu da osvoje NBA naslov, onu iz šeste utakmice finala, Jordan i Bullsi nisu propustili. MJ je predvodio svoju momčad s 45 poena, a ključni trenutak utakmice je bio poznati i nezaboravni “The Final Shot”, kojim je –Air Jordan na par sekundi prije kraja odlučio utakmicu i donio još jedan NBA prsten dinastiji Bullsa, koja je time osvojila čak šesti naslov u osam godina, pri čemu je Jordan osvojio svih šest nagrada za MVP-ja finala.

Latest Posts

NE PROPUSTITE