Friday, June 14, 2024

ZADNJE OBJAVE

Analiza tradea Dallasa i Philadelphije

Nakon malo zatišja, centri opet uskaču u glavne uloge trade novosti. Nerlens Noel napokon je našao novu destinaciju (Nerlens, kakvo je to ime uopće?). Njegov novi dom je Dallas koji je u suprotnom smjeru poslao Andrewa Boguta, Justina Andersona i pick prve runde ovogodišnjeg drafta. Prema prvim informacijama, pick će biti zaštićen TOP 8 protekcijom. Ako Dallasov pick ove godine bude među 18 izbora Sixersi će dobiti 2 picka druge runde, ove i sljedeće godine.

Philadelphia 76ers

Već od početka sezone se zna da Phila ima gužvu na poziciji centra da te netko od trojice mladih centara (Joel Embiid, Jahlil Okafor i Noel) mora napustiti ekipu. Ubrzo je postalo jasno da je Embiid nedodirljiv i da se isplatilo čekati ga dvije godine te je vrlo brzo prepoznat kao cornerstone franšize. Njegov konkurent Okafor je evidentno centar nekih prošlih vremena, ali nakon ove sezone ima još dvije godine rookie ugovora. Tako da je najžurnije bilo dobro utržiti Noela kojem ističe ugovor te bi sigurno dobio velike novce ovo ljeto jer je već prošlih sezona dokazao da može biti NBA centar, barem što se defanzive tiče. Nakon što su ranije danas već razmijenili Ersana Ilyasovu i tako otvorili minute Dariju Šariću, a možda i Benu Simmonsu (ako dobije ikada odobrenje da zaigra), na red je došao Noel.

Za uzvrat su dobili Andersona, 23-ogodišnje krilo koje igra svoju drugu sezonu u ligi. Još uvijek je nedokazan i ne posjeduje visok plafon. No, radi se o vrlo dobrom atleti i žilavom obrambenom igraču kojemu se isplati dati poneku minutu na boku i vidjeti krije li se išta u njemu. Pogotovo što je na mizernom rookie ugovoru sve do 2019. Kada bi popravio šut za 3 (oko 30% ove sezone) tada bi bio vrlo koristan 3&D igrač kakvih će 76ersima u budućnosti trebati uz odabrane nositelje igre koji su pretežito dominantni na lopti.

Uz njega, sletio je i Bogut. Međutim, čeka se ili treća momčad koja će ga preuzeti, ili da se dogovori buyout kojim će „Andrija“ biti slobodan potpisati za minimalac za nekog od contendera. Što se picka tiče, ukoliko je istina ovo o top 18 zaštiti, onda se Dallas zaštitio od vjerojatnog izostanka iz playoffa. Ukoliko se ne realizira ove godine, onda se navodno pretvara u izbore druge runde 2017. i 2018. Možda se pretvori u novog mladog igrača, možda u asset za neke buduće poslove. Uglavnom, dobili su solidan povrat za mladog centra s ističućim ugovorom kojem ionako nije bilo osigurano dovoljno minuta. U narednim satima očekuje se i trade Okafora.

Kratkoročna ocjena: 4
Dugoročna ocjena: 3/4

Dallas Mavericks

Za razliku od njihovih trade partnera, Dallas se baš i ne voli razvijati putem drafta. Ni vlasnik Mark Cuban, ni trener Rick Carlisle nisu baš pobornici razvoja mladih (uvjetovano također putanjom karijere Dirka Nowitzkog), već više vole dokazane igrače. Nerlens Noel je nešto između. Iako još nije napunio 23 godine, tek mu ističe rookie ugovor i ima prostora za napredak, on već sada može biti od pomoći.

Dallas je trenutačno najgora skakačka momčad lige i treća najgora po blokiranim šutevima. Atletični interior defender kao što je Noel im zasigurno pomaže u tom segmentu. Ironično, Mavericksi su počeli pobjeđivati upravo onda kada su svjesno dopustili takav razvoj situacije zaigravši s Nowitzkim na centru čime su bacili sve karte na 5-out napad, a legendarnog Nijemca stavili u jedinu ulogu koju može igrati u ovoj dobi. Međutim, i ta čarolija pomalo gubi trag te se treba okrenuti budućnosti, a ovo je upravo takav potez.

Već je najavljeno da će Noelu biti ponuđen novi dugogodišnji ugovor. U slučaju da ne potpiše, Dallas ima mogućnost mečiranja bilo kakve ponude sa strane. Naravno, postoji i mogućnost da će ga Dallas preplatiti, a da Noel neće isporučiti takvu vrijednost. Ali to je jednostavno rizik kakvog u ovom trenutku moraju preuzeti. S obzirom da doigravanje neće vidjeti, na ovaj način su barem udarili temelje za budućnost. Ti temelji nisu baš bajni i trebat će pronaći još talenta, ali Noel, Harrison Barnes i Seth Curry vođeni beskrajno lukavim Carlisleom će barem biti konkurentni.

Sve u svemu, odrekli su se Boguta koji je ionako stalno ozlijeđen te Andersona koji je lako zamjenjiv. Uostalom, morali su nešto i dati zauzvrat. Tu je i taj pick koji, ako se ono prethodno napisano pokaže točnim, ove godine osigurava opet solidan izbor. Dobar posao Dallasa.

Kratkoročna ocjena: 5
Dugoročna ocjena: 4/5

Latest Posts

NE PROPUSTITE