Tuesday, June 25, 2024

ZADNJE OBJAVE

Harrison Barnes o odlasku iz Warriorsa

NBA free agency ove godine sveo se praktički samo na jednu odluku: kamo će Kevin Durant? Oklahomi je zaista malo nedostajalo do velikog Finala, a sama činjenica da su izbacili San Antonio Spurse i pošteno namučili Golden State Warriorse kod mnogih je pojačala očekivanje da će Durant ostati u svojoj matičnoj franšizi te da će slijedeća godina biti ta. Ne trebamo biti odveć pametni kako bismo razumjeli da je Durantova odluka razbjesnila ogroman broj fanova lige. Ali, što je, tu je. Imamo novu supermomčad i zaista me zanima treba li igrati uopće slijedeću sezonu? Da im odmah udijelimo naslov?

Durantov dolazak povlači razna pitanja o načinu na koji će Golden State igrati u godinama koje slijede. Nije stvar isključivo u tome da su Warriorsi sada, barem na papiru, nezaustavljivi, već u tome što su prošle dvije godine pokazale kako ostale NBA ekipe još uvijek izrazito teško pronalaze protuotrov na njihovu small ball postavu. Naravno, unutra još nije bilo Durantule. Dakle, pojačavanje ekipe iz Oaklanda, osim što je potreslo Oklahoma City, dovelo je i do potresa u šampionskoj ekipi iz ionako prilično rizičnog potresnog područja.

Kao što je već poznato, dvojica od petorice igrača Warriorsa koji su činili rekordnu 73-9 ekipu, Andrew Bogut i Harrison Barnes, napustili su Zaljev te potisali za Dallas Maverickse. Za Boguta je bilo prilično izvjesno da napušta ekipu, a iako odlazak Barnesa nije neko veliko iznenađenje, često smo mogli čitati o tome kako uprava Dubsa bira između njega i Andrea Igoudale. Warriorsi su imali mogućnost izjednačavanja ponude za Barnesa, s obzirom na to da je bio zaštićeni slobodni igrač, no nisu je iskoristili. Ponuda Mavericksa bila je poput one iz Kuma, dok istovremeno i ne bi bilo previše smisla izjednačavati ponudu i tako si komplicirati život plaćanjem poreza.

Dallas je vezao Barnesa na slijedeće četiri godine u kojima će mu isplatiti velikih 94 milijuna dolara. Sve ovo što se događalo na relaciji Oklahoma City – Oakland – Dallas na Barnesa je ostavilo snažan dojam, koji nije nužno pozitivan. Izgleda da je dolazak Duranta već sam po sebi usmjerio nisko krilo Warriorsa na free agency. Evo nekoliko riječi samog Barnesa za portal The Undefeated: „Bilo je poput nekakve tutnjave. Dečki su bili uvjereni da će on [Durant, op. a.] doći, tako da i nije bilo nekog velikog iznenađenja. Nisam to doživio kao nekakav šok.“

Barnes dodaje kako je cijela situacija za njega bila previše zbunjujuća, kao i da se sve prebrzo dogodilo bez mogućnosti da on sam nešto više utječe na okolnosti: „Nakon što je Durant došao, sve je postalo zbunjujuće. Nakon njegove odluke poslao sam poruku suigračima i uzeo nešto vremena kako bih razmislio o svemu. Zatim sam nazvao svog agenta te obratio nešto više pozornosti na ekipu Dallasa. Tada sam donio odluku, iako je ona sama po sebi već bila donesena neovisno o meni. Kako god, veoma sam uzbuđen zbog toga kako je sve ispalo i što ću igrati u Dallasu. Ovo mi daje priliku za daljnji napredak.“

Mark Cuban i Rick Carlisle dobili su tako dva pouzdana igrača i teško je vjerovati kako Carlisle neće izvući maksimum od njih. Ipak, prema suprotnim gledištima, Dallas je nastavio skupljati otpatke, a ovo predstavlja samo utješnu nagradu nakon što im je DeAndre Jordan prije godinu dana „dao nogu“. Sve u svemu, Dallas je dobio dva člana šampionske ekipe i igrače koji znaju kako se pobjeđuju utakmice. Ondje ih, naravno, čeka i Dirk Nowitzki, koji još uvijek nije rekao svoju zadnju riječ u NBA-u. Vjerujemo kako ćemo u Teksasu nastaviti gledati odličnu i atraktivnu košarku, a susret Mavericksa i Dubsa postaje jedan od onih koje se sasvim sigurno isplati čekati.

Latest Posts

NE PROPUSTITE