Saturday, May 18, 2024

ZADNJE OBJAVE

Priča o najvećoj “velikoj trojki” u NBA povijesti

Da, čak i u usporedbi s LeBronovom “velikom trojkom” iz Miamija, ova trojka glatko odnosi primat. Trogodišnja vladavina Chicago Bullsa (1996.-1998.) savršeno se podudara s nadimkom “Big Three” o kojem govorimo, a njihova nadmoć je neupitna.

Trebamo li uopće spomenuti što su ova trojica osvojila individualno? Zajedno su osvojili čak 17 naslova NBA prvaka, a njih trojica, Michael Jordan, Scottie Pippen i Dennis Rodman postavili su rekord s najviše ostvarenih pobjeda u regularnom dijelu sezone (72-10), a da su pritom osvojili NBA naslov (protiv Seattle Supersonicsa (počivali u miru), koji se nisu uspjeli vratiti u seriju nakon zaostatka 3-1, iako su pobijedili dvije utakmice zaredom nakon rezultata 3:0). Gary Payton će unatoč porazu u velikom finalu zauvijek ostati upamćen po legendarnom “trash talku” s Jordanom. Gledajući unatrag, obrana je bila jedna od okosnica ovog tima (iako su i napadački bili strašno efikasni). Rodman je bio dosadan, pravi “crv” u reketu, a Michael i Scottie su tvorili “najstrašniji” obrambeni duo u povijesti NBA lige. 96te su Bullsi predvodili NBA ligu u obrambenom i napadačkom rejtingu, a njihova margina pobjede od 12,24 poena razlike je bila daleko iznad druge najbolje momčadi (Seattle na 7,79). Iduće godine ponovno su predvodili ligu u margini pobjede i napadačkom rejtingu, dok su u obrambenom rejtingu bili na petom mjestu. Te sezone su pobijedili u čak 69 utakmica, što je u to doba bilo dovoljno za drugo mjesto u povijesti (oni su držali prvo mjesto iz sezone ranije, 72 pobjede). Te su godine u doigravanju imali na putu do drugog uzastopnog naslova ukupan skor 15-4.

U trećoj sezoni Michael je ponovno predvodio ligu u poenima, no MVP nagradu je “prepustio” Karl Maloneu, a Rodman je ponovno bio vodeći u skokovima. No, kao tim su “opali u formi”, završili su na trećem mjestu prema margini pobjede, a izvan top-2 u napadačkom i obrambenom rejtingu. Osim toga, Scottie je u sezonu 1997./1998, ulazio s klupe, jer je do listopada čekao na operaciju nožnog prsta, ali je bio “slabe” volje i zbog nesuglasica s GM-om Jerryjem Krauseom i vlasnicima Bullsa, jer nisu pregovarali o povećanju njegovog ugovora (dovoljno je reći da je sezonu prije Luc Longley zaradio preko pola milijuna dolara više nego Pippen).

Ipak, čak i nakon što su u finalu Istoka protiv Indiana Pacersa, koje je s klupe vodio legendarni Larry Bird, morali igrati sedam utakmica, uspjeli su osvojiti treći NBA naslov zaredom (drugi three-peat) protiv Utah Jazza.

Oni su najveća “velika trojka” u povijesti NBA.

Latest Posts

NE PROPUSTITE