Monday, September 25, 2023

ZADNJE OBJAVE

Mavericksi ostali bez trenera i generalnog menadžera!

U razmaku od 24 sata dvije velike promjene zadesile su franšizu Dallas Mavericksa!

Dugogodišnji GM Donnie Nelson i trener Rick Carlisle napustili su ekipu i Mark Cuban mora krenuti u potragu za njihovim zamjenama. Prvi korak je već napravljen, Dirk Nowitzki doveden je kao savjetnik front officea i pomoći će u izboru za navedene pozicije.

Don Nelson je 1998., dok je bio trener i generalni menadžer Dallas Mavericksa, doveo svog sina Donniea na poziciju asistenta. Prvi potez Nelsona mlađeg bilo je draftiranje malopoznatog njemačkog košarkaša, Dirka Nowitzkog, te dovođenje talentiranog kanadskog razigravača, Stevea Nasha. Ti potezi odredili su noviju budućnost Mavsa. 2008. godine na poziciju trenera dolazi Rick Carlisle te od Dallasa radi jednu od najjačih ekipa zapadne konferencije, a sve je kulminiralo 2011. godine kada su osvojili prvi NBA naslov protiv velike trojke Miami Heata.

Odlične menadžerske sposobnosti iskazane su i na draftu 2018. godine, kada je Dallas u Atlantu poslao 5. izbor na draftu uz zaštićeni pick prve runde slijedeće godine, a zauzvrat su dobili Atlantin treći izbor koji se pretvorio u Luku Dončića.

Po nekim navodima, upravo je Luka Dončić razlog za ove promjene u upravljačkoj strukturi Mavericksa. Luka je i sam izjavio da bolji odnos ima sa Carlisleovim pomoćnikom, Jamahlom Mosleyem, te tvrdi da „ima potrebne stvari da jednog dana bude glavni trener“.

Dallasu nije pomoglo ni dovođenje Kristapsa Porzingisa, koji nije ostvario svoj puni potencijal i trenutno ne opravdava ugovor od 158 milijuna dolara zbog kojeg ga se s pravom gleda kao drugog igrača franšize.

Mavericksi su daleko od beznadne situacije nakon ovih poteza. U Dončiću imaju generacijski talent kojeg preostaje okružiti sa komplementarnim igračima, stoga će izbor generalnog menadžera (spominje se Torontov Masai Ujiri) biti od krucijalne važnosti.

Latest Posts

NE PROPUSTITE