Sunday, February 5, 2023

ZADNJE OBJAVE

1988: Isiah Thomas herojski do rekorda finala

NBA Finale 1988. godine pamtit će se kao godina kada su branitelji naslova Lakersi ispunili obećanje trenera Pata Rileya da će obraniti naslov prvaka.

- Advertisement -

Ali samo neki će se sjetiti nevjerojatne igre Isiaha Thomasa u šestoj utakmici.

Iako su Lakersi šestu utakmicu pobijedili 103-102 (a zatim i sedmu koja im je osigurala drugi uzastopni naslov), najznačajniji trenutci ipak pripadaju Thomasu.

Pistonsi su gubili 56-48 u trećoj četvrtini kada je Thomas postigao 14 poena na slijedeći način: dva slobodna bacanja, koš sa pola metra nakon skoka u napadu, tri skok šuta, šut od table i polaganje.

- Advertisement -

Zatim je, malo više od četiri minute prije kraja četvrtine, Thomas doskočio na stopalo Michaela Coopera i odšepao je izvan terena.

Unatoč ozbiljnije uganutom gležnju, Thomas se vratio na teren 35 sekundi nakon ozljede i nastavio je puniti koš Lakersa. Do kraja četvrtine pogodio je 11 od 13 šuteva što je bilo dostatno za 25 poena, čime je postavio rekord NBA Finala po zabijenim koševima u jednoj četvrtini. Zahvaljujući odličnoj igri Thomasa, Pistonsi su prešli u vodstvo 81-79.

Pistonsi su na kraju izgubili utakmicu, ali ne zahvaljujući veoma borbenom Thomasu. Utakmicu je završio s natečenim malim prstom, ubodom u oko, ogrebanim licem, uganutim gležnjem ali i 43 poena, 8 asistencija, 6 ukradenih lopti te dovoljno poštovanja za cijeli život.

Dobili smo čudo od Thomasa, iako je bio ozljeđen, rekao je nakon utakmice trener Pistonsa Chuch Daly. On nas je vratio u utakmicu. U napadu nije imao podršku drugih igrača koje smo trebali za pobjedu. Bili smo 45 sekundi od NBA naslova prvaka, što još mogu reći?

Ono što je Isiah Thomas napravio u drugom poluvremeno bilo je nevjerojatno, složio se trener Lakersa Pat Riley.

Mislio sam da je u zabludi kada je rekao da ide uzeti utakmicu u svoje ruke, rekao je Magic Johnson. Vidio sam kako je to već prije napravio. Bio je u svome ritmu. Kada počne skakutati, to znači da je u svome ritmu. To znači da je spreman.

Latest Posts

NE PROPUSTITE