Thursday, February 29, 2024

ZADNJE OBJAVE

Toni Kukoč se prisjetio utakmice u kojoj su Pippen i Jordan htjeli pokazati da mu nije mjesto u NBA ligi

Svaki igrač imao je trenutak dobrodošlice u ligi, ali nijedan Europljanin vjerojatno nije imao lošije iskustvo od hrvatske košarkaške legende Tonija Kukoča. Nakon što ga je 1990. godine Jerry Krause, bivši generalni menadžer Chicago Bullsa izabrao na draftu, Kukoč se suočio s bijesom Dream Teama pod vodstvom Michaela Jordana i Scottieja Pippena na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Kukoč se za američke medije nedavno prisjetio te utakmice:

Je li u povijesti košarke postojao neki drugi igrač koji se našao na “tapeti” Dream Teama?, rekao je Kukoč smijući se i prisjećajući se utakmice SAD-a protiv Hrvatske, prema pisanju K.C. Johnsona iz NBC Sports Chicago.

Kukoč se još uvijek razvijao u Europi i tek je trebao preći u NBA ligu, ali ubrzo je imao predokus onog što je mogao očekivati ​​tijekom treninga Bullsa:

Nisam znao da će doći takvi, rekao je Kukoč. Nisam imao pojma da su tako “gladni” dokazati nešto.

Jordan je imao jednostavno objašnjenje onoga što se dogodilo:

Nismo igrali protiv Tonija Kukoča. Igrali smo protiv Jerryja Krausea u dresu Hrvatske.

Utakmica se igrala u okviru Grupe A, 27. srpnja 1992. Michael Jordan s 21 i Charles Barkley s 20 poena predvodili su Dream Team, dok je kod Hrvatske najefikasniji bio Dražen Petrović s 19 poena.

Uz Dražena najveća zvijezda hrvatske reprezentacije, Toni Kukoč – ako pogledamo statistiku, nije odigrao vrhunsku utakmicu. Zabio je tek 4 poena, uz 5 asistencija, 1 skok, 4 blokade i čak 7 izgubljenih lopti.

Sve to izgleda prilično loše, no priča dobiva novi smisao kada tome dodamo i strategiju perjanica momčadi Bullsa – Michaela Jordana i Scottieja Pippena koji su se međusobno nadmetali u tome tko će bolje i čvršće čuvati Kukoča. Išli su toliko daleko da su se svađali koji od njih će čuvati Kukoča.

Glavni razlog njihove svađe i možemo reći ljutnje je taj da je Pippen bio ljut što je vlasnik Bullsa Jerry Krause odlučio potpisati Kukoča, igrača iz Europe nauštrb povećanju Pippenova ugovora. Pip i Air Jordan su bili bijesni zbog toga te su vlasniku Bullsa htjeli pokazati kakvu grešku je napravio, no u sljedećim godinama će se pokazati da je dovođenje Kukoča bio odličan potez.

Naša legenda je s Bullsima osvojila tri naslova NBA prvaka zaredom te je jedan od najboljih europskih igrača svih vremena.

Kad sam stigao tamo (1993.), razumio sam to jer sam bio u istoj situaciji u Europi u kojoj su se mlađi igrači morali dokazati, a vi ste im radili probleme. To je samo dio tog da si novi igrač u momčadi, rekao je Kuki. Kod mene je još bila razlika da sam se našao u svjetskim prvacima Chicago Bullsima. Svi su odlični, znaju što treba činiti. Nije bilo lako. No iskreno mogu reći, bez obzira na to što je Scottie prije govorio, da mi je bio od velike pomoći, posebno te prve godine. Bio je apsolutno odličan prema meni.

Latest Posts

NE PROPUSTITE